8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSe reia eliberarea reţetelor pentru diabet

Se reia eliberarea reţetelor pentru diabet

Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Olt a primit fonduri de la Ministerul Sănătăţii pentru a achita o parte din obligaţiile către farmacişti şi a se putea relua eliberarea către pacienţi a reţetelor în programul naţional de diabet

Unele dintre farmacii au reluat de ieri eliberarea medicamentelor prescrise în cadrul programului naţional de diabet, după ce Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Olt a anunţat că Ministerul Sănătăţii a suplimentat fondurile destinate suportării tratamentului diabeticilor. Aceeaşi Casă aşteaptă în schimb rectificarea bugetară, preconizată pe la mijlocul acestei luni, pentru a plăti din datoriile către farmacii şi pentru celelalte reţete compensate şi gratuite, eliberate în afara programelor naţionale de sănătate şi suportate din fondurile CNAS. Din punctul de vedere al CJAS, farmaciile nici nu ar fi avut motiv să întrerupă eliberarea gratuită a medicamentelor, pentru că aşa se întâmplă de ani buni, ca după prima jumătate a anului să apară mici probleme, care se remediază prin august-septembrie.
Mesajul că pentru diabet sunt din nou bani nu a ajuns la toată lumea. În continuare, foarte multe farmacii şi-au alungat clienţii. Cum zvonurile se răspândesc repede, este posibil ca de astăzi pacienţii asiguraţi să aibă mai mult noroc, chiar şi cei cu reţete compensate sau gratuite obişnuite
Dacă la farmacii situaţia s-ar putea îmbunătăţi, laboratoarele de analize medicale sunt în continuare nevoite să-şi trimită la plimbare clienţii până la începutul lunii viitoare sau să-i invite să afle cât de sănătoşi sunt pe banii lor. Pe alţi bani, nu pe cei din contribuţii, pentru că fondurile alocate de CJAS se termină la unele laboratoare după primele zile din lună. „Nu mi-au ajuns două zile banii, au ajuns o zi şi jumătate, pentru că ieri (marţi, 2 august – n.r.) la prânz am fost nevoit să încep programările pentru luna următoare. Cel care a venit ieri cu trimiterea în nici un caz nu a putut face analize gratuit, pentru că sunt programaţi pacienţi de luna trecută“, a declarat dr. Aurelian Simionescu, reprezentantul laboratorului Lisimed din Slatina.
Situaţia este cunoscută la CJAS, dar, din nou, văzute de aici lucrurile nu par atât de grave. „Poate spre sfâşitul lunii se mai întâmplă ca laboratoarele să rămână fără fonduri, însă la început de lună nu cred. Sau, în orice caz, nu toate laboratoarele sunt în aceeaşi situaţie. Oricum, vom vedea asta şi din lista de aşteptare pe care trebuie să ne-o aducă laboratoarele, iar până acum acest lucru nu s-a întâmplat“, a precizat Oancea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU