13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalArmă împotriva fraudei, nefolosită

Armă împotriva fraudei, nefolosită

Decontul de cheltuieli, prin care fiecare pacient află câţi bani s-au cheltuit pentru tratarea lui, nu se eliberează, deşi există un ordin de ministru în acest sens, în vigoare din 2006.
Ordinul numărul 1100 / 14.10.2005, privind introducerea decontului de cheltuieli care se eliberează pacientului pentru serviciile medicale primite, a fost conceput de ministrul sănătăţii de atunci, Eugen Nicolăescu, ca să le arate pacienţilor câţi bani cheltuieşte cu ei sistemul de sănătate.
Decontul de cheltuieli este un document în care furnizorul de servicii medicale trebuie să treacă toate cheltuielile ocazionate de tratarea pacientului. În cazul spitalelor este vorba de tariful pe zi de spitalizare, cheltuielile pentru hrană, cheltuielile pentru medicamente (inclusiv cele din programe), pentru perioada spitalizării, cheltuieli pentru materiale sanitare, precum şi cele pentru analize de laborator şi alte investigaţii.
Decontul de cheltuieli trebuie întocmit de spitale, policlinici, cabinetele medicilor specialişti şi medicilor de familie, finanţate din bugetul asigurărilor sociale de sănătate.

Decontul ar permite o justificare clară a sumelor cheltuite

În cazul spitalelor, decontul ar trebui eliberat în trei exemplare, dintre care unul să rămână la compartimentul financiar-contabil, iar altul la pacient. Pe baza acestui document, organele de control ar putea să observe mai uşor inadvertenţele în folosirea fondurilor, iar conducerea spitalului ar avea o justificare clară a sumelor folosite. La rândul său, pacientul ar şti dacă tratamentul primit este acelaşi cu cel din decont şi ar putea să sesizeze eventualele nereguli.
Prin urmare, eliberarea decontului de cheltuieli ar putea duce la eliminarea unor fraude care se petrec în prezent în sistemul sanitar.
Singura problemă este că Ordinul 1100/2005 nu se aplică. Unităţile sanitare nu eliberează, iar bolnavii nu ştiu că trebuie să primească decont de cheltuieli. Ordinul de ministru s-a aplicat câteva luni, după care s-a renunţat pentru că era prea complicat şi necesita resurse umane. În plus, pentru neeliberarea decontului, spitalele sau cabinetele medicale nu păţeau nimic, ordinul neavând prevăzute nici un fel de sancţiuni.

Justificare doar pentru sumele care trebuie recuperate

La Spitalul de Urgenţă Craiova, de exemplu, decontul de cheltuieli nu se eliberează decât în cazurile în care spitalul trebuie să recupereze banii pentru îngrijirile medicale acordate. „Se întocmeşte doar în cazul pacienţilor care au fost internaţi la noi în urma unor accidente sau agresiuni şi este făcut detaliat pentru că trebuie să recuperăm ulterior banii“, a spus conf. dr. Florin Petrescu, managerul unităţii sanitare.
Acesta a explicat că un decont de cheltuieli real pentru fiecare pacient este greu de întocmit pentru că finanţarea activităţii spitalului nu se face în funcţie de costurile reale, ci de DRG. Totuşi, Petrescu susţine că se gândeşte ca din toamnă să găsească o modalitate mai simplă de calcul al costurilor pentru fiecare pacient, odată cu implementarea sistemului informatic integrat. „Vrem să punem la punct toate detaliile şi de la 15 septembrie să începem introducerea datelor“, a precizat Petrescu. Rămâne de văzut în ce măsură se vor concretiza aceste idei şi dacă vor fi apreciate de toţi angajaţii spitalului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS