11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjZeci de monumente istorice sunt în paragină

Zeci de monumente istorice sunt în paragină

Zeci de monumente istorice din judeţul Gorj, obiective importante pentru valoarea lor istorică
şi arhitecturală, sunt în paragină din pricina autorităţilor locale şi ale proprietarilor

Judeţul Gorj se poate lăuda oricând cu cele peste 500 de monumente istorice înscrise în lista obiectivelor de patrimoniu naţional. În ultimii ani, au fost scoase din această listă zece monumente, care au fost distruse de incendii sau au fost strămutate.
Directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Gorj, Pompiliu Ciolacu Jr., spune că multe dintre aceste monumente au nevoie de lucrări de restaurare. Aproximativ 100 dintre ele au nevoie urgentă de reabilitare: cule, biserici de lemn şi cărămidă, case memoriale, toate au căzut victimă trecerii timpului şi, mai ales, ignoranţei celor care trebuia să aibă grijă de valorile patrimoniului naţional. Unele dintre monumentele istorice de patrimoniu au proprietari particulari, oameni plecaţi din judeţ şi care, de cele mai multe ori, nu se interesează de soarta obiectivelor aflate pe proprietatea lor. În această situaţie este şi Cula Crăsnaru de la Aninoasa, al cărei proprietar este fiul lui Răzvan Theodorescu. O suprafaţă de 50 de hectare de teren şi cula au fost moştenite de Ion Theodorescu, fiul fostului ministru al culturii. În ultimii ani, proprietarul nu a dat vreun semn că ar vrea să restaureze frumosul monument care acum este în paragină şi, fiind proprietate privată, nici Primăria Aninoasa nu o poate reabilita. „Este proprietate privată, am încercat să luăm legătura cu proprietarul. Monumentul este în paragină. Noi nu ne putem implica în restaurare. Trebuie salvat. Şi aşa nu mai sunt multe în Gorj“, a spus Ilie Petroi, edilul comunei Crasna.

Puţini se interesează

Autorităţile locale abia au bani pentru buna desfăşurare a proiectelor de infrastructură din comune. Puţini sunt primarii care s-au interesat de soarta monumentelor istorice. Potrivit lui Pompiliu Ciolacu Jr., la sediul Direcţiei vin mai des preoţi care se interesează despre paşii ce trebuie urmaţi spre restaurarea unui monument. Ciolacu Jr. spune că trebuie identificată o soluţie provizorie de protejare a monumentelor până când se vor găsi banii necesari restaurării. „Din păcate, unele monumente riscă să devină ruine. Multe dintre acestea se află în stare avansată de degradare, iar din cauza costurilor mari necesare reabilitării, proprietarii-persoane fizice, primăriile de care aparţin sau Mitropoliei Olteniei, spun mereu că nu sunt bani. Un proiect de restaurare pentru o astfel de valoare ajunge la câteva zeci de mii de lei. Fiecare consiliu local ar trebui să aloce anual bani, cel puţin pentru lucrări de întreţinere, ca să nu se mai ajungă la restaurări totale. Deşi nu toţi primarii se interesează ce trebuie să facă pentru a păstra aşa cum se cuvine aceste monumente, fiecare administraţie a primit adrese de la Direcţia de Cultură cu paşii care trebuie urmaţi pentru accesarea fondurilor necesare restaurării“, a declarat Pompiliu Ciolacu Jr., directorul Direcţiei de Cultură Gorj.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII