11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalValer Dellakeza, la TIFF

Valer Dellakeza, la TIFF

Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) 2011 a surprins publicul cu o ofertă extrem de tentantă, cuprinzând producţii de senzaţie, concerte, expoziţii, dezbateri, conferinţe şi multe alte evenimente surpriză, transformând Clujul, timp de zece zile, într-o veritabilă capitală culturală

Recent acreditat de Federaţia Internaţională a Asociaţiilor Producătorilor de Film (FIAPF), TIFF a ajuns astfel într-o companie selectă, alcătuită din 40 de alte festivaluri competitive din toată lumea. Această acreditare funcţionează ca  o etichetă a calităţii festivalului şi contribuie la dezvoltarea acestuia, garantându-i o promovare eficientă printre profesioniştii din întreaga lume. 
În materie de filme, directorul artistic, Mihai Chirilov, a dezvăluit câteva titluri hit prezente în secţiunea Supernova, care fac ca ediţia din acest an a Festivalului să fie de neratat.
Cât despre Zilele Filmului Românesc de anul acesta de la TIFF, ele sunt marcate  de personalitatea marelui regizor Lucian Pintilie. Toate filmele din cariera maestrului Lucian Pintilie au fost incluse într-o retrospectivă integrală, în cadrul noii secţiuni 100%. Regizorul este omagiat la TIFF 2011 prin oferirea Premiului de Excelenţă, ce îi va fi înmânat în cadrul Galei de închidere. 
Celebrul regizor participă, alături de publicul clujean, la trei dintre proiecţiile filmelor sale, oferind o adevărată lecţie de cinema iubitorilor celei de-a şaptea arte. Astfel, spectatorii l-au întâlnit încă de joi, 9 iunie, la Cinema „Florin Piersic“, la proiecţia filmului „Balanţa“, vineri, 10 iunie, la Cinema Arta la proiecţia filmului „Niki Ardelean, colonel în rezervă, iar sâmbătă, 11 iunie, va fi prezent (ora 18.00) la Cinema Arta la proiecţia filmului „După-amiaza unui torţionar“.

A doua zi de TIFF

Vineri dimineaţă, Cristi Puiu s-a întâlnit cu publicul, presa şi invitaţii festivalului în cadrul unei Lecţii de cinema pe care a susţinut-o la TIFF Lounge – Piaţa Unirii. De-a lungul a două ore, Cristi Puiu a încântat audienţa împărtăşind poveşti şi momente-cheie din experienţa sa şi lucrul la cele trei lungmetraje care îi poartă semnătura: „Marfa şi banii“ (2001), „Moartea domnului Lăzărescu“ (2005) şi „Aurora“ (2010), precum şi la scurtmetrajul „Un cartuş de Kent şi un pachet de cafea“ (2004) – film ce i-a adus Ursul de Aur pentru „Cel mai bun scurtmetraj“ la Festivalul de Film de la Berlin în 2004.
Şi tot vineri, a doua zi dedicată cinematografiei autohtone, a adus la Cinema  „Florin Piersic“ două premiere absolute şi odată cu ele şi invitaţi de marcă ai ediţiei cu numărul 10. Proiecţia debutului în lungmetrajul lui Lucian Georgescu – „Tatăl Fantomă“ a oferit spectatorilor plăcerea să se întâlnească şi cu actorii Marcel Iureş, Mihaela Sîrbu, Valer Dellakeza, Mimi Brănescu, Mihai Constantin, Nicodim Ungureanu, dar şi cu scriitorul şi scenaristul Barry Gifford. Filmul a fost răsplătit cu aplauze prelungite nu numai în timpul proiecţiei, dar mai ales la final.
Acelaşi cinematograf a mai găzduit tot vineri încă o premieră mult aşteptată – „Loverboy“, al doilea lungmetraj semnat de Cătălin Mitulescu, avându-i în rolurile principale pe Ada Condeescu şi George Piştereanu, protagoniştii filmului-hit al anului 2010, „Eu când vreau să fluier, fluier“ (regia Florin Şerban). De reţinut că premiera mondială a acestui film a avut loc la Festivalul de Film de la Cannes, în cadrul secţiunii Un Certain Regard. „Loverboy“ a ajuns la Cluj dimpreună cu actorii şi echipa de filmare.
Dubla sărbătorire a zece ani de nou val în cinemaul românesc şi zece ani de TIFF a fost marcată şi prin organizarea unei mese rotunde „10 ani de la naşterea Noului Val al Filmului Românesc: ecouri în USA şi în lume“. Dezbaterea, organizată de Institutul Cultural Român din New York şi TIFF, a fost moderată de Corina Şuteu – director ICRNY. Dezbaterea s-a concentrat pe reacţia internaţională la evoluţia rapidă a succesului cinematografiei româneşti în ultima decadă şi pe analiza motivelor interesului atât de viu al criticilor, programatorilor şi distribuitorilor internaţionali pentru filmul românesc. 
• Click Nwws

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU