17.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDisponibilizări cu strigături la Spitalul din Scorniceşti

Disponibilizări cu strigături la Spitalul din Scorniceşti

59 de salariaţi ai Spitalului de Pneumoftiziologie Scorniceşti pleacă acasă din această lună. Cei nevoiţi să-şi caute alt loc de muncă acum contestă evaluarea.

Personal administrativ, personal auxiliar, infirmiere, îngrijitori de curăţenie, biolog, asistenţi, brancardieri, în total 59 de persoane şi-au pierdut locul de muncă la Spitalul de Pneumoftiziologie Scorniceşti, vineri fiind afişate listele cu cei care trebuie să plece. Dintre aceştia, zece sunt persoane pensionabile anticipat, celelalte rămânând, practic, fără soluţie. Ieri, în schimb, cei vizaţi, nemulţumiţi de rezultate, au cerut o nouă întrevedere cu conducerea spitalului, dar şi cu şefii sindicatului judeţean SANITAS, care au participat la stabilirea criteriilor de evaluare a personalului. S-a făcut chiar şi propunerea ca lunar întreg personalul să intre în concediu fără plată, câteva zile, pentru a se economisi aproape 150.000 de lei. Propunerea n-a trecut însă de salariaţii puşi la adăpost de listele cu disponibilizaţi.
Pe nimeni n-a mai interesat ieri că spitalul ar mai avea nevoie, lunar, de 142.200 de lei pentru a nu se depăşi cei 70% cheltuieli cu personalul, procent stabilit de minister, n-a mai contat nici cine a angajat atât cât s-a putut în Spitalul din Scorniceşti, doar pentru că au fost ani în care tariful pe caz rezolvat era de 3.000 de lei, nu 1.500, cum este din iunie. „Ca un făcut, după disponibilizări s-a ajuns fix la numărul de salariaţi dinainte de angajările făcute de Andrei Iordache (fostul director, astăzi director al Direcţiei de Sănătate Publică Olt – n.r.)“, a declarat liderul SANITAS Olt, Roxana Dragomir.
Şefii celor două secţii me­dicale s-au spălat pe mâini de răspundere, acordându-le tuturor subordonaţilor maximum de puncte pentru acel criteriu, 2. „Le-au dat la toate 2, iar astăzi strigau c-au plecat oamenii buni şi-au rămas tutele“, a confirmat Dragomir. Oricum, personalul medical a avut cel mai puţin de suferit, fiind ultima categorie luată în calcul pentru disponibilizări. S-a început cu personalul TESA, plecând inclusiv doi foşti directori financiari din alte echipe manageriale. „Eu cred că am fost cât s-a putut de obiectivi“, a declarat liderul SANITAS Olt. În schimb, liderul sindicatului din unitate, care nu şi-a putut reprezenta singur membrii, sindicatul neavând personalitate juridică, s-a înfuriat pentru simplul fapt că cineva i-a cerut un punct de vedere. „Nu eu am hotărât. Eu nu sunt de acord cu aceste disponibilizări. Pe nici un document nu este semnătura mea. Întrebaţi-i pe cei care au putere de reprezentare, de decizie“, s-a aprins Constantin Panait.

„Nici înainte nu aveau suficient personal pentru a funcţiona legal laboratorul, dar acum“

Din rândul personalului medical, singurul angajat pe un post prevăzut pentru studii superioare care şi-a pierdut locul de muncă este Alexandru Daniel Radu, biolog în laboratorul spitalului. Pe el, criteriul privind vechimea în unitate sau faptul că era angajat biolog specialist nu l-au ajutat prea mult, comparativ cu colegii rămaşi în structură. Lucra în acest spital din 2005, între timp a mai făcut un masterat în biologie, însă şi-a pierdut postul, după cum declară, aşa cum i s-a promis. Motivaţia evaluatorilor a fost că avea abateri disciplinare. Biologul, în schimb, spune că s-a luptat cu o atitudine refractară din partea colegilor. Cert este că la un moment dat a fost concediat, însă instanţa i-a dat dreptate.
„Am mai plecat şi am revenit, aşa că sunt pregătit s-o fac din nou. Nu renunţ, chiar dacă va trebui să sap şanţuri, pentru că sunt un luptător. Mai am aşi în mânecă. Oricum, în ce situaţie este acum, când deţine şi funcţia de manager al spitalului, dar şi pe cea de consilier judeţean, domnul Mateescu nici măcar nu poate emite deciziile de încetare a activităţii. Sunt multe de spus, inclusiv faptul că laboratorul nu avea numărul necesar de personal pentru a funcţiona legal nici înainte, dar acum“, a declarat Radu. Proaspătul disponibilizat şi-a postat deja pe blog povestea şi intenţionează să facă publice şi alte aspecte din activitatea spitalului, pe care le consideră cel puţin contestabile.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

8 COMENTARII