6.4 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalCriză de ţărani în piaţă

Criză de ţărani în piaţă

Sute de mese stau neocupate în pieţele Craiovei, în timp ce producătorii preferă să-şi dea marfa angrosiştilor

Dacă în pieţele din alte oraşe din ţară, producătorii autentici n-au loc de bişniţari, în Craiova pare să se întâmple exact contrariul. Sute de mese sunt neocupate, aşteptându-i pe ţărani să vină să-şi vândă produsele.
„Fac un apel la producătorii agricoli să vină să-şi vândă produsele în pieţele din Craiova, pentru că avem foarte multe locuri neocupate în toate pieţele. Aud că prin alte oraşe ţăranii nu pot să ocupe mese prin pieţe ca să-şi vândă marfa din cauza bişniţarilor. La noi nu este o asemenea problemă – dovadă că avem foarte multe mese libere“, a declarat Bogdan Apostol, directorul SC Pieţe şi Târguri Craiova SRL.
Practic, în Piaţa Centrală a Craiovei ar mai fi locuri pentru aproape 200 de comercianţi. Situaţia este asemănătoare şi în celelalte pieţe din oraș, unde există zeci de locuri libere. Cea mai aglomerată piaţă rămâne totuşi cea de la gară, „unde avem libere cel mult unul-două locuri, dar nici aceea nu putem spune că este o piaţă închisă“, susţine Apostol.
Directorul SC Pieţe şi Târguri Craiova SRL nu are o explicaţie pentru acest fenomen: „Nu ştiu de ce producătorii nu vin să-şi vândă produsele în piaţă. Probabil că le e mai comod să dea marfa angrosiştilor, pe preţuri mici, dar să scape rapid de tot“.

Târgul de „la intersecţie“

În timp ce pieţele oficiale ale Craiovei duc lipsă de producători, cele neoficiale gem de produse, oferite bişniţarilor pe preţuri de nimic. O astfel de „piaţă“ neoficială – dar ştiută de toţi cei care au produse de vândut – se află pe DN 56 Craiova-Calafat, la intersecţia cu drumul judeţean ce leagă Moţăţei-Sat de Moţăţei-Gară. Acolo venise, cu câteva zile în urmă, şi tuşa Mara, din Moţăţei. Trecută de 70 de ani, dar încă în putere, femeia împrumutase căruţa unui vecin pentru a veni „la intersecţie“ să găsească un cumpărător pentru cei şase saci cu vinete culese „din bătătură“.
„Ce să fac? Doar n-o să mă duc la Craiova pentru şase saci cu vinete! Mai bine le dau aici mai ieftin şi scap de ele decât să se strice în grădină“, povesteşte bătrâna.
Zeci de consăteni de-ai ei vindeau de toate în piaţa de la intersecţie: cartofi, roşii, ceapă, vinete, ardei, lubeniţe ori pepeni galbeni.
„Uneori mai vine câte unu’ cu tiru’ şi ia multă marfă. Ăştia plătesc pe loc, da’ fac mofturi la marfă, că vor să fie toată frumoasă, şi îţi dau preţuri de nimic. Alteori, mai opreşte maşina câte un şofer, să-şi facă piaţa de aici. Atunci ceri un preţ mai mare, dar nu chiar ca în oraş, că-l pierzi de muşteriu“, susţine Ion a lu’ Miu, cum e ştiut prin Moțăței.
Uneori, el stă o zi întreagă fără să vândă nimic. Alteori îşi vinde marfa rapid, dacă apare vreun angrosist. Deşi vânzarea merge „la noroc“, bărbatul spune că preferă să‑şi vândă produsele în acest fel decât să meargă cu marfa în piaţă la Craiova: „Craiova e departe. Ş-apoi, am auzit la televizor că n-ai loc în pieţe din cauza bişniţarilor. Era mai bine pe vremea ailaltă, că era Gostatul care îţi lua marfa, nu mai trebuia să te chinuiești tu să o vinzi“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

31 COMENTARII