12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalApocalipsa preţurilor la alimente

Apocalipsa preţurilor la alimente

Producătorii au anunţat că preţurile produselor alimentare procesate vor creşte în următoarele două-trei luni cu până la 10-12%

Preţurile produselor alimentare procesate vor creşte în următoarele două-trei luni cu până la 10-12%, afirmă preşedintele Romalimenta, Sorin Minea. „În ultima perioadă, preţul la carne a crescut cu aproximativ 20%. Asta înseamnă produsul din carne undeva pe la 8%, deci asta va fi posibila scumpire. Nu la fiecare produs.  În mod normal n-ar mai trebui să crească preţul la ulei şi la zahăr, pentru că e producţie primară, ar trebui să se plafoneze preţul la pâine, ar trebui să scadă sau să rămână constant preţul la legume şi fructe pentru că vine perioada caldă, dar la produsele procesate putem asista la creşteri de preţuri care nu pot să depăşească un 10-12% dacă, Doamne fereşte, nu se întâmplă ceva pe plan european“, a spus Minea la emisiunea „După 20 de ani“, difuzată ieri de Pro TV şi citată de Mediafax. El a afirmat că majorările de preţuri au început deja şi se vor derula pe parcursul următoarelor două-trei luni. „Va fi o medie între 8 şi 10%. La cereale şi la produse de panificaţie spre toamnă vom asista la o sistare de preţuri şi poate chiar la o reducere. La legume va urma o scădere“, a adăugat el.

Cerealele sunt de vină

Minea consideră că nu se poate face nimic pentru stoparea creşterii preţurilor la alimente. „Atâta timp cât bursa preţurilor nu este în România, România se va alinia mai mult sau mai puţin acelor preţuri. Dacă România ar avea o producţie formidabilă, un excedent, s-ar putea să scadă preţurile pe piaţa românească. Atâta timp cât o parte din materiile prime sunt cumpărate din Comunitatea Europeană…“, a explicat el. Secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Adrian Rădulescu, prezent la emisiune, a explicat majorările de preţuri prin scumpirea cerealelor. „Cerealele, pentru prima dată după 20 de ani, au avut o creştere extraordinară de preţuri. Discutăm de 120-130 de euro pe tonă şi, la un moment dat, am ajuns la 260 de euro pe tonă. Dacă luăm, de exemplu, porcul, hrănirea durează cam şase luni, deci ceea ce a început hrănirea în decembrie vom avea la sfârşitul lunii mai o creştere, care înseamnă influenţa cerealelor în preţul cărnii“, a spus Rădulescu. El a afirmat că nu se poate vorbi de preţuri la produse alimentare comparabile cu preţurile de import, pentru că în Uniunea Europeană TVA este 5% sau, în unele cazuri, zero. „După părerea mea, ne mai trebuie patru-cinci ani până să ajungem să echilibrăm ceea ce înseamnă producţia eficientă în România cu ceea ce se întâmplă în Uniunea Europeană“, a estimat secretarul de stat. România are a doua cea mai mare creştere a preţurilor de consum, după Bulgaria, dintr-o listă cu şapte ţări foste comuniste. Ponderea mărfurilor alimentare în coşul de produse şi servicii pe baza căruia se calculează inflaţia, de 33%, este de departe cea mai ridicată, deşi populaţia nu consumă neapărat mai mult decât în alte ţări. În luna martie, mărfurile alimentare s-au scumpit cu 1,17% faţă de februarie şi cu 4,12% comparativ cu decembrie 2010. De la începutul anului, scumpiri de peste 10% au fost înregistrate la legume şi conserve de legume (19,2%), în special pentru cartofi (24,7%), fructe proaspete (12,56%) şi zahăr (11,98%).

Băsescu susţine că este nejustificată creşterea preţurilor

Preşedintele Traian Băsescu a declarat sâmbătă că „împingerea“ preţurilor la alimentele româneşti în unele segmente este nejustificată şi a indicat ca responsabili pe „deţinătorii“ legumelor şi fructelor. „Împingerea preţurilor la alimentele româneşti în unele segmente este nejustificată. Este, în primul rând, o chestiune de abordare a deţinătorilor legumelor, chiar a fructelor, şi aşa mai departe“, a spus Băsescu, în contextul creşterii inflaţiei din cauza majorării preţurilor la combustibili şi a preţului la alimente.
„Cât de justificată este şi una, şi alta? Nu pot să mă pronunţ eu şi nu neapărat acum“, a spus Băsescu, însă a catalogat drept „minciuni propagate pe televizor“ informaţiile potrivit cărora cartofii din Egipt sau Polonia ar fi mai ieftini deoarece sunt subvenţionaţi. „În Egipt nu plăteşte nimeni subvenţii pentru producţia de cartofi. Ba, dimpotrivă, ca să aduci cartofi din Egipt sau din Siria, să-i vinzi în România mai înseamnă şi transport pe mare şi aşa mai departe, depozitare în porturi, în condiţii refrigerate şi toate cele“, a explicat Băsescu.
• Click News
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

12 COMENTARII