22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalTermoficarea execută datornicii

Termoficarea execută datornicii

Regia Autonomă de Termoficare Craiova îi ameninţă pe proprietarii rău-platnici cu executorul judecătoresc

Regia Autonomă de Termoficare (RAT f) Craiova s-a hotărât să şteargă penalităţile pentru craiovenii care îşi achită restanţele la căldură până pe 20 iulie 2011. Adică să aplice Legea nr. 175/2010, conform căreia: „Proprietarii care îşi achită integral cotele de contribuţie la cheltuielile asociaţiilor de proprietari în termen de 12 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi vor fi scutiţi de la plata penalităţilor generate de suma restantă (…) se aplică familiilor al căror venit net minim lunar pe membru de familie, respectiv al persoanei singure nu depăşeşte suma de 1.000 de lei“. Respectivele prevederi legale nu au putut fi aplicate până acum în Craiova, deoarece furnizorul de căldură a tăcut, iar reprezentanţii asociaţiilor au ignorat legea. Mulţi dintre locatarii care s-au dus la asociaţii să-şi plătească restanţele şi să li se şteargă penalităţile au fost întorşi de administratori. Numai că, acum, reprezentanţii RATf Craiova au decis că este vremea să se aplice legea, exact cu patru luni înainte de a expira termenul de un an. Faptul că stă cam prost la capitolul încasări, dar şi că este strânsă cu uşa de furnizorul de agent termic – Complexul Energetic (CE) Craiova – a determinat Termoficarea să ia această decizie. În prezent, Termoficarea datorează furnizorului de energie termică 149.982.784 de lei, suma reprezentând debitele asociaţiilor de proprietari şi ale unor societăţi comerciale. La această dată, Termoficarea plăteşte Complexului datoriile pentru sezonul de încălzire 2009-2010, iar acesta din urmă ameninţă că în următorul sezon închide robinetul, dacă nu-şi primeşte banii.

Rău-platnicii, ameninţaţi cu executorul

Termoficarea a întocmit liste ale ruşinii cu cei mai mari restanţieri din Craiova şi ameninţă că trece la executare silită atât în rândul populaţiei, cât şi al societăţilor comerciale şi asociaţiilor de proprietari. Au fost identificate 41 de asociaţii, cu restanţe de 51.989.590 de lei, şi 19 societăţi, cu o datorie de 403.588 de lei. Prima pe lista marilor debitori este Asociaţia nr. 14 din cartierul 1 Mai, cu o datorie de 3.858.800 de lei. La adresa reprezentanţilor acestei asociaţii, proprietarii semnalează primăriei tot felul de nereguli, dar inspectorii administraţiei locale închid ochii. A doua pe lista ruşinii este Asociaţia nr. 9 din Craioviţa Nouă, cu 2.186.443 de lei, urmată de Asociaţia de proprietari nr. 10 Rovine, cu 1.798.571 de lei. Dintre agenţii economici, cea mai mare datorie o are Voinţa SCM, cu un debit de 48.144 de lei. Pe locul secundar figurează SCA PRESTCOMPROD SA, cu restanţe în valoare de 47.960 de lei, iar PAN Group SA datorează Termoficării 34.632 de lei.
De-a lungul timpului, Termoficarea a încercat tot felul de metode de recuperare a debitelor, inclusiv angajarea recuperatorilor de la SC Urban. Despre acest contract nu se mai ştie nimic. Cu toate acestea, încasările au scăzut de la an la an. De această dată, furnizorul de căldură a obţinut de la unii dintre debitori, adică asociaţiile, cesionarea creanţelor vechi. Ca urmare, craiovenii care nu şi-au mai plătit de ani buni întreţinerea se pot trezi cu executorul la uşă. „La această dată au fost deja înaintate spre executare 345 de dosare vizând atât persoane fizice, persoane juridice, cât şi asociaţii de proprietari, iar 220 de dosare sunt pregătite pentru a începe procedurile de executare silită“, se arată într-un comunicat al RATf Craiova

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

28 COMENTARII