6.4 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalCâştigăm ceva din producţia agricolă record?

Câştigăm ceva din producţia agricolă record?

Valoarea producţiei vegetale de anul acesta se va situa între 10 şi 12 miliarde de euro, iar jumătate din grâu ar putea fi exportat. Fermierii români sunt nevoiţi să vândă la preţuri făcute de jucătorii comerţului cu cereale.

România se înscrie în acest an cu o producţie la hectar peste media ultimilor cinci ani pentru majoritatea culturilor. Producţia de grâu şi secară obţinută în 2011 de pe 99% din suprafaţa recoltată a depăşit 7,127 milioane de tone, fiind cu 6% mai mare faţă de producţia estimată pentru 2011, conform datelor Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR). Ministrul agriculturii, Valeriu Tabără, declara recent că România are în 2011 un an agricol bun deoarece condiţiile climatice au fost favorabile tuturor tipurilor de cereale, dar şi ca urmare a alocării la timp a resurselor financiare de către guvern, pentru prima dată după mulţi ani. El arăta că România ar putea avea o producţie-record de opt milioane de tone de grâu în acest an, din care jumătate ar putea fi exportată.
Preşedintele Uniunii Naţionale a Patronatelor cu Capital Privat din România (UNPCPR), Costel Olteanu, a declarat că producţia din acest an la grâu a fost una foarte bună, dar nu dublă faţă de anul trecut, cum anunţa recent ministrul agriculturii, Valeriu Tabără, şi că adevărata creştere de producţie este de 35%.
„Producţia din acest an la grâu este foarte bună dacă ne raportăm la ultimii cinci ani, însă nu am ajuns la producţia pe care pământul României o poate da. Totul, din cauza precarităţii programelor de susţinere a producătorului agricol şi a faptului că  nu avem politici de integrare a produsului agricol“, a declarat, pentru Curierul Naţional, preşedintele UNPCPR, Costel Olteanu.
Specialiştii românii susţin că valoarea producţiei vegetale se va situa între 10 şi 12 miliarde de euro, fiind aproape de două ori mai mare decât cea de anul trecut, datorită calităţii bune a recoltei.

Fermierii români, nevoiţi să vândă la preţuri făcute de jucătorii comerţului cu cereale

Cât despre ponderea politicilor agricole, acestea nu au un rol semnificativ în creşterea producţiilor pentru că ele sunt datorate sporirii capacităţii de management a fermierilor români şi nepreţuitului sprijin oferit de condiţiile climaterice, susţine Costel Olteanu. Acesta consideră că fermierii români, din cauza lipsei capacităţilor de depozitare, sunt nevoiţi să vândă la preţuri făcute de jucătorii comerţului cu cereale fără a putea avea o negociere corectă. „Ministerul Agriculturii nu poate stabili preţul produsului, nici asupra cantităţilor din piaţă nu are dreptul să facă evaluări. Declaraţia recentă a unui înalt demnitar din agricultura românească, potrivit căruia producţia la grâu din acest an va fi dublă faţă de 2010, nu face altceva decât să influenţeze negativ preţul cerealelor în piaţă. Trăim într-o piaţă liberă, iar comerţul intra şi extracomunitar este liber“, a precizat Olteanu.

Stabilitate entru preţul pâinii

Întrebat în ce măsură cantitatea de grâu recoltată este suficient de mare pentru a ieftini preţul pâinii, Costel Olteanu consideră că din punct de vedere al cantităţii şi calităţii producţiilor din acest an se poate asigura o stabilitate a preţului în condiţiile în care statul va interveni eficient în piaţa neagră a produselor agricole.

Preţul grâului, în funcţie de calitate şi cantitate

Preşedintele UNPCPR precizează că preţurile pe tranzacţionarea grâului în această perioadă acoperă costurile de producţie, asigură un profit redus şi menţin un nivel de echilibru financiar. „Marea problemă este cu cât vor cumpăra în toamnă inputurile agricole şi dacă nu tot profitul lor va fi topit de preţul la seminţe, pesticide şi motorină. Cât priveşte preţul în piaţa jucătorilor semnificativi, acesta nu va avea fluctuaţii foarte mari. Singurele zone în care se văd scăderi dramatice de preţ sunt la micul producător care vinde pe tarabele de lângă pieţele organizate. Astfel, fermierii va trebui să judece cu mintea şi să se uite pe bursele europene şi cele americane, pentru că acolo se fac preţurile adevărate, nu la capătul tarlalei“, a declarat, pentru Curierul Naţional, preşedintele UNPCPR.

România se înscrie pe axa cultivatorilor din regiune…

Potrivit analiştilor internaţionali, creşterea producţiei de grâu din acest an se înscrie în tendinţa pozitivă generală din Europa Centrală şi de Est, unde recoltele de cereale vor fi mai bune decât anul precedent datorită vremii favorabile, care a compensat în mare parte întârzierea însămânţărilor. Producţia de grâu a României în 2010 a fost de 5,588 milioane de tone, faţă de 5,203 milioane de tone în 2009.
În regiune, Ucraina anticipează să recolteze 48 de milioane de tone de cereale în acest an, Polonia a suplimentat însămânţările de primăvară şi aşteaptă o recoltă de cereale de 27,3 milioane de tone, Cehia estimează o producţie de 4,26 milioane de tone, iar Ungaria se prezintă în scădere, cu o prognoză de 3,6 milioane de tone anul acesta. Potrivit raportului Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), se estimează pentru acest an o producţie de grâu mondială de 2,3 miliarde de tone.

… şi pe lista furnizorilor oficiali de grâu

Egiptul a anunţat în luna iulie că ar putea include România şi Ucraina, iar decizia va depinde de calitatea culturii şi capacitatea acestor ţări de a asigura livrări stabile pe termen lung. Astfel, statul egiptean a cumpărat la începutul lunii august 240.000 de tone de grâu, din care 60.000 de tone din România, la preţul de 262,5 dolari tona.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS