Jaf în pădurea cu lalele pestriţeÎn Pădurea Mărgăritarului din apropiere de Târgu Jiu creşte laleaua pestriţă, plantă pe cale de dispariţie şi declarată monument al naturii. Cu toate acestea, mulţi oameni o rup sau chiar îi scot bulbii din pământ pentru a-i vinde.

Laleaua pestriţă, numită în popor „floare de şah“, este o plantă rară, pe cale de dispariţie şi care se găseşte în puţine locuri din ţara noastră, fiind declarată monument al naturii. În Gorj, ea creşte doar într-o pădure mlăştinoasă din apropierea municipiului Târgu Jiu, Pădurea Mărgăritarului. Aceasta are 106 hectare, o parte dintre ele fiind retrocedate proprietarilor, care fie nu sunt interesaţi de soarta lalelei, fie nu au habar de existenţa ei. În această pădure au proprietăţi locuitorii din Romaneşti, Drăguţeşti şi Dăneşti, dar din punct de vedere administrativ ea se află pe teritoriul comunei Drăguţeşti.

Smulg floarea cu bulbi cu tot

Din păcate, există persoane care jefuiesc natura şi o vandalizează. Unii dintre ei sunt gorjeni, alţii vin chiar de la Petroşani şi culeg în plase mari de rafie lalelele ce cresc în Pădurea Mărgăritarului. Cu vădită rea intenţie sau din neştiinţă, aceşti oameni aduc prejudicii ireversibile florei, distrugând o plantă care este monument al naturii şi ar trebui protejată. Oamenii din zonă povestesc că, an de an, vin străini şi le „atacă“ pădurea. „Am văzut prin pădure femei de la Petroşani, cu plase de rafie, le umpluseră cu flori dintr-alea mov. Le luau şi cu rădăcini. Am vorbit cu ele. Nu era nimeni să facă de pază pe acolo. Mai târziu mi-a spus o vecină că florile sunt protejate de lege“, a povestit o localnică.

Există chiar şi localnici care încearcă să mai facă un ban în plus din vânzarea acestor plante ocrotite de lege, dar nu şi de om. Primarul din Drăguţeşti, Ion Moşoiu, a declarat că zona ar trebui păzită, dar primăria nu are cum să intervină pentru că pădurea este proprietatea sătenilor: „Nu cred că hoţii sunt săteni din comuna Drăguţeşti, pentru că mulţi sunt prea leneşi ca să se ducă până în pădure să culeagă lalele. Dezastre se fac peste tot. Noi avem poliţie locală, dar sunt doar cinci agenţi“.


Comuna Dăneşti este în apropierea Pădurii Mărgăritarului, iar edilul Emilian Rusu recunoaşte că oamenii sunt puşi pe distrugeri: „Pădurea aparţine de Drăguţeşti, noi avem doar livadă. Cred că există oameni care se duc şi smulg lalele pestriţe. E mare păcat. În ziua de azi, omul este pus pe distrugere şi nu pe conservare şi protejare“, a spus Emilian Rusu, primarul comunei Dăneşti.

APM Gorj cercetează situaţia

Elisaveta Juveloiu, directoarea Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Gorj, a declarat că Pădurea Mărgăritarului este în administrarea Ocolului Silvic Târgu Jiu, de paza celor 106 hectare ocupându-se un singur pădurar. „Am vorbit la Ocolul Silvic şi le-am comunicat ce mi-aţi spus. Ei mi-au dat asigurări că nimeni nu ia lalele, nu le smulge cu bulbi cu tot din pădure. E un pădurar care asigură paza acolo, la cele 106 hectare. Acum, dacă recoltează cineva doar floarea şi lasă bulbul, care e peren, va răsări la anul, nu e aşa grav. O să merg să văd ce este la faţa locului“, a spus Elisaveta Juveloiu, directoarea APM Gorj.

Potrivit reprezentanţilor APM Gorj, conform Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2005 privind protecţia mediului, ruperea şi scoaterea din habitatul natural a unei plante monument al naturii constituie contravenţie şi se amendează cu sume între 5.000 şi 10.000 de lei pentru persoanele fizice. Comisarii Gărzii de Mediu şi autorităţile locale sau cei care administrează aria respectivă îi pot sancţiona pe cei care distrug natura. Nepăsarea, ignoranţa sau reaua voinţă a unora dintre noi vor duce la distrugerea unor plante care au rezistat vremii, dar nu mai pot rezista omului.Autori

Comenteaza acum

7 Comentarii

 1. mda said:

  oameni nu sunt altceva decat niste animale educate…..pentru cele needucate ar trebui gandite si aplicate niste legi mult mai dure decat sunt in prezent …mai cu seama in aceasta tara !

