14.5 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalCum se copiază hi-tech la bacalaureat

Cum se copiază hi-tech la bacalaureat

Pixul cu bluetooth, microcamera wireless, ceasul touch screen cu SIM încorporat sau modulatoarele FM sunt doar câteva dintre gadgeturile ce fac parte din arsenalul liceenilor care vor să copieze la bacalaureatul 2011

Internetul abundă în site-uri care oferă special pentru examene tehnică de copiat. Telefoanele pot fi lăsate în afara clasei, aşa cum cere legea, fără ca modalitatea de comunicare să fie întreruptă, spun furnizorii acestor dispozitive. Este o realitate despre care puţini profesori acceptă să vorbească, iar şi mai puţini se gândesc la metode de contracarare. Adaptarea elevilor la tehnologie este cunoscută de inspectorii şcolari, care spun că există şi un antidot pentru o parte dintre aceste practici: un dispozitiv sau un telefon care detectează toate telefoanele mobile deschise dintr-o încăpere. 
Industria de spionaj şi tehnologiile militare de comunicaţii considerate „expirate“ de către specialişti sunt „reciclate“ de elevii sau studenţii care vor să copieze. În ultimii ani, pe internet s-a lansat o adevărată industrie de copiat, adaptată cerinţelor profesorilor. De la telefoane CDM despre care ofertanţii spun că sunt dificil de bruiat sau de identificat şi până la ceasuri-telefon, de la copiuţe gata făcute, pe materii şi capitole, şi până la softuri speciale care descarcă subiectele rezolvate pe telefoane, totul se poate cumpăra din on line. Ofertanţii au soluţii şi pentru cei care nu dispun de suficient de mulţi bani pentru a le cumpăra, aşa că le închiriază „cu ziua“. 

Pixul cu bluetooth

Se găseşte pe net, are un buton cu mai multe funcţii şi un microfon ascunse sub clema de prindere a pixului. Acesta comunică prin conexiune wireless cu o microcască sau cu o nanocască plasată în ureche şi cu un telefon care nu trebuie ţinut lângă utilizator, ci poate fi lăsat în afara clasei, de exemplu. Conexiunea cu telefonul se face prin bluetooth, care are însă rază limitată, iar sunetul din telefon este transmis astfel la casca din ureche. Există astfel de pixuri prevăzute şi cu cameră video, care transmite imaginea foii de examen către cel de la „celălalt capăt al firului“, care poate astfel dicta direct rezolvările, fără să mai fie nevoie ca acestea să-i fie spuse din sala de examen.

Microcamera wireless

Se montează în haină, este mascată sub formă de nasture şi transmite imaginea foii de examen, astfel încât subiectele să nu mai fie dictate. Folosită împreună cu căşti wireless, microcamera însoţită de o pereche de nanocăşti face ca rezolvarea subiectelor să poată fi dictată din afara sălii de clasă, fără ca persoana care poartă aceste dispozitive să trebuiască să vorbească. Astfel de microcamere se pot găsi şi în radiere, în pachete de gumă sau în pixuri, după cum o arată ofertele din on line.  Ochelari bluetooth – sunt prevăzuţi cu microfon şi se conectează direct cu telefonul mobil.
Telefoane special modificate astfel încât să transmită direct la microcască. Furnizorii susţin că rezistă la bruiajele GSM, folosind tehnologia CDMA, şi răspund automat, în cazul în care convorbirea este întreruptă sau în cazul în care cel care le poartă nu le poate scoate din haine pentru a forma un număr.  
 
Ceasul touch screen cu SIM încorporat

Ceasul-telefon touch screen este prevăzut cu microfon, cu cameră, bluetooth şi funcţionează ca un telefon, iar sunetul se aude în nanocasca amplasată în ureche. Furnizorii susţin că, după intrarea în examen, elevul nu trebuie decât să filmeze sau să fotografieze foaia de examen, să trimită unui coleg din afara sălii subiectele, iar acesta din urmă să telefoneze şi să dicteze rezolvările.
În topul tehnicilor folosite anii trecuţi la copiat, dar interzise de medicii specialişti, se află microcăştile cu microvibraţie pe timpan. Se găsesc pe internet şi sunt încorporate într-un material „cauciucat“, pentru a nu mai exista riscul de a rămâne în ureche, spun cei care încearcă să le vândă. Unele microcăşti au o grosime de un milimetru şi o greutate de 0.2 grame.
Împreună cu aceste microcăşti sau nanocăşti se folosesc coliere cu microfon sensibil şi cu bluetooth, handsfree, coliere care se montează pe dedesubtul hainelor şi care se conectează apoi la telefon. Căştile wireless funcţionează pe un principiu similar. Cu ajutorul unui handsfree care se introduce sub haine, căştile se conectează cu telefonul sau cu un mp3, de pe care cel care poartă căştile poate auzi o înregistrare pregătită cu subiectele pe care le are de rezolvat.
 
Emiţătorul FM

O soluţie ceva mai simplă din punct de vedere tehnic, dar aplicabilă atunci când acelaşi mesaj trebuie dictat mai multor elevi simultan, este utilizarea unui emiţător FM cum sunt cele pentru maşină. Tot ce au nevoie cei din sala de examen este un radio FM portabil conectat la o microcască, iar numărul celor care pot asculta simultan este mai mare decât la orice altă soluţie. Metoda nu este foarte sigură, semnalul putând fi interceptat cu orice aparat radio obişnuit. În plus, unidirecţionalitatea comunicării face soluţia adesea nepractică.
Tot pe internet se poate găsi, însă, şi „antidotul“ acestor modalităţi de comunicare din sala de curs. Detectoare de camere video ascunse, de microfoane GSM, Radio sau Wireless, detectoare de microcăşti sau de telefoane mobile se găsesc la cea mai simplă căutare.

Gadgeturi care pot fi folosite la examenele „obişnuite“

iPod-ul se conectează la calculator, sunt introduse fiţuicile create în Notepad şi pot fi consultate în timpul examenului, dacă elevii au voie cu astfel de gadgeturi pe bancă.
Sunt site-uri care au softuri special create pentru introducerea textului „de copiat“ pe telefon. Textul curge apoi, în timpul examenului, pe ecranul telefonului, cu o viteză stabilită de cel care deţine telefonul. Apariţia copiuţei este condiţionată, însă, de un cod, astfel încât profesorul care vrea să ia telefonul ca să vadă ce se întâmplă pe ecranul său să nu vadă nimic.
Un alt program care poate fi descărcat pe telefonul mobil îi permite utilizatorului să fotografieze foaia de examen şi să transmită imediat subiectele unui coleg din afara sălii, cu care este conectat deja prin intermediul acestui program. Rezolvările sunt trimise apoi sub formă de mesaje, ca pe Yahoo Messenger.
Deja „clasică“ a devenit metoda de copiere cu ajutorul sticlei de Coca Cola. Eticheta de pe sticlă se scanează, iar textul original este înlocuit cu cel care va fi copiat în timpul examenului. Eticheta astfel modificată pe calculator se tipăreşte şi se lipeşte înapoi pe sticlă. Etichete deja scanate ale mai multor băuturi pot fi găsite direct pe internet, aşa că nu este nevoie decât ca o persoană să le schimbe textul şi să le printeze.
Din ciclul metodelor „învechite“ de copiat – menţionate de unele site-uri – face parte şi cea a pixului din plastic transparent; în jurul minei se rulează o copiuţă pe care sunt scrise informaţiile cu un font foarte mic. Avantajul este că „ambalajul“ transparent care adăposteşte copiuţa în jurul minei are efect de lupă şi măreşte scrisul. Dezavantajul este că elevul are la dispoziţie o sursă limitată de informaţii.

• Raluca Pantazi
HotNews.ro

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

9 COMENTARII