5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCeartă pe piei, linişte la cumpărat de miei

Ceartă pe piei, linişte la cumpărat de miei

În Piaţa Chiriac erau ieri mai mulţi cumpărători de piei decât vânzători de miei

În singurul loc din Craiova unde se pot sacrifica mieii, Piaţa Chiriac, nu a fost ieri prea multă agitaţie. În prima zi de când s-a dat liber la vânzarea şi tăierea mieilor de Paşte, comercianţii au avut parte de clienţi doar dimineaţă. La prânz, în piaţă erau doar doi vânzători şi aproximativ zece cumpărători. Dintre aceştia, cinci stăteau la coadă pentru a sacrifica animalele, iar restul erau nedecişi şi încercau să obţină un preţ mai bun. Ieri, mieii vii se vindeau cu 13 lei kilogramul, însă oamenii sperau ca în zilele următoare preţul să mai scadă. „Acum e prima zi şi preţul este mai mare, dar cred că vineri sau sâmbătă va mai scădea, pentru că riscă să rămână cu marfa nevândută“, susţineau câţiva trecători, curioşi mai mult de preţul de vânzare.
Cu toate acestea, comercianţii s-au putut lăuda cu faptul că au terminat marfa. „Ăsta e ultimul, dar o să mai aduc. Am avut 20 de miei şi i-am dat“, a spus unul dintre comercianţi, originar din Brabova. Celălalt, sosit de la Bârca, avusese de vânzare mai mult iezi, iar până la prânz mai rămăsese cu trei animale. „Pe astea (caprele – n.r.) le am de anul trecut. Sunt deja mari şi cred că o să rămân cu ele, dar iezii i-am vândut repede. Am avut vreo 20 şi s-au dat. Am trimis maşina să mai aducă“, a precizat el.      
 
Plăteşti 17 kilograme, rămâi cu opt

În Piaţa Chiriac, mieii erau expuşi pe jos, iar printre ei stăteau tolăniţi la soare şi câţiva câini, aşa că trebuia să fii atent ce soliciţi pentru a nu te trezi cu vreo surpriză. La centrul de sacrificare se stătea la coadă, iar animalul cumpărat îl primeai după câteva zeci de minute într-un sac de plastic, împreună cu pielea. Toată operaţiunea costă 11 lei, dintre care zece lei pentru sacrificare şi un leu pentru ambalaj. „Mielul a avut 17 kilograme viu, iar după tăiere am rămas cu opt. Nu cred că este o afacere prea bună. La preţul ăsta poţi cumpăra carnea direct din magazine, poate chiar mai ieftin“, s-a plâns Ioana Chirea, pensionară. Făcând un calcul simplu, deşi cumperi mielul viu, la preţul de 13 lei, carnea ajunge să te coste aproape 27 de lei, la fel ca în hipermarketuri. Asta dacă nu te duci să o cumperi din Piaţa Centrală, unde ieri preţul pentru un kilogram era de 23 de lei.
Bătălia mare din Piaţa Chiriac nu se dădea însă pentru miei, ci pentru pielea lor. În momentul în care omul primea mielul tranşat, era asaltat de cumpărătorii de piei. Aceştia ofereau zece lei pentru fiecare exemplar şi se înghesuiau să agaţe clienţii. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII