17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDelapidări la asociaţii

Delapidări la asociaţii

Zeci de administratori, casieri sau preşedinţi de asociaţii s-au ales cu dosare penale
după ce au băgat mâna în banii locatarilor. Alţii sunt judecaţi sau au fost condamnaţi deja.

Datele Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Dolj arată că în tot mai multe asociaţii de proprietari din Craiova se fură ca în codru.
Astfel, în 2009 şi 2010, ofiţerii de la Investigarea Fraudelor au cercetat 24 de persoane pentru comiterea infracţiunii de delapidare, 25 pentru abuz în serviciu, nouă pentru înşelăciune, zece persoane pentru fals şi uz de fals, iar câte una pentru abuz de încredere, respectiv mărturie mincinoasă. Potrivit IPJ Dolj, toate aceste infracţiuni au fost comise în dauna asociaţiilor de proprietari din Craiova, care au fost prejudiciate cu zeci de milioane de lei. În aceeaşi perioadă, poliţiştii au înaintat procurorilor 40 de astfel de dosare cu propuneri de trimitere în judecată, neînceperea urmăririi penale sau scoaterea de sub urmărirea penală.
Cea mai folosită metodă de a „mânca“ banii locatarilor a fost şi este cea a contabilităţii duble. Proprietarului i se taie o chitanţă pe suma plătită, însă în Registrul de casă suma este mult mai mică ori nu se trece deloc. Alţi administratori încarcă facturi pentru lucrări sau reparaţii fictive, dar şi pentru achiziţii absurde.

Dosare în instanţă

Unii dintre angajaţii asociaţiilor de proprietari au fost trimişi în judecată, iar câţiva au şi fost condamnaţi până acum. Restul dosarelor fie se judecă, fie nu au fost trimise de procurori instanţelor de judecată. Astfel, Elena Stoica, fosta administratoare a Asociaţiei 1 Mai Baracă, acuzată că şi-ar fi însuşit 24.577,28 lei din casierie, a fost condamnată la un an şi şase luni de închisoare cu suspendare şi a fost obligată să restituie banii furaţi. Dosarul este în prezent pe rolul Curţii de Apel Craiova, instanţă care judecă recursul formulat de inculpată.
Fosta administratoare de la Asociaţia nr. 21 Rovine, Viorica Ciuciulete, a fost condamnată definitiv la trei luni de închisoare cu suspendare şi obligată să achite asociaţiei paguba evaluată la 11.000 de lei.
Lavinel Ghiţă, administratorul Asociaţiei nr. 1 Cerna, a fost condamnat şi el definitiv la doi ani de închisoare cu suspendare. De asemenea, Judecătoria Craiova a condamnat-o pe Monