15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjPunte ca în Evul Mediu la Sâmbotin

Punte ca în Evul Mediu la Sâmbotin

Locuitorii din comuna gorjeană Schela, satul Sâmbotin, au reintrodus în infrastructura localităţii puntea de tip „Ev Mediu“, din buşteni prăvăliţi peste apă. Văzând că edilii din Schela se mişcă greu şi găsesc mereu scuze în ceea ce priveşte procurarea banilor pentru a construi punţi moderne, din oţel sau din beton, sătenii au făcut singuri o punte peste pârâul care traversează satul Sâmbotin. Aceasta nu respectă nici un fel de standarde conforme cu legislaţia actualului mileniu, ci mai degrabă cu obiceiurile unor vremuri de mult apuse. „Construcţia“ a fost amplasată peste pârâu, la ieşirea din sat, şi face legătura între drumul comunal şi o zonă cu două case. Noul element de „infrastructură“ este compus din doi buşteni şi un cablu cu inserţie metalică, legat între doi arbori. Sârma este folosită ca  sprijin de cei care fac echilibristică pe cei doi buşteni, pentru a trece dintr-o parte în alta.

Decât deloc…

Aristide Şerbănescu, primarul din Schela, vorbeşte despre lipsa fondurilor pentru lucrările de infrastructură şi susţine că va mai trece ceva timp până când vor exista punţi decente în zonele unde este nevoie de acestea. Dan Peagu, localnic din Sâmbotin, traversează zilnic puntea improvizată pentru a merge cu treburi în sat. Când pârâul se umflă, buştenii sunt acoperiţi de apă, iar localnicii sunt nevoiţi să folosească o rută ocolitoare pe dealuri şi prin păduri. Pe aici, accesul cu maşini şi căruţe este greoi, dacă nu imposibil. Oamenii se tem că, în timp, buştenii vor fi luaţi de ape, lucru care s-a mai întâmplat. Speranţa este că pe marginea apei mai sunt şi alţi arbori care la nevoie ar putea să fie transformaţi în punţi pentru ca sătenii să ajungă la case sau la pământuri pentru a le munci.

Moară putrezită 

Tot la marginea satului, în apropierea punţii, se află o moară foarte veche, care în prezent este folosită ca magazie. Pietrele morii zac aruncate prin buruieni şi nimeni nu pare să fie interesat să îi schimbe soarta. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU