16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocal140 de ani de Pallady

140 de ani de Pallady

Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman“ din Craiova a găzduit miercuri, 27 aprilie, la ora 17.00, în Sala „Marin Sorescu“, o nouă întâlnire din cadrul Colocviilor de Artă Plastică Românească, realizate de Cristina Oprea.
Evenimentul a fost organizat cu ocazia împlinirii a 140 de ani de la naşterea pictorului Theodor Pallady. Acesta a rămas unul dintre cei mai recunoscuţi artişti moderni, păstrându-şi mereu ambiţia de a fi un pictor „din toate timpurile“.
Opera sa şi frumuseţea ei, nelipsită de înfruntările lăuntrice, au putut fi admirate de către cei prezenţi.
Creaţiile lui îl impun nu numai pe post de maestru al unei perioade îndelungate de artă românească, ci, alături de câţiva faimoşi precedesori, şi ca model pentru pictura nouă. Theodor Pallady a rămas în istoria artei româneşti.
Cele mai preţioase realizări ale sale sunt din perioada interbelică, alături de operele pictorilor Tonitza, Şirato, Petraşcu, Iser sau Steriade.
În a doua parte a întâlnirii, Antoneta Cocoş-Andreescu şi-a prezentat câteva tablouri. Ea este absolventă a Şcolii Populare de Artă din Craiova, clasa maestrului Victor Pârlac, şi în prezent activează ca membru al Cenaclului Artiştilor Plastici din Craiova „Constantin Brâncuşi“. Muzeul Theodor Pallady, găzduit acum de Casa Melik din Bucureşti, are expuse tablouri pictate pe pânză, precum şi peste 800 de desene reprezentative pentru perioada pariziană a lui Pallady.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS