17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDoljenii cred că bătaia este ruptă din rai

Doljenii cred că bătaia este ruptă din rai

În Dolj, cazurile de violenţă în familie sunt în creştere de la un an la altul. Trei sferturi dintre acestea sunt agresiuni îndreptate împotriva femeilor, dar şi a minorilor. Copiii sunt agresaţi atât fizic, cât şi psihic de membrii familiei, dar şi de persoane străine. „Există o creştere de la un an la altul a cazurilor de violenţă domestică, dar alarmant este faptul că în ultima vreme sunt din ce în ce mai multe agresiuni împotriva minorilor, fie că sunt intrafamiliale sau din afară. Din păcate, sunt sesizate prea puţine cazuri comparativ cu realitatea. Dacă ar fi să facem o medie, avem zece astfel de cazuri pe trimestru. Foarte multe nu ajung la noi sau apelează direct 112“, a spus Maria Dumbravă, reprezentanta Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Dolj.

Puţine femei au curaj să denunţe soţul agresiv

Pentru a scăpa de calvarul acestor violenţe, prea puţine femei au curajul să părăsească domiciliul conjugal sau să-l denunţe pe soţul agresiv. Din păcate, ele nici nu prea au alternative, dacă nu găsesc un sprijin în sânul familiei. În cadrul DGASPC Dolj pot apela la serviciile Centrului de combatere a violenţei în familie, care le oferă temporar consiliere psihologică, socială şi juridică. Din păcate, centrul din cadrul aceleiaşi direcţii care oferea un adăpost femeilor abuzate s-a desfiinţat anul trecut. Mai au o şansă doar femeile care au copii sub vârsta de doi ani, pentru că ele pot fi primite într-un centru maternal al direcţiei. Există cazuri de femei bătute şi alungate de la domiciliu împreună cu copiii, care şi-au găsit pentru o vreme un refugiu la Centrul pentru persoanele fără adăpost „Sfântul Vasile“ din Craiova.
Cauzele care generează conflicte între soţi sunt diverse.
„În 90% dintre cazuri, violenţele sunt generate de mentalitatea că soţul deţine controlul, cu atât mai mult cu cât el susţine financiar familia. Alt motiv pe care l-am întâlnit la toate cazurile pe care le-am avut este legat de relaţia de cuplu. Conflictele mai pornesc şi de la discuţii legate de bani, de la alcool. Agresiunile în familie sunt întâlnite la toate nivelurile sociale. Femeile poartă vina pentru că, de cele mai multe ori, îşi acceptă starea de victimă“, a mai spus Maria Dumbravă.
 
Abuzuri alarmante

Potrivit Asociaţiei „No Abuse“, la nivelul întregii ţări, numărul total al infracţiunilor intrafamiliale a ajuns la aproape 12.100 de cazuri, în 2010, de la 8.912 reclamaţii raportate în 2009. În ciuda creşterii, în linie, a violenţelor, există şi două segmente în care cifrele au scăzut: numărul omorurilor înfăptuite de ceilalţi membri ai familiei, la nivel naţional, a scăzut de la 114, în 2009, la şase în 2010, dar şi tentativele de omor s-au diminuat în 2010, până la cinci cazuri, de la 63 în 2009.
În schimb, s-a dublat numărul loviturilor cauzatoare de moarte, până la 41 de cazuri. Totodată, în 2010, 26 de minore au avut raporturi sexuale cu membri ai familiei, faţă de cele 17, care au denunţat asemenea abuzuri în 2009.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

13 COMENTARII