8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjJaf în pădurea cu lalele pestriţe

Jaf în pădurea cu lalele pestriţe

În Pădurea Mărgăritarului din apropiere de Târgu Jiu creşte laleaua pestriţă, plantă pe cale de dispariţie şi declarată monument al naturii. Cu toate acestea, mulţi oameni o rup sau chiar îi scot bulbii din pământ pentru a-i vinde.

Laleaua pestriţă, numită în popor „floare de şah“, este o plantă rară, pe cale de dispariţie şi care se găseşte în puţine locuri din ţara noastră, fiind declarată monument al naturii. În Gorj, ea creşte doar într-o pădure mlăştinoasă din apropierea municipiului Târgu Jiu, Pădurea Mărgăritarului. Aceasta are 106 hectare, o parte dintre ele fiind retrocedate proprietarilor, care fie nu sunt interesaţi de soarta lalelei, fie nu au habar de existenţa ei. În această pădure au proprietăţi locuitorii din Romaneşti, Drăguţeşti şi Dăneşti, dar din punct de vedere administrativ ea se află pe teritoriul comunei Drăguţeşti.

Smulg floarea cu bulbi cu tot

Din păcate, există persoane care jefuiesc natura şi o vandalizează. Unii dintre ei sunt gorjeni, alţii vin chiar de la Petroşani şi culeg în plase mari de rafie lalelele ce cresc în Pădurea Mărgăritarului. Cu vădită rea intenţie sau din neştiinţă, aceşti oameni aduc prejudicii ireversibile florei, distrugând o plantă care este monument al naturii şi ar trebui protejată. Oamenii din zonă povestesc că, an de an, vin străini şi le „atacă“ pădurea. „Am văzut prin pădure femei de la Petroşani, cu plase de rafie, le umpluseră cu flori dintr-alea mov. Le luau şi cu rădăcini. Am vorbit cu ele. Nu era nimeni să facă de pază pe acolo. Mai târziu mi-a spus o vecină că florile sunt protejate de lege“, a povestit o localnică.
Există chiar şi localnici care încearcă să mai facă un ban în plus din vânzarea acestor plante ocrotite de lege, dar nu şi de om. Primarul din Drăguţeşti, Ion Moşoiu, a declarat că zona ar trebui păzită, dar primăria nu are cum să intervină pentru că pădurea este proprietatea sătenilor: „Nu cred că hoţii sunt săteni din comuna Drăguţeşti, pentru că mulţi sunt prea leneşi ca să se ducă până în pădure să culeagă lalele. Dezastre se fac peste tot. Noi avem poliţie locală, dar sunt doar cinci agenţi“.
Comuna Dăneşti este în apropierea Pădurii Mărgăritarului, iar edilul Emilian Rusu recunoaşte că oamenii sunt puşi pe distrugeri: „Pădurea aparţine de Drăguţeşti, noi avem doar livadă. Cred că există oameni care se duc şi smulg lalele pestriţe. E mare păcat. În ziua de azi, omul este pus pe distrugere şi nu pe conservare şi protejare“, a spus Emilian Rusu, primarul comunei Dăneşti.

APM Gorj cercetează situaţia

Elisaveta Juveloiu, directoarea Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Gorj, a declarat că Pădurea Mărgăritarului este în administrarea Ocolului Silvic Târgu Jiu, de paza celor 106 hectare ocupându-se un singur pădurar. „Am vorbit la Ocolul Silvic şi le-am comunicat ce mi-aţi spus. Ei mi-au dat asigurări că nimeni nu ia lalele, nu le smulge cu bulbi cu tot din pădure. E un pădurar care asigură paza acolo, la cele 106 hectare. Acum, dacă recoltează cineva doar floarea şi lasă bulbul, care e peren, va răsări la anul, nu e aşa grav. O să merg să văd ce este la faţa locului“, a spus Elisaveta Juveloiu, directoarea APM Gorj.
Potrivit reprezentanţilor APM Gorj, conform Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2005 privind protecţia mediului, ruperea şi scoaterea din habitatul natural a unei plante monument al naturii constituie contravenţie şi se amendează cu sume între 5.000 şi 10.000 de lei pentru persoanele fizice. Comisarii Gărzii de Mediu şi autorităţile locale sau cei care administrează aria respectivă îi pot sancţiona pe cei care distrug natura. Nepăsarea, ignoranţa sau reaua voinţă a unora dintre noi vor duce la distrugerea unor plante care au rezistat vremii, dar nu mai pot rezista omului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII