22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalStart la cazarea studenţilor

Start la cazarea studenţilor

Cu toate că în această vară, trei dintre căminele studenţeşti au fost renovate, doar jumătate dintre studenţii din alte orașe, care au ales una din facultăţile Universităţii din Craiova, sunt cazaţi în condiţii foarte bune

La căminele Universităţii din Craiova au început de ieri cazările. Studenţii au venit încă de dimineaţă în curtea căminelor pentru a-şi prelua camerele repartizate. Cei mai nemulţumiţi au fost studenţii repartizaţi în căminele care nu au fost reabilitate (aproximativ 53% dintre cele 3.000 de locuri disponibile în cămine nu sunt renovate şi au mobilier vechi). „Nu îmi place camera în care am fost repartizată. Sunt anul IV şi ne-au dat camere pe un alt palier decât anul trecut. Mi se pare incorect pentru că, după ce le-am aranjat atunci, acum trebuie să o luăm de la capăt. În plus, băile sunt infecte“, şi-a exprimat nemulţumirea una dintre studentele cazate în Căminul nr. 8. Afirmaţia a fost susţinută şi de altă studentă. „Sunt groaznice camerele. Nu au făcut nimic în ele. E dezastru, aşa că e normal să fim nemulţumiţi de condiţii. Din păcate, nu avem ce face pentru că nu ne permitem să stăm la gazdă, astfel că nu putem să refuzăm camera“.

În căminele renovate, condiţiile sunt pe gustul studenţilor

Mult mai veseli au fost, după ce şi-au preluat camerele, studenţii care au fost repartizaţi în căminele cu mai multe locuri în cameră, dar care au fost renovate în această vară. „Am mai stat în cămin şi în anii trecuţi, dar acum e mult mai bine pentru că s-au îmbunătăţit şi condiţiile. Nu m-am cazat încă, dar am văzut camerele renovate şi arată foarte bine. Oricum, am ales să stăm în cămin în principal pentru distracţie“, a spus un student la Facultatea de Drept şi Ştiinţe Administrative, care a fost repartizat în Căminul nr. 10. De aceeaşi părere este şi un alt student la Facultatea de Drept, repartizat în acelaşi cămin. „E foarte bine acum în cameră. S-a renovat şi totul este în regulă. Anul trecut, am prins cameră nerenovată. Acum însă este cu totul altceva. Nici nu se compară condiţiile de acum cu cele din anii trecuţi. Am ales căminul pentru că oferă și distracţie. Suntem cinci în cameră şi ne înţelegem destul de bine – stăm de vorbă, ieşim în oraş. Pentru învăţat putem folosi sala de lectură şi se poate învăţa şi acasă. Oricum, dacă aş fi fost din Craiova şi aş fi intrat la facultate aici, ar fi fost ca şi când aş fi continuat liceul, doar că în fiecare semestru schimbam materiile“, a spus un alt student, care a explicat că un alt motiv pentru care a ales să stea la cămin este şi costul mic (140 lei/persoană/lună în cazul camerelor cu patru-cinci locuri).

Studenții cazaţi în camere cu două locuri trebuie să fie integralişti

Mult mai norocoşi au fost însă studenţii care au fost repartizaţi la căminele cu camere cu două locuri. „Suntem mulţumiţi. Suntem doi în cameră. Avem baie proprie, bucătărie pe hol, condiţii foarte bune şi este şi mai ieftin decât dacă am sta la gazdă, unde am plăti 150 de euro de persoană/lună, faţă de 180 de lei/lună/persoană, cât plătim în camere cu două paturi cei de la buget“, a declarat Florin, student tot la Facultatea de Drept. Numărul studenţilor cazaţi în căminele cu două paturi este însă mult mai mic. Dintre cele 3.000 de locuri de cazare disponibile în anul universitar 2011 – 2012 în căminele Universităţii din Craiova, 500 sunt în camere cu două paturi. Toate acestea sunt în cămine renovate“, a declarat Bogdan Alin Stoica, preşedintele Convenţiei Organizaţiilor Studenţeşti (COS) Craiova.
Pentru a obţine un loc în aceste cămine, studenţii trebuie însă să facă parte din categoria celor cu rezultate deosebite la învăţătură. „Cei care sunt cazaţi în Căminul nr. 7 trebuie să fie studenţi pe locurile la buget, să fie integralişti şi să nu aibă restanţe de anul trecut la achitarea taxei de cămin sau alte probleme administrative. Unul din criteriile de care au ţinut cont comisiile studenţeşti care s-au ocupat de repartizarea studenţilor a fost media obţinută“, a declarat Ion Popa, administratorul Căminului nr. 7, care are o capacitate de 182 de locuri, repartizate studenţilor de la Facultăţile de Economie şi Administrarea Afacerilor, de Drept, de Mecanică şi de Litere.

Cazările continuă până pe 30 septembrie

Pentru studenţii din anii mari, cazarea se face în zilele de 27 şi 28 septembrie, între orele 8.00 – 16.00. Pentru boboci, cazarea se face pe 30 septembrie, tot între orele 8.00 – 16.00. Tot pe 30 septembrie trebuie să se prezinte la cazare şi cei 150 de studenţi care se află pe lista de aşteptare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

20 COMENTARII