14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalŞi morţii plătesc penalităţi la CEZ

Şi morţii plătesc penalităţi la CEZ

Furnizorul local de electricitate a trimis în iulie 2011 facturi de penalităţi unei bătrâne decedate de 12 ani, deşi locul de consum fusese debranşat de la curent încă de anul trecut

Craioveanul Constantin Nichita ne-a sesizat la redacţie o situaţie „fără precedent“, după cum spune omul. El arată cum pe numele mamei sale, decedată în urmă cu 12 ani, s- a emis în iulie 2011 o factură de penalităţi de la CEZ Vânzare, cu suma de 1.567,63 lei, penalităţi care ar fi fost calculate pentru facturi din anii anteriori. Bărbatul povesteşte că din 2004 nu mai locuieşte nimeni la adresa care a aparţinut mamei sale şi că în perioada 2007-2009 pe numele bătrânei au fost emise facturi de curent electric estimate, care ulterior au fost anulate de reprezentanţii CEZ, susţine Constantin Nichita. Greşeala pe care omul a făcut-o a fost aceea că a anunţat compania furnizoare de electricitate de decesul mamei abia în 2010. Dar chiar şi aşa, omul nu îşi poate explica exact cum de a mai apărut o factură de penalităţi în 2011, pe numele defunctei, când compania de electricitate ştia de un an de decesul femeii. „De unde aceste penalităţi? Când au fost uitate facturile şi cum s-au stabilit acum sumele respective?“, se întreabă Constantin Nichita, care adaugă faptul că au fost anulate facturile CEZ din anii anteriori, respectiv locul de consum este deconectat de la curent electric încă de anul trecut.

Ce spune CEZ

Compania susţine că procedura legală presupune ca, după decesul titularului de contract, CEZ să fie anunţată de acest lucru. „Neclarificarea relaţiei contractuale în urma decesului titularului conduce la continuarea emiterii facturilor de estimat în baza istoricului de consum realizat în anii anteriori şi a facturilor reprezentând taxa pentru serviciul public de radiodifuziune/televiziune. Rezilierea contractului nu se realizează în mod automat imediat după decesul titularului, ci după anunţul oficial în acest sens din partea moştenitorului legal sau, în cazul în care nu există un moştenitor care să sesizeze decesul, după acumularea debitelor neachitate care conduc la deconectarea locului de consum şi apoi la rezilierea contractului. În situaţia sesizată de redacţia dumneavoastră, anunţul decesului doamnei Nichita Maria nu a fost susţinut de acte doveditoare“, susţin reprezentanţii CEZ. Constantin Nichita spune că le-a trimis celor de la CEZ şi o copie a certificatului de deces încă de anul trecut, iar faptul că firma a debranşat locuinţa care aparţinuse mamei sale demonstrează faptul că CEZ ştia de decesul titularei de contract.

CEZ poate executa morţii

CEZ a explicat cum a fost posibil să calculeze penalităţi în 2011 unei persoane moarte de 12 ani, în condiţiile în care la adresa respectivă nu s-a mai furnizat energie electrică din 2010: „Ca urmare a faptului că titularul contractului este decedat din 1999, iar anunţarea furnizorului s-a realizat în aprilie 2010, debitele rezultate din derularea contractului activ în această perioadă se recuperează, pe cale juridică, de la moştenitorul legal al spaţiului.
Locul de consum a fost deconectat pe 25.10.2010, iar facturile emise ulterior acestei date sunt facturi de penalităţi la facturi emise înainte de această dată, neachitate în termen legal“. Compania mai susţine că moştenitorul femeii nu a depus la CEZ documentele solicitate şi că, la locul de consum, contorul nu s-a ridicat, „accesul nefind asigurat“.

„E hoţie pe faţă!“

Contactat telefonic, Constantin Nichita a declarat că, forţat de împrejurări, a mers zilele trecute la CEZ şi a achitat factura de penalităţi, chiar dacă nu este de acord cu ea: „Am plătit aceşti bani ca să nu-i fac probleme noului proprietar al casei unde a locuit mama. Dar e hoţie pe faţă! Cum să calculezi penalităţi pentru ceva ce nu există?“. Bărbatul este revoltat mai ales de faptul că penalităţile sunt calculate la facturi estimate, deşi nimeni nu a consumat energia respectivă. 
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

15 COMENTARII