 2. yo asta said:

  sa fiti si voi rupti ca o floare de n-ati spune de ce sunt pe cale de disparitie,…, nu ca le rupa unii oameni!?!?!?

 3. yo asta said:

  yo asta, wtf vrei sa spui? Sau nu ai sincron intre gandit si deste de ies numai tampenii scrise din mana ta?

 4. emil said:

  bravo mihaela, inca un articol interesant. chestiile astea pe social chiar ma intereseaza, adica in ce tara traim frate?

 5. paul said:

  domn primar dar cum cum de nu esi cu lalelele in piata vazand ca santeti niste hapsani dupa bani.

Alte stiri

22 septembrie 2017

Gorj: Accident rutier cu cinci mașini la Drăguțești

Cinci mașini au fost implicate în urmă cu puțin timp într-un accident rutier, în comuna gorjeană Dragutești. Din primele informații, două persoane au fost rănite. La fața locului intervine poliția rutieră și Inspectoratul pentru situații de ...
4 septembrie 2017

Localitățile Drăguțești și Tismana au viceprimari

Două localităţi gorjene au viceprimari de la sfârşitul săptămânii trecute. Este vorba de comuna Drăguţeşti şi oraşul Tismana. Marcel Oproiu a fost ales viceprimar al comunei Drăguțești. Acesta este consilier PSD și a obținut 10 voturi din 13, cu ...

Sumarul ediției de marţi, 5 aprilie 2011

Actualitate

» Fotbal – Cristi Chivu a fost eliminat în partida Inter Milano – Schalke 04, scor 2-5
» Fotbal – Real Madrid a „măturat“ cu Tottenham Hotspur în prima manşă a sferturilor de finală ale Ligii Campionilor
» Controale în pieţe şi târguri
» Calvarul de pe DN 6B ia sfârşit
» Handbal (f) – Naţionala României, cap de serie în preliminariile CE din 2012
» Revizia fântânilor arteziene din Craiova înghite anual sute de mii de lei
» Fotbal – Naţionala Under-17 a României, în grupă cu Germania, Olanda şi Cehia, la Euro-2011
» Infractori de onoare
» Caracatiţă imobiliară la SIF Oltenia
» Ori giratoriu, ori tramvai
» Sute de doljeni şi-au pierdut pensiile
» Nicolae Giugea: Agricultura noastră are potenţial, dar ne lipseşte organizarea
» Gorj: Preot din Târgu-Jiu, misionar în Japonia
» Se prăbuşeşte drumul Craiova – Segarcea
» Revoltă la Pieleşti după comasarea şcolilor

Local

» Minerii primesc prime de Paşte
» Blocul electroşoc, despăgubit de CEZ
» S-a oprit căldura
» Spitalul din Strehaia a fost închis
» Dinel Staicu merge la puşcărie
» Ajutoarele sociale şi alocaţiile, controlate printr-un click
» Primul bal vienez din Craiova în sprijinul autiştilor
» Donaţie pentru nou-născuţi
» Începe repararea străzilor

Dolj

» Trei sensuri giratorii noi

Gorj

» Mehedinţeni reţinuţi pentru contrabandă cu ţigări
» Bursa Locurilor de Muncă
» 171 de locuri de muncă disponibile
» Jaf în pădurea cu lalele pestriţe
» Nici un loc liber în casele de copii şi căminele de bătrâni

Sport

» Prepeliţă, apt de joc cu Pandurii
» Drepturile TV, licitate fără succes
» Reghecampf promite salvarea Ştiinţei!
» Nadal îl vede pe Djokovic nr. 1
» Zincă s-a impus în Italia
» Craiovencele promit revanşa
» CSS Târgu Jiu a câştigat titlul naţional
» Campionul Maike Cioacă vrea la Jocurile Olimpice
» Poliţiştii doljeni s-au impus în Serbia
» Săpunaru, campion cu FC Porto
» Real şi Inter, concentrate pe Ligă
» Pandurii, „dopaţi“ cu încredere

Bani & Afaceri

» Dai cinci lei şi scapi de executarea silită
» Statul îţi dă bani să plantezi pădure
» Parcare subterană pe bani europeni
» Românii aveau în bănci din străinătate 3,38 miliarde de euro în decembrie 2010

Magazin

» Double Down, pericolul din farfurie
» Îngheţată şi caracter
» Vremea în Oltenia
» Ia te uită!

Top