14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljBacalaureatul, la final

Bacalaureatul, la final

Vineri, odată cu susţinerea probei la alegere a profilului şi specializării, absolvenţii de liceu au scăpat, în sfârşit, de emoţiile examenului de bacalaureat

După două săptămâni de emoţii, absolvenţii de liceu au susţinut vineri ultima probă din cadrul examenului de bacalaureat sesiunea august-septembrie (proba la alegere a profilului şi a specializării). Aceasta a fost prima probă pe care mulţi dintre absolvenţi au caracterizat-o ca fiind mai mult decât accesibilă. „A fost mai uşor decât la sesiunea anterioară. Este adevărat că am învăţat mai mult pentru că e singura materie la care am susţinut examenul acum. În vară am luat la toate probele peste 5, dar îmi trebuia la una 8 ca să iau bacul. Aşa că am hotărât să dau la biologie şi am învăţat foarte bine“, a declarat Alina M., care consideră că are şanse mari să ia o notă peste 8.
„Mi s-au părut mai uşor decât în vară. Am învăţat şi eu mai mult. Problema este însă că s-ar putea să pic bacul şi acum pentru că la matematică am scris ceva-ceva, dar nu ştiu dacă iau 5“, a precizat Mihai, alt candidat. Totuşi, există şi elevi care au spus că şi această probă a fost dificilă. „Mi s-a părut greu, la fel ca în vară. Eu am dat la geografie şi nu am prea am făcut. Nu ştiu ce să zic. O să văd duminică“, a spus alt absolvent.

Trei elevi doljeni eliminați pentru tentativă de fraudă

La proba de vineri s-au înscris 2.268 de candidaţi. Cei mai mulţi au optat pentru biologie (1.341), urmați de cei care au ales fizica (484), geografia (286) şi chimia (100). „Dintre cei peste 2.200 de candidaţi înscrişi la această probă, au fost prezenţi doar 1.629 (aproximativ 71%). Cei mai mulţi absenţi au fost la biologie, unde, de altfel, au fost şi cei mai mulţi înscrişi“, a declarat Cerasela Cremene, inspector de specialitate la Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj, secretarul Comisiei Judeţene de bacalaureat. Printre candidaţii prezenţi au fost şi persoane care au încercat să copieze. „Pentru tentativă de fraudă au fost eliminate din examen trei persoane“, a adăugat Cerasela Cremene. Acestea susţineau proba la centrele de la Colegiul Naţional „Nicolae Titulescu“, Grupul Şcolar „Traian Demetrescu“, respectiv Grupul Şcolar Agricol „Petre Baniţă“ din Călăraşi.

Sute de absenţi în judeţul Olt

Dintre cei 968 de candidaţi la ultima probă a bacului din această toamnă din Olt, în sălile de examen din cele patru centre de examinare prezenţi au fost doar 647 de candidaţi. Majoritatea au început să iasă din examen după aproape o oră jumătate, deoarece „nu mai avea rost să stăm dacă atât am ştiut“. Vineri a fost proba scrisă la alegere a profilului şi a specializării (geografie, biologie, fizică, socio-umane şi informatică), unde după cum au declarat unii candidaţi subiectele au fost acceptabile, aceştia considerând că de data aceasta vor trece cu brio, chiar dacă nu va fi o notă mare. Conform spuselor, Gia­ninei Pîrvu, inspector şcolar la ISJ Olt, de data aceasta a fost doar un eliminat pe care l-au prins cu telefonul mobil. Duminică, 4 septembrie, se vor afişa rezultatele, urmând ca nemulţumiţi să depună contestaţii, iar rezultatele finale se vor afişa pe 7 septembrie.

Un singur eliminat la ultima probă în gorj

La ultima probă a examenului de bacalaureat din Gorj s-au înscris 1.831 de candidaţi, dar 506 au absentat. Un singur elev a fost eliminat pentru că a încercat să copieze, în rest, nu au fost incidente. „Vineri a avut loc proba la o materie la alegere. S-au înscris 1.831 de elevi pentru această etapă, dar 506 au absentat. La ultima probă am avut cea mai slabă prezenţă, rata fiind de 72,36%. Dintre cei 1.325 de candidaţi prezenţi, unul de la centrul organizat la Liceul Sportiv din Târgu Jiu a fost eliminat după ce a fost depistat că încerca să copieze“, a declarat inspectorul şcolar Gheorghe Mitescu.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII