5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalVinieta de parcare devine obligatorie

Vinieta de parcare devine obligatorie

În Craiova, chiar şi şoferii care şi-au plătit taxa de parcare pot primi 200 de lei amendă în cazul în care nu şi-au lipit vinieta în parbriz

Consiliul Local Craiova urmează să ia în discuţie, în şedinţa de mâine, aprobarea „Regulamentului privind utilizarea locurilor publice destinat parcărilor auto aflate pe domeniul public sau privat al municipiului“.
Potrivit acestui regulament, orice persoană care parchează în Craiova – fie că îşi are sediul sau domiciliul în localitate, fie că doar tranzitează oraşul – trebuie să plătească o taxă de parcare pentru o zi, o lună sau un an. Nu contează dacă e vorba de o oprire (deci cu durata sub cinci minute) sau de o staţionare (peste cinci minute).

Taxă pentru „bulgăroaice“

Dovada achitării taxei de parcare constă într-o vinietă de parcare, care va fi de două feluri: „pentru parcarea curentă a vehiculelor“, destinată „utilizatorilor de autovehicule“ (deci nu neapărat proprietarilor, ci şi, spre exemplu, celor care au maşinile înmatriculate în alte ţări!) care îşi au sediul, domiciliul sau reşedinţa în Craiova, şi „pentru parcarea ocazională a autovehiculelor“, necesară celor aflaţi în tranzit.
Vinieta pentru parcarea curentă, valabilă pentru un an, se eliberează la ghişeele Direcţiei Impozite şi Taxe a Municipiului Craiova, în momentul achitării taxei de parcare. În schimb, vinieta pentru parcare ocazională – destinată vehiculelor care nu sunt în evidenţa fiscală a municipalităţii – va fi pe durată de o zi, o lună sau un an, în funcţie de opţiunea solicitantului şi se va putea achiziţiona nu doar de la ghişeele Fiscului local, ci şi de la tonetele de bilete ale Regiei Autonome de Transport Craiova, precum şi de la chioşcurile de difuzare a presei cu care primăria va încheia contracte de colaborare.

Autocolant pentru parbriz

Vinietele de parcare vor semăna cu rovinietele primite în momentul achitării taxei de drum. Practic, vor fi nişte autocolante datate pe margine, ca să se poată determina precis data eliberării lor. Pe verso vor purta instrucţiunile de utilizare. Vinietele vor avea trei culori, în funcţie de durată.
Potrivit regulamentului întocmit de municipalitate, vinieta se lipeşte în parbriz sau se expune pe bord, în aşa fel încât să fie vizibilă din exterior. Ea se validează prin perforarea „pozițiilor“ care indică anul, luna, ziua la care a început oprirea sau staţionarea autovehiculului.

Obligaţii şi sancţiuni

Ca să parcheze în Craiova, şoferii vor avea, potrivit acestui Regulament, obligaţia de a-şi achiziţiona o vinietă pe care să o lipească sau să o expună pe bord, nu înainte de a-şi perfora data la care au oprit, şi să nu depăşească timpul de parcare la care au dreptul, potrivit tipului de vinietă pe care l-au achiziţionat.
Cei care nu au achiziţionat vinietă riscă o amendă între 100 şi 500 de lei. Chiar dacă au vinietă, cei care n-o afişează la loc vizibil sau depăşesc termenul de valabilitate a acesteia pot fi, la rândul lor, sancţionaţi cu o amendă între 100 şi 200 de lei.
În termen de 48 de ore de la data încheierii procesului-verbal sau, după caz, de la data comunicării acestuia, contravenienţii pot plăti jumătate din minimul amenzii.

Scutiri

Regulamentul menţionează mai multe categorii de vehicule sau persoane pentru care nu se plăteşte vinietă de parcare. Spre exemplu, sunt exceptate de la această taxă de parcare autovehiculele pompierilor, ambulanţele, maşinile poliţiei, jandarmeriei, armatei, protecţiei civile, SRI, SPP, Ministerului Justiţiei. De asemenea, mai sunt scutite de achiziţionarea vinietei vehiculele adaptate pentru persoanele cu handicap, cele aparţinând veteranilor de război, persoanelor persecutate politic, ale eroilor Revoluţiei din 1989. Mai sunt scutite de această taxă de parcare vehiculele pentru transport public de pasageri în regim urban sau semiurban, precum şi vehiculele istorice.
De menţionat că pentru toate aceste categorii de vehicule, menţionate mai sus, trebuie solicitate Primăriei Craiova viniete gratuite, care trebuie afişate în parbriz. În cazul în care nu fac asta, şi cei scutiţi pot primi amendă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

106 COMENTARII