10 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSănătatea dintr-o picătură de sânge

Sănătatea dintr-o picătură de sânge

O metodă nouă de depistare a bolilor, unică în ţară, este disponibilă în Craiova

Medicii de la Centrul Medical Sănătatea din Craiova pot să vadă într-o picătură de sânge cât de sănătos sunteţi, cu ajutorul unui microscop performant conectat la un computer. Metoda, numită „Analiza de sânge Darkfield“, permite depistarea din timp a unor maladii sau predispoziţia organismului spre o anumită afecţiune. Medicii centrului din Craiova se laudă cu faptul că sunt singurii din ţară care au implementat acest procedeu, folosit de ani buni în state precum Germania sau SUA.
Hipercolesterolemia, riscul de accident vascular şi infarct, riscul de tromboză, hiperaciduria, anemia feriprivă, lipsa unor vitamine, dificultăţile de oxigenare şi leucemia sunt o parte dintre problemele de sănătate care pot fi depistate cu ajutorul microscopului Darkfield într-o singură picătură de sânge. Aparatul este prevăzut cu o cameră de filmat care este conectată la un computer. Astfel, imaginile captate pot fi mărite de până la 2.000 de ori şi prelucrate digital.
Analizând imaginile, medicul obţine numeroase informaţii despre starea de sănătate a pacientului. „La multe persoane poate fi observată o agregare a globulelor roşii (eritrocitelor) sub forma unor rulouri sau fişicuri de bani. Aceasta poate apărea ca urmare a deshidratării, stresului, oboselii, pH-ului, prezenţei unor niveluri excesiv de ridicate de radicali liberi sau, în cazuri mai severe, poate arăta o stare precanceroasă“, susţine dr. Delia Alexandrina Enache, medic specializat în metoda Darkfield. Dr. Enache spune că, din cauza acestei agregări, eritrocitele nu circulă bine pentru a furniza suficient oxigen, ceea ce poate duce la dezvoltarea microbilor.
Medicul poate observa, de asemenea, aspectul leucocitelor. Analizându-le forma, dimensiunea şi mobilitatea crescută sau redusă, el poate să observe anumite tulburări ale sistemului imunitar. Alte indicii pot fi obţinute din analizarea plasmei sanguine. Prezenţa unor proteine, grăsimi nedigerate, a cristalelor de acid uric, colesterolului, ateroamelor, proteinelor sau metalelor grele în plasmă oferă indicii importante medicilor cu privire la riscul producerii unor afecţiuni, unele deosebit de grave, cum ar fi infarctul miocardic şi accidentele vasculare cerebrale.

Ce trebuie să facă pacientul

O analiză de sânge cu videomicroscopul durează aproximativ 30 de minute, costă 89 de lei şi se face în baza unei programări. Pacientul este invitat mai întâi să constate că instrumentele medicale (acele de unică folosinţă) sunt sterile şi va semna că a fost informat despre acest lucru. La final, va primi o fişă medicală cu rezultatele, care va conţine şi o imagine scanată, iar ataşat, pentru comparaţie, cele mai frecvente imagini obţinute de medicii specialişti germani.
Dacă este cazul, pacientul va fi îndrumat spre un medic specialist pentru confirmarea diagnosticului sau i se poate iniţia un tratament cu produse naturiste, care au rolul de a restabili echilibrul în interiorul organismului şi de a grăbi vindecarea. Este important, de asemenea, ca pacientul să nu mănânce nimic înainte cu cel puţin trei ore de efectuarea investigaţiei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

12 COMENTARII