10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalAutorităţile locale, supărate pe ministrul sănătăţii

Autorităţile locale, supărate pe ministrul sănătăţii

Judeţul Olt a fost citat, la sfârşitul săptămânii trecute, alături de Vrancea, drept judeţul cu finanţare zero din fonduri locale pentru spitalele date în administrare în 2010 către autorităţile locale. Cei vizaţi se revoltă şi îl acuză pe ministrul sănătăţii că nu este bine informat.

Spitalele din judeţul Olt, preluate în 2010 de autorităţile locale (Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina, Spitalul de Pneumo-ftiziologie Scorniceşti şi Spitalul de Psihiatrie Schitu au trecut în administrarea consiliului judeţean, iar spitalele din Caracal, Balş şi Corabia, în administrarea consiliilor locale), n-au primit nici un ban, cel puţin în 2010, de la noii administratori. În 2011, situaţia nu s-ar fi schimbat cu mult, spun datele de la Ministerul Sănătăţii, fondurile alocate din bugetele locale fiind de doar 1,087 milioane de lei. Cei direct vizaţi, şefii primăriilor şi şeful consiliului judeţean, se apără şi spun că în 2010 timpul de la preluare până la finele anului a fost prea scurt pentru a mai putea face ceva, dar şi în aceste condiţii tot s-au cheltuit bani, în timp ce pentru 2011, cel puţin în cazul spitalelor preluate de consiliul judeţean, investiţiile deja derulate depăşesc în mod evident sumele despre care a fost informat ministrul Attila.

„Ministrul Cseke cred că îşi ia datele de la deputatul Bulă, că altfel nu-mi explic declaraţia“

Pe site-ul oficial al Ministerului Sănătăţii au fost postate încă de vineri datele la care ministrul sănătăţii, Cseke Attila, a făcut referire în conferinţa de presă de vineri, 17 iunie. Conform acestora, în judeţul Olt, în 2010, fondurile din bugetele locale pentru cele şapte spitale (acum un an încă erau şapte, funcţionând şi Centrul de Sănătate Drăgăneşti) au fost zero, pentru ca în 2011 suma să se ridice la 1.087.000 de lei (prevederi bugetare), din care 721.000 de lei reprezintă deja finanţări. Cifrele nu bat nicicum cu evidenţa noilor administratori, care ştiu, o parte, că au cheltuit şi în 2010, iar în 2011 investiţiile vor fi categoric mai mari.
„Ministrul este în necunoştinţă de cauză. Numai la Spitalul de Psihiatrie Cronici Schitu am făcut lucrări de vreo 7,2 miliarde de lei vechi (720.000 de lei – n.r.), acolo am reabilitat toate corpurile de clădire, la Scorniceşti am cheltuit, cred, 4,3 miliarde de lei vechi, pentru că ei aveau nevoie de o centrală termică. La Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina am cofinanţat un proiect european în valoare de 4,5 milioane de euro, pentru reabilitarea ambulatoriului de specialitate, mai avem 5 miliarde de lei vechi pentru modernizarea Blocului materno-infantil şi alte investiţii pe care nu le ştiu pe de rost, nu vă pot da sumele pe loc. E clar însă că nu asta contează, ci ca pacienţii să aibă condiţii bune în aceste spitale şi să beneficieze de servicii de calitate. De asta ne omorâm şi noi să dotăm spitalele astea, să le modernizăm. Dar ministrul nu vede asta, pentru că ministrul Cseke ăsta cred că îşi ia datele de la deputatul Bulă, de la UNPR, că altfel nu-mi explic declaraţia“, s-a „răcorit“ preşedintele CJ Olt, Paul Stănescu. 
Surprins de informaţia furnizată de ministru a fost şi primarul Caracalului, Gheorghe Anghel, care a declarat că anul trecut s-au cheltuit 200.000 de lei, iar pentru acest an sunt prevăzuţi 280.000 de lei. Că e puţin, că era bine dacă erau mai mulţi, sunt de acord, dar atât am putut noi să dăm. Ştim care sunt necesităţile spitalului şi ajutăm cu ce putem. Unde nu putem ajuta cu bani, mai ajutăm cu mână de lucru, cu altceva. După necesităţi, ar fi nevoie de investiţii de vreo 1.000.000 – 1.500.000 de lei, pentru modernizări, pentru dotare, dar nu putem deocamdată“, a declarat Anghel.
Primarul Balşului, Mădălin Teodosescu, a recunoscut că pentru ultima jumătate de an din 2010 nu s-a cheltuit nimic, însă anul acesta, la rectificare, se vor aloca ceva bani. „Noi am avut o înţelegere la preluarea acestui spital, anume să facem parteneriat cu ministerul pentru cofinanţarea anumitor proiecte. Ne-am înţeles, după care nu s-a mai anunţat nimic. Spitalul a mers bine până acum, a fost chiar pe plus, dar de acum li se diminuează fondurile de la CJAS. În plus, avem şi noi proiecte, de înfiinţare a unui Compartiment de primire urgenţe, vrem să facem băi pentru fiecare salon… Nu se poate însă mai devreme de trei ani, pentru că e nevoie de vreo 20 de miliarde de lei vechi“, a spus primarul Teodosescu.
 

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU