16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalOrbirea poate fi prevenită de la naştere

Orbirea poate fi prevenită de la naştere

O boală cumplită care duce la orbire poate fi depistată la naştere şi tratată gratuit printr-un program finanţat de Ministerul Sănătăţii

În judeţul Dolj nu s-a înregistrat în acest an nici un caz de retinopatie la copiii născuţi prematur. Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Dolj, meritul aparţine programului de screening, tratament şi dispensarizare, finanţat încă din 2006 de către Ministerul Sănătăţii, prin care se face depistarea în masă a acestei boli. „Populaţia-ţintă o reprezintă prematurii cu o greutate mai mică de 2.000 de grame, sub 34 de săptămâni, sau cei care au peste 2.000 de grame la naştere, dar au factorii de risc perinatali. Astfel, sunt predispuşi la îmbolnăvire copiii care au avut hipoxie la naştere sau li s-au aplicat proceduri de ventilaţie mecanică, cei care au avut hemoragie cerebrală, icter prelungit, anemie severă, şoc neonatal tratat cu dopamină, insuficienţă cardio-respiratorie, convulsii, hipotermie“, a explicat dr. Ionuţ Beneduc, din cadrul Compartimentului de control al asistenţei medicale a mamei şi copilului al DSP Dolj.

Nici un bebeluş cu retinopatie

 Cu cât vârsta gestaţională este mai mică, cu atât creşte riscul de îmbolnăvire. Nou-născuţii prematur sunt controlaţi la naştere şi, dacă sunt depistaţi cu retinopatie, sunt luaţi în evidenţa clinicilor de oftalmologie şi transferaţi pentru terapie cu laser la Bucureşti. Tratamentul este foarte important pentru că reduce foarte mult riscul dezlipirii retinei şi implicit al orbirii. Atât depistarea, cât şi tratamentul sunt gratuite.
În judeţul Dolj, 265 de nou-născuţi prematur au fost controlaţi pentru depistarea retinopatiei în 2010,  iar alţi 122 în prima jumătate a acestui an. Dintre cei 122, nici unul nu a avut retinopatie, susţin reprezentanţii DSP Dolj. „Din 2007, când a început programul în judeţul Dolj, numărul cazurilor depistate a scăzut progresiv, iar în primele şase luni ale lui 2011 nu a fost depistat nici un caz“, a spus dr. Beneduc.
Controlul oftalmologic pentru depistarea retinopatiei se face la naştere, începând din 2007, în maternitatea Spitalului Municipal „Filantropia“ din Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS