9.8 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjPreţuri mici pentru producătorii de cireşe

Preţuri mici pentru producătorii de cireşe

Kilogramul de cireşe a ajuns să fie vândut la producător cu numai doi lei şi ar putea să scadă în următoarele zile la 1,5 lei

Producătorii de cireşe din judeţul Gorj se plâng de preţurile din ce în ce mai mici la care îşi desfac marfa. Dacă, în urmă cu două săptămâni, un kilogram de cireşe se vindea în pieţe cu 10-12 lei, în prezent preţul a ajuns la 4 lei, la tarabă. Preţurile din pieţe sunt însă duble faţă de cele la care se vând în realitate cele mai râvnite fructe de pe piaţă în momentul de faţă. Astfel, preţul la producător a scăzut la numai 2 lei pentru kilogramul de fructe de cea mai bună calitate. Producătorii de cireşe din localitatea gorjeană Rugi, supranumită „patria cireşelor“, spun că preţul de 2 lei pe kilogram nu reflectă deloc munca depusă pentru culegerea fructelor şi îngrijirea pomilor fructiferi. Oamenii sunt însă conştienţi că un preţ mai mare nu vor obţine de la comercianţii din pieţe, în condiţiile în care cantitatea de cireşe este foarte mare, iar preţul pentru fiecare kilogram de fructe vândut la tarabe ar putea să scadă.

Aşteaptă un investitor cu o fabrică

Localnicii mai spun că sunt şanse mici ca producţia din acest an, mai ales cea din ultima serie de cireşe, cea de iunie, să fie valorificată la un preţ bun. De vină este puterea scăzută de cumpărare a celor care vin să facă piaţa: „Nici nu se compară anul acesta cu ce a fost în anii trecuţi şi chiar în sezonul din 2010. La noi, oamenii din asta fac bani şi trebuie să se asigure de acum că vor avea cu ce să trăiască restul anului. Însă oricine se duce la piaţă şi vede un kilogram de cireşe cu 4 lei şi unul de cartofi cu 2,5 lei sau cu 2 lei, e clar că va cumpăra cartofi şi nu fructe. Cartoful era accesibil tuturor, dar acum mulţi se uită lung şi la cartof şi, când văd preţul, merg mai departe. Noi, producătorii, vindem de regulă la jumătate de preţ şi comercianţii câştigă şi ei din adaos. Ei câştigă ceva, noi câştigăm mai puţin, însă nu mai pierdem timp şi bani pe transport. Dar e clar că treaba merge prost. Poate o să fie mai bine în seria de cireşe de iunie, pentru că sunt fructe mai mari şi gospodinele le caută pentru dulceaţă sau sirop. La noi, la Rugi, vin comercianţi şi din judeţele învecinate să cumpere. Sunt cetăţeni care au contracte şi cu fabrici de prelucrarea fructelor. Ar fi bine să fie una la noi în localitate sau la Târgu Jiu. Toată lumea ar avea de câştigat“, a povestit Gheorghe Sichitiu, producător de cireşe din Rugi. Aici are loc în prima lună de vară „Sărbătoarea cireşului“. Fiecare familie deţine între 20 şi peste 200 de cireşi. Toate fructele sunt produse în condiţii ecologice.
 

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

9 COMENTARII