14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalCaut medicament pentru cancer

Caut medicament pentru cancer

Bolnavii de cancer de la Spitalul „Filantropia“ caută medicamente la Mica Publicitate

Bolnav de cancer cu metastaze osoase am nevoie urgent de un flacon de Zometa. Medicamentul îmi este necesar pentru a putea să trăiesc. Acesta este strigătul de ajutor al unui bolnav de cancer pe care spitalul l-a lăsat fără tratament. A sunat ieri-dimineaţă la redacţie să ne întrebe dacă nu putem găsi pe cineva care are medicamentul prin casă şi nu-i mai trebuie.

Medicament pentru viaţă

Nicolae are 67 de ani şi suferă de cancer. De trei ani se luptă cu această boală cumplită. După mai multe operaţii şi tratamente agresive cu citostatice, boala a avansat, iar metastazele i-au invadat oasele.
În urmă cu zece luni a început tratamentul cu Zometa, un medicament pentru „întreţinerea“ oaselor, cum spun bolnavii, pentru pacienţii aflaţi într-un stadiu avansat al bolii canceroase. Deşi foarte scump – un flacon pentru o lună costă 1.200 de lei -, bătrânul a primit medicamentul gratuit prin Programul Naţional de Oncologie finanţat de stat.
În fiecare lună, mergea la o anumită farmacie din Craiova, care se aproviziona cu medicamentul respectiv, şi îl lua de acolo pe bază de reţetă. După care mergea la policlinica Spitalului „Filantropia“ din Craiova, pentru a-i fi administrat.
De la 1 aprilie, situaţia s-a schimbat. Medicamentele injectabile pentru cancer se dau doar prin farmaciile de spital. Bolnavul nostru a mers aşadar ieri ca să-şi ia tratamentul de la Spitalul „Filantropia“. Medicul curant l-a anunţat însă că în farmacia unităţii spitaliceşti nu se găseşte medicamentul lui, pentru că nu s-a terminat licitaţia pentru achiziţia medicamentelor pentru cancer.
„E o neglijenţă acolo, în acel spital. La alte spitale se dau medicamente, numai aici nu. Ce se va întâmpla cu noi?“, se întreabă bolnavul nostru.
Conducerea Spitalului „Filantropia“ a declarat săptămâna trecută că bolnavii mai au de aşteptat 60 de zile până la finalizarea licitaţiei. Surse din cadrul unităţii sanitare susţin însă că motivul pentru care aici nu s-au achiziţionat din timp medicamentele ţine de deficienţele de organizare. Astfel, în timp ce Spitalul de Urgenţă Craiova a reuşit în doar două zile să stabilească necesarul de medicamente, Spitalul „Filantropia“ a avut nevoie, pentru a definitiva lista, de aproximativ… o lună.
Direcţia de Sănătate Publică Dolj susţine că în prezent singura soluţie pentru bolnavi, până la reglementarea situaţiei, este să meargă la alte spitale care au medicamentele respective, cum ar fi Spitalul de Urgenţă Craiova.

Ministerul vrea demiteri

Ministerul Sănătăţii cere măsuri ferme împotriva celor vinovaţi pentru astfel de deficienţe.
„Avem semnale că mai sunt disfuncţionalităţi în aprovizionarea cu medicamente oncologice injectabile sau hormonale în unele din cele 79 de spitale aflate în administrarea autorităţilor locale care derulează programul, deoarece aici nu s-au organizat la timp licitaţii. Cer public autorităţilor locale măsuri ferme de sancţiune, mergând până la încetarea contractului de management pentru cei care nu şi-au făcut treaba“, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Sănătăţii.
Chestionat în legătură cu această problemă de la Spitalul „Filantropia“, viceprimarul Craiovei, Teodor Sas, a declarat: „Vom cerceta să vedem cine este de vină şi vom lua măsuri. Vrem să vedem şi noi cum de la Spitalul de Urgenţă s-a putut, iar la Spitalul «Filantropia» nu s-a putut face o astfel de achiziţie în regim de urgenţă, şi vom lua măsurile corespunzătoare pentru ca pacienţii să nu mai aibă de suferit“.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII