17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalNici un vinovat la Creşa nr. 2

Nici un vinovat la Creşa nr. 2

Deşi au trecut câteva zile de când cinci copii, cu vârste cuprinse între 0-4 ani, de la Creşa nr. 2 din Slatina, au ajuns la Urgenţă după ce au consumat o mâncare de mazăre contraindicată vârstei lor, nimeni nu-şi asumă cele întâmplate. Problemele medicale ale micuţilor s-au rezolvat, însă cea administrativă rămâne.
Părinţii îşi vor duce în continuare copiii la creşă, pentru că nu au altă soluţie, şi o vor face fără să ştie cine le prepară şi le serveşte micuţilor hrana: primăria, care are în administrare creşa, sau inspectoratul şcolar, care răspunde de angajaţii de la blocul alimentar. Ce ştiu este că pentru fiecare zi în care îşi lasă copilul la creşă plătesc la casierie şapte lei pentru masă. Ei nu cunosc nici faptul că personalul din creşă nu mai poate face faţă sarcinilor, după ce o parte dintre asistente şi infirmiere fie au intrat în concediu de creştere a copilului, fie s-au pensionat, fie au plecat la muncă în străinătate. În locul lor n-a venit nimeni, pentru că s-ar depăşi plafonul de cheltuieli impuse. „Lucrăm în ritm de manele, asta e România“, a fost constatarea lui Marian Niculae, directorul Direcţiei de Asistenţă şi Protecţie Socială, instituţie care are în grijă cele trei creşe din Slatina.

Serviciul de catering, o posibilă soluţie

De luni, Primăria Slatina a început lucrările de modernizare a creşelor. Termenul de începere a lucrărilor ar fi fost programat cu mult înainte de incident, se spune, şi programarea s-a făcut avându-se în vedere intrarea copiilor în vacanţă. Astfel de lucrări se demarau şi cu trei ani în urmă, tot la o creşă cu probleme, după ce Direcţia de Sănătate Publică impunea atunci, printre multe altele, schimbarea circuitului alimentelor şi modernizarea întregului bloc alimentar. „Noi ne-am mai consultat aici, între noi, în cadrul Direcţiei de Asistenţă Socială, şi am propus ca soluţie externalizarea serviciului de hrană. Să aducem o firmă de catering, specializată pentru acest segment de vârstă. Însă, este o propunere, nu s-a stabilit nimic, pentru că trebuie să ne gândim cât ar costa, cât poate să suporte primăria, cât ar fi dispuşi părinţii să plătească“, a explicat Marian Niculae.

„Directorul nu ne-a anunţat absolut nimic“

La Inspectoratul Şcolar Judeţean Olt, care coordonează activitatea Grădiniţei cu Program Prelungit nr. 5 aflată în acelaşi spaţiu cu creşa, nu se ştia, nici ieri, nimic mai mult decât cele apărute în presă. „Aştept să văd ce se întâmplă acolo, pentru că directorul nu ne-a spus nimic, absolut nimic, nu ne-a dat nici măcar un telefon. Îl mai las o zi, două, să văd ce se întâmplă şi vom demara propria anchetă“, a declarat inspectorul şcolar responsabil cu evaluarea directorilor, prof. Gabriela Constantinescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS