9.8 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPiste de biciclete pe strada Râului

Piste de biciclete pe strada Râului

Municipalitatea va cheltui 700.000 de euro pentru reabilitarea străzilor Râului, Bariera Vâlcii şi Caracal, restul de bani urmând să vină de la bugetul de stat şi Uniunea Europeană

Primăria Craiova a întocmit un proiect privind „Reabilitarea infrastructurii rutiere pe relaţia Nord-Sud-Est a Polului de creştere Craiova, în vederea fluidizării traficului în Zona Metropolitană Craiova“, prin care doreşte modernizarea a trei străzi din oraş: Râului, Bariera Vâlcii şi Caracal. Cererea de finanţare şi documentaţia de avizare a investiţiei au trecut de votul consiliului local, proiectul urmând să fie depus pentru obţinerea banilor oferiţi în cadrul Programului Operaţional Regional 2007-2013, Axa prioritară 1.
Valoarea totală a investiţiei, conform proiectului, este de aproape 20 de milioane de euro, din care primăria suportă din fonduri proprii suma de 700.000 de euro, reprezentând contribuţia la cheltuielile eligibile, în proporție de 2% din valoarea totală eligibilă a proiectului, cheltuielile neeligibile şi TVA aferent acestora. Restul de bani vin de la bugetul de stat, 3,7 milioane de euro, şi din fonduri externe nerambursabile oferite de Uniunea Europeană, peste 15 milioane de euro, adică 98% din valoarea totală eligibilă a proiectului.

Bicicliştii, mutaţi pe râului

Din aceşti bani, cei mai mulţi vor fi folosiţi pentru reabilitarea şi modernizarea străzii Râului, pe tronsonul cuprins între Brestei şi bulevardul Nicolae Romanescu, aproape 11 milioane de euro. Durata de execuţie a investiţiei este de 18 luni. Proiectul cuprinde şi amenajarea în zona dintre cele două sensuri de circulaţie ale străzii Râului a unor piste pentru biciclete, câte una pentru fiecare sens. Bicicliştii au fost transferaţi recent din Parcul „Romanescu“ în Parcul Tineretului, municipalitatea dorind însă şi amenajarea unui traseu special pentru biciclete care să traverseze oraşul de la vest la est, pe tronsonul Severinului – Titulescu – Calea Bucureşti. Pe Râului, pista de ciclism ar urma să se facă pe tronsonul cuprins între intersecţiile cu bulevardul Ştirbei Vodă şi strada Brestei. În ceea ce priveşte strada Bariera Vâlcii, proiectul de reabilitare cuprinde următoarele lucrări: lăţirea părţii carosabile existente pentru a asigura preluarea optimă a traficului auto prezent şi de perspectivă, realizarea de trotuare noi cu lăţimi acceptabile, realizarea a circa doi kilometri de canalizare pluvială, realizarea unui sistem de preluare şi scurgere a apelor pluviale (rigole carosabile) uşor de întreţinut, în lungime de circa 1,5 kilometri, şi asigurarea semnalizării şi siguranţei circulaţiei rutiere prin indicatoare, marcaje şi parapete pentru protecţia pietonală noi. Valoarea acestei investiţii este estimată la 5,3 milioane de euro, durata execuţiei fiind de nouă luni. În fine, pentru modernizarea şi reabilitarea străzii Caracal ar fi necesare cinci luni şi aproape patru milioane de euro. Toate lucrările nu vor începe însă mai devreme de primăvara anului viitor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

27 COMENTARII