Staţiunea Rânca prinde viaţă

Autori


Primăriile din Novaci şi Baia de Fier împreună cu Consiliul Judeţean Gorj vor să înfiinţeze o societate comercială care să administreze utilităţile publice în zona montană Rânca. Numele ales pentru societatea respectivă era SC Transalpina SA. Când au mers la Oficiul pentru Registrul Comerţului Gorj, autorităţile au aflat că denumirea fusese deja rezervată de altcineva şi au fost nevoite să îşi aleagă alta. Potrivit edilului din Novaci, Pantelimon Todea, numele viitoarei societăţi care va administra utilităţile la Rânca va fi cel mai probabil Vârful Păpuşa SA, cu toate că s-a dorit ca firma să se cheme SC Transalpina SA, după denumirea celei mai înalte şosele montane din România.

Asociaţie intercomunitară

Pentru a putea înfiinţa viitoarea societate comercială care să se ocupe de administrarea utilităţilor publice la Rânca, cele două Consilii Locale din Novaci şi Baia de Fier, alături de Consiliul Judeţean Gorj, au colaborat pentru a fi constituită Asociaţia de dezvoltare intercomunitară „Rânca – Corneşul Mare“. Astfel, au fost aprobate hotărâri (la nivelul Consiliului Local Novaci şi Consiliului Local Baia de Fier) prin care cele trei instituţii vor colabora pentru a înfiinţa, în cadrul Asociaţiei de dezvoltare intercomunitară, viitoarea societate Vârful Păpuşa SA. Consiliul Judeţean Gorj se va întruni astăzi pentru a aproba participarea instituţiei la proiectul amintit. Noua firmă se va ocupa de administrarea telescaunului de la Rânca, a sistemului de apă şi canalizare, precum şi a staţiei de epurare. Potrivit primarului din Novaci, Pantelimon Todea, firma va avea în primă fază un director şi şapte angajaţi şi va avea sediul în Cabana „Bradu“, care aparţine Primăriei din Novaci. În urma acordului între cei trei parteneri vor fi stabilite şi tarifele la telescaunul care urmează să fie pus în funcţiune, începând cu acest sezon de iarnă. Telescaunul va putea transporta 360 de persoane pe tură şi va deservi o pârtie de 800 de metri.


Un pas până la staţiune

În prezent, telescaunul de la Rânca a fost recepţionat şi urmează să fie semnată şi recepţia la sistemul de canalizare. Următorul pas înainte ca autorităţile judeţului să depună la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului documentaţia pentru ca Rânca să fie declarată staţiune este eliminarea neînţelegerilor dintre Primăria Novaci şi Primăria din Baia de Fier: „Din punct de vede legal, am găsit această soluţie cu Asociaţia de dezvoltare intercomunitară şi cu societatea comercială. Vor fi gata şi lucrările şi mai e nevoie să aplanăm conflictul dintre cele două primării pentru că trebuie să se înţeleagă pentru a putea colabora. Sper să fie rezolvată această chestiune şi să depunem documentaţia pentru ca Rânca să fie declarată staţiune până la sfârşitul acestui an, în cel mai rău caz, începutul anului viitor“, a precizat Ion Călinoiu, şeful Consiliului Judeţean Gorj. De precizat că Primăriile din Novaci şi Baia de Fier sunt în proces pentru dreptul de administrare asupra unei suprafeţe de 650 de hectare de teren în zona Rânca.Comenteaza acum

17 Comentarii

 1. Cale lunga ... said:

  Pana sa fie declarata statiune mai sunt multe de facut : trotuare pietonale, iluminat public stradal, eliminarea haitelor de caini comunitari, cel putin 2-3 parcari mari, etc, etc ,……

 2. Radical said:

  … completare pt Cale Lunga … stil de constructii unitar (vezi Poiana Brasov – singura care nu s-a prostituat cu 1000 de stiluri arhitectonice)

 3. 3 said:

  sa fim seriosi! ranca nu-i nimic altceva decat o adunatura de case, facute fiecare dupa cheful si posibilitatile oamenilor, in care te cazezi si cam atat.

 4. Zarea said:

  Ma uit la poza articolului si mi se pare ca e o poza facuta in Rai, atat de luminos e cerul si verdele pasunilor de pe munti. Intr-adevar, un peisaj foarte frumos, natura naturala, nu stiu pt cat timp de-acum incolo, deja lumea pleaca pe jos de unde n-o mai pot lua cu masina cu traistele de rafie pline cu “materialul” necesar gratarelor, insa n-am vazut pe nimeni intorcandu-se la masini cu saci de gunoi plini cu resturi. Statiunea Ranca este de fapt o adunatura haotica de case, santiere, cabane, pensiuni, toate inghesuite, fara parcari de-ajuns, nu sunt terase, nu e niciun parculet sau un loc amenajat in sensul asta in apropiere, niciun fel de terenuri de sport, doar romani lacomi care iti ofera doar un loc unde sa dormi si atat. In afara de Transalpina vara, si partia de schi iarna nu ai de ce sa te duci acolo si nici pt mai mult de 2-3 zile.

 5. Transroman said:

  Merge pe stilul românesc. Nu avem bun simt nici macar la modul cum ne îmbrăcăm si vorbim dar minte la felul in care construim. Haotic, pe limita de hotar, haznaua la fântână altuia……. Mașini parcate aiurea……

 6. Eul tau said:

  Puteti sa faceti orice acolo, dar nu o mai distrugeti… pastrati farmecul vechii Rance, ce-a din anii 80… linistea pe care o avea Ranca apana acum cativa ani, liniste care s-a pierdut printre constructii, casetofoane, gratare si urlete, listea aia este, practic, esenta Rancai….

 7. Eul tau said:

  Dadui Enter prea repede si nu apucai sa scriu tot… Transofmarea in statiune s-ar puta sa cam distruga tot farmecul Rancai, deja partiile alea inutile de schii o fac sa arate aiurea….

 8. Maria said:

  Mine nu mai avem ,e bine venita e o sansa pentru mineri , daca vor fi lasati de invidia proprietarilor sa dezvolte activitati turistice . Stilul caselor e gustul rafinat al noilor nomenclaturisti din judetele olteniei .Observ si nu ma pot abtine sa nu remarc ca acolo se grabesc cu utilitatile iar Craiova dupa 8 ani de domnie Solomon inca nu le are.

 9. rosu said:

  Inutile daca nu stii sa le folosesti. Fara ele nici nu s-ar putea discuta de “statiune”.

 10. felix said:

  Drumul este foarte bun dar cand ajungi la Obarsa sa mergi la Petrosani este dezastru faci aproape 2ore 29 km.

 11. Dan said:

  Am trecut pe acolo e superb , am ajuns la Obirsia Lotrului, Voineasa , Calimanesti e OK cum e dar tot nu am inteles de ce se numeste Transalpina si nu se numeste altfel ca doar sintem in Romania nu in Alpii.

 12. curiosu said:

  Asta, Calinoiu e fratele banditului ala de a fost pe la piete? Daca o semana cu frate-sau , vai de mama ei de afacere ce fac ei acolo. Calinoiu ala,care a fost director pe la administratia pietelor eGorj acolo sa ne scape de smecheri din astia.

 13. Maria said:

  Frate tot ce construi PDSR-ul 20 de ani in Dolj pentru noi e ce facu Calinoiu ca daca nu era el asta de acu punea aer conditionat sub umbrelele aliantei. daca nu stii macar nu vorbi

 14. paracuriosu said:

  pt. Maria: vrei sa spui ]n Gorj, ca in Dolj Calinoiu ala al vostru nu are bilet de intrare. Si da, Calinoiu de la Gorj e frate cu infractorul de la Dolj, respectiv fostul director de la Piete. Cat o semana nu stiu. Ca fratii, de…

 15. dezamagit said:

  Statiunea Ranca ,o dezamagire totala.Nu ai unde sa manananci daca nu vi cu traista de acasa,nu sunt pasaje pietonale,construtii le sunt facute haotic ,iluminat stradal zero.Ce sa faci la Ranca?Nimic in afara de a respira o gura de aer curat.
  Transalpina si ea o dezamagire.Fereasca sfantul sa te apuce noaptea pe ea.Nu are nici un marcaj,nu indicatoare nimic.Peisajul este frumos daca nu ai ghinionul sa fie ceata.

 16. Mr_Z said:

  Statiunea Ranca e un mare dezastru ca si restul romaniei, CUm puteti cere ca o parte din romania sa nu semene cu cealalta, daca toata romania are un stil de constructii haotic, de ce nu ar avea si Ranca, Peste tot in tara fiecare isi face casa cat de mare isi permite si o vopseste in ce culoare are pofta! Si ma uit si la blocurile astea vopsite unul rosu, altul verde, urmatorul albastru si ma gandesc cat de idioti sunt acesti locatari! Asa ca nu putem sa cerem ca in romania sa fie ceva complet functional si facut cu bun gust.

Alte stiri

Sumarul ediției de vineri, 26 august 2011

Actualitate

» Craiova: Accident mortal pe Calea Bucureşti
» Steve Jobs a demisionat
» Scurte ştirti
» Casă nouă pentru Ansamblul „Maria Tănase“
» Primăria Craiova n-are bani de terenuri
» Centru de zi pentru persoanele cu handicap din Târgu Jiu
» Softronic dezvoltă noi locomotive electrice
» Cursuri gratuite pentru angajaţi
» Igaş: Există o creştere a infracţionalităţii, dar fenomenul nu este scăpat de sub control
» Bogdan Aurescu, decorat de preşedintele Poloniei
» Obama îi îndeamnă pe americani să trateze cu seriozitate uraganul Irene
» Bundesbank: Germanii nu au fost niciodată atât de bogaţi
» Succesorul lui Jobs la şefia Apple are 28 de miliarde de dolari pentru achiziţii
» Forţele lui Gaddafi au bombardat aeroportul din Tripoli

Local

» Criză de prezervative
» Liber la orice culoare pe clădirile din Bănie
» Finul primarului din Motru, pe lista ANL
» Zvonuri şi panică în Mehedinţi
» Bobeş a revenit în PSD
» Vacanţe gratuite pentru copiii din Oltenia
» Scurte ştirti
» Parcul „Romanescu“, fără teatru de vară

Gorj

» Scurte ştirti
» Festivalul Toamnei la Rânca
» Staţiunea Rânca prinde viaţă
» Tarafurile din Gorj se întrec la Cărbuneşti

Sport

» Bölöni, dorit de RC Genk
» Pompierii, în căutarea primelor puncte
» Liga Campionilor
» După Sibiu se trage linie
» Obreja s-a retras din conducerea FRB
» Luptătorii craioveni, remarcaţi la Petroşani
» Scurte ştirti
» Handbaliştii lui Andrieş se bat cu sârbii
» Crăciun, la Alro Slatina
» Ciucă îşi aşteaptă rândul
» Firţulescu, trei ani la Alki Larnaca

Magazin

» Bancul zilei
» Fereşte-te de radar
» Picătura de cunoaştere
» Vremea în oltenia
» Scurte ştiri
» Apariţii editoriale
» Ia te uită!
» Telefonul mobil, periculos pentru fertilitate
» Horoscop cu un sărut
» horoscop
» Scurte ştiri
» Charlize, pregătită să devină mamă

Opinii

» De ce tresare omenirea atunci când Steve Jobs strănută?

Top