5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalTârgujienii nu îşi asigură locuinţele nici de frica amenzii

Târgujienii nu îşi asigură locuinţele nici de frica amenzii

Locuitorii din Târgu Jiu nu s-au înghesuit să îşi cumpere o poliţă de asigurare împotriva dezastrelor naturale. În ciuda faptului că poliţele sunt obligatorii, foarte puţini proprietari au mers la firmele autorizate pentru a încheia o poliţă de asigurare în valoare de 20 de euro pentru casele din beton sau cărămidă arsă sau de 10 euro pentru locuinţele realizate din lemn sau alte materiale. Direcţia Publică de Venituri Târgu Jiu a inventariat peste 44.000 de case şi apartamente din municipiu pentru care proprietarii trebuie să încheie poliţe obligatorii de asigurare pe 15 iulie. Mariana Budulan, şefa Direcţiei, a declarat că de la jumătatea acestei luni instituţia va avea acces la datele care îi vizează pe cetăţenii care nu şi-au asigurat locuinţa şi va începe acţiunea de transmitere de somaţii. Cine nu îşi va asigura apartamentul sau casa, conform legii, riscă o amendă între 100 şi 500 de lei. Budulan a menţionat că amenzile vor fi aplicate în cuantumul minim, respectiv 100 de lei, începând cu luna august.

„Nu ajunge inundaţia la etajul patru“

Majoritatea cetăţenilor nu înţeleg de ce sunt obligaţi să îşi asigure locuinţa, mai ales că este vorba doar de asigurarea împotriva alunecărilor de teren, inundaţii şi cutremure, din discuţie ieşind incendiile. „Cum să mă afecteze pe mine o inundaţie, de exemplu, dacă stau la etajul trei sau la patru? Nu pot să pricep de ce trebuie să plătesc o asigurare de acest tip. Nu ajunge inundaţia la etajul patru. De ce nu a fost inclus şi incendiul, de exemplu? Nu mi se pare corect. La oraş mai e cum mai e, dar la ţară greu îi va convinge cineva pe bătrâni să îşi asigure nişte gospodării care sunt aşa cum sunt. Abia stau zidurile şi omul trebuie să dea peste 85 de lei pe an“, a declarat târgujianul Sabin Cosmulescu.
Şefa Direcţiei Publice de Venituri din Târgu Jiu, Mariana Budulan, a precizat că toate datele privind persoanele care şi-au asigurat locuinţa sunt în posesia societăţilor de asigurare care intră în componenţa PAID, respectiv Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale. „Am primit un username şi o parolă de la site-ul PAID şi din 15 iulie vom vedea exact câte locuinţe din cele 44.000 sunt asigurate. Vom începe cu somaţii şi din august cu amenzi de 100 de lei“, a menţionat Mariana Budulan.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII