12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalLiber la orice culoare pe clădirile din Bănie

Liber la orice culoare pe clădirile din Bănie

Regulamentul referitor la cromatica faţadelor construcţiilor din Craiova nu a trecut de votul consilierilor şi, cel puţin până la următoarea şedinţă, în oraş nu va exista o restricţie în privinţa culorilor clădirilor

Iniţiativa arhitectului-şef al Craiovei, Mircea Diaconescu, de a exista un regulament local de urbanism privind cromatica faţadelor clădirilor din oraş, nu a trecut de votul consilierilor. Regulamentul a stârnit discuţii aprinse în şedinţa ordinară de ieri, sfârşind prin a fi respins din considerente diferite. Consilierii PDL au susţinut că regulamentul pe care l-au avut în faţă spre aprobare nu coincidea cu cel pe care l-au analizat în comisii, în timp ce majoritatea celor din opoziţie s-au abţinut de la vot. Pentru realizarea faţadelor clădirilor, municipalitatea doreşte utilizarea doar a şase culori, alb, galben, bej, gri, verde şi bleu, aplicate în câmpuri care nu depăşesc 90 la sută din suprafaţă, în nuanţe deschise şi neutre. Culorile puternice nu ar mai trebui folosite decât în proporție de maximum zece la sută şi doar pe elemente volumetrice distincte ale faţadei. „Acest regulament este o capcană, dacă îl aprobaţi. Adică eu dacă vreau să-mi vopsesc toată casa în alb nu pot, pentru că trebuie să mai vin şi cu altă culoare, în proporție de zece la sută?“, a întrebat arhitectul Emilian Ştefârţă, consilier local din partea PNL. „Blocul S 200 este auriu, clădirea Dedeman este albastră, culori care nu se găsesc în această paletă. Ce se întâmplă dacă va cădea o placă, va trebui pusă de o altă culoare, galben sau bleu? Să se aplice acest regulament doar la construcţiile de locuinţe. Să se facă diferenţa între acestea şi construcţiile de alt caracter“, a mai spus Ştefârţă. Acesta a mai solicitat ca imobilele cu altă destinaţie şi cele mixte, cu magazine la parter, să fie exceptate de la acest regulament, iar reparaţiile la faţadele clădirilor să nu se mai facă pe bucăţi, „pentru că nu ar mai avea aceeaşi culoare, chiar dacă se foloseşte aceeaşi vopsea“. Alt consilier, Gheorghe Nedelescu, a propus ca din acest regulament să fie scoase culorile folosite pentru construcţiile ANL, pentru a nu apărea confuzii.

Solomon: Hai repede cu movul!

Unii consilieri au mai considerat că acest regulament local de urbanism nu are şi un instrument de aplicare. „Dacă omul vrea să-şi vopsească faţada casei în violet, nu-l putem opri. În prezent, nu avem un instrument de aplicare“, a spus Emilian Ştefârţă. Arhitectul-şef al Craiovei a avut însă altă părere. „Acest regulament este făcut pentru clădirile care până acum nu au avut nevoie de autorizaţie. La celelalte la care s-a tot făcut referire se obţine o autorizaţie şi pot fi verificate. De exemplu, când faci o bancă, ea are culori de recunoaştere pe care le accepţi, că nu ai încotro. Faţadele multor clădiri sunt bălţate, pentru că nu au trecut prin filtrul ăsta. Eu zic că e simplu: vii cu o faţadă, iar ea se aprobă sau nu“, a explicat Mircea Diaconescu. „Noi vrem să creăm un regulament prin care să-i punem la punct pe cei care vor să construiască o clădire în mai multe culori. Să existe acest instrument pentru a nu face ca oraşul să arate precum o sorcovă“, a completat viceprimarul Mărinică Dincă. Pe considerentul că orice document este perfectibil, s-a propus votarea regulamentului în forma sa iniţială, iar pe parcurs să apară completări, însă consilierii nu au fost de acord, aşa că proiectul va fi discutat şi în şedinţa viitoare a consiliului local. „De trei ani aştept acest regulament. Nici eu nu sunt întru totul de acord cu arhitectul-şef, dar se mai putea veni cu propuneri pe parcurs. Asta e!“, a spus primarul Antonie Solomon. „Cei care aveţi acum case în lucru, hai repede cu movul şi cu ce culori mai doriţi, până luna viitoare!“, i-a îndemnat apoi în glumă Solomon pe craioveni.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

11 COMENTARII