16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalBăile Herculane, ruina turismului românesc

Băile Herculane, ruina turismului românesc

Dacă până mai ieri staţiunea Băile Herculane era considerată perla turismului românesc, astăzi, lucrurile s-au schimbat. Acum, centrul istoric din Băile Herculane arată ca după bombardament.
„Clădirile sunt într-o stare jalnică şi e păcat că se distrug. Poate că ar trebui să se atragă fonduri pentru reabilitare. Este o arhitectură foarte frumoasă şi trebuie păstrată“, a spus un turist.
Despre neglijenţa autorităţilor, dar şi despre intenţiile unor oameni care au vrut să distrugă staţiunea vorbeşte deschis chiar primarul oraşului Băile Herculane.
„Problema centrului istoric este mai veche, dar s-a agravat în urma privatizării din 2001. De atunci se vede lipsa totală a investiţiilor. În ultimii doi ani s-au făcut tranzacţii imobiliare către oameni care nu sunt interesaţi de dezvoltarea turismului în Băile Herculane, ci doar de o speculă imobiliară. Eu îi pot asigura pe cetăţeni şi pe turişti că în centrul istoric vor fi schimbări majore“, a spus Nicuşor Vasilescu, primarul din Băile Herculane.
După aproape doi ani de luptă cu hăţişul justiţiei, dar şi cu cei ce au vrut să profite de pe urma staţiunii, administraţia locală din Băile Herculane susţine că este pe drumul cel bun şi că în următoarele trei luni vor începe lucrările la centrul istoric.
„Avem planuri mari. În maximum trei luni, staţiunea va fi un şantier. Am primit ajutor de la doamna ministru Elena Udrea şi în cel mai scurt timp vom organiza licitaţii. S-au modificat legi. Legea exproprierii permite exproprierea acestor monumente, iar cei care le-au cumpărat vor rămâne fără ele pentru că au demonstrat că nu pot face nimic pentru ele. În perioada următoare se va organiza o licitaţia pentru un centru SPA cum sunt cele din Ungaria. Vom investi 15 milioane de euro în infractructură şi cinci milioane de euro în centrul SPA. În doi ani staţiunea va avea o faţă modernă, pe care o merită“, a mai spus Vasilescu.
Dacă în urmă cu 20 de ani, oamenii veneau din toate colţurile lumii, indiferent de sezon, să viziteze Băile Herculane, acum, oraşul este aproape pustiu, cei mai mulţi turişti fiind în luna mai, când în staţiune vin adepţii lui Gregorian Bivolaru şi hotelierii îşi aduc aminte de vremurile bune.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

18 COMENTARII