22 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalFost director al Penitenciarului Severin, deferit justiţiei

Fost director al Penitenciarului Severin, deferit justiţiei

Procurorii Secţiei de urmărire penală a Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova au dispus ieri trimiterea în judecată a fostului director adjunct al Penitenciarului Drobeta Turnu Severin, Sever Sâma, pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la înșelăciune și fals intelectual. În acelaşi dosar a fost deferită justiţiei şi Cornelia
Cotîrţă, o subalternă a lui Sâma, acuzată de înșelăciune, fals material în înscrisuri oficiale, fals în înscrisuri sub semnătură privată și uz de fals. Pe lista inculpaţilor se mai află încă cinci persoane: Marius şi Ana Cotîrţă (fratele Corneliei Cotîrţă şi soţia acestuia), Erji Logofătu, Iuliana Vlad şi Victor Negru, puşi sub acuzare pentru înşelăciune şi uz de fals.

Complici
la înşelăciune

Povestea falsurilor din penitenciarul severinean este destul de simplă. Cornelia Cotîrţă – agent la Serviciul Evidenţă – avea nevoie de bani, aşa că – în perioada noiembrie 2004-decembrie 2008 – a convins cinci rude şi prieteni s-o ajute, luând pentru ea credite de la diferite bănci. Pentru a primi împrumuturi mai mari, femeia a întocmit în fals, pe numele celor cinci, adeverinţe prin care atesta că aceştia ar fi angajaţi ai penitenciarului. Adeverinţele cu pricina au fost semnate de directorul adjunct al puşcăriei, comisarul-şef Sever Sâma.
Obţinerea acestei semnături n-a fost o problemă, din moment ce, aşa cum a rezultat din anchetă, directorul Sâma şi agenta Cotîrţă au fost concubini în perioada 2002 – 2009, ba chiar au şi locuit o perioadă împreună.
Pe baza acestor adeverinţe false, Ana şi Marius Cotârţă, Erji Logofătu, Iuliana Vlad şi Victor Negru au solicitat şi obţinut credite, pe care ulterior nu le-au mai restituit.
Falsurile au ieşit la iveală după ce băncile au trimis puşcăriei adrese prin care cereau instituirea popririi pe salariile falşilor angajaţi. Potrivit rechizitoriului, prejudiciul se ridică la suma de 925.401,28 lei, 45.700 de euro și 24.000 de franci elveţieni. Pentru recuperarea sa – fie şi parţială – procurorii au pus sechestru pe bunurile inculpaţilor. Dosarul urmează să fie judecat de Curtea de Apel Craiova.
Între timp, comisarul-şef Sever Sâma s-a pensionat începând cu 1 ianuarie 2009. Cât despre Cornelia Cotîrţă, „aceasta este încă angajata unităţii noastre, iar din 8 iulie 2009 a fost pusă la dispoziţia unităţii, ca urmare a începerii urmăririi penale împotriva sa“, după cum a precizat subinspectorul Andrei Oţel, purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Drobeta Turnu Severin.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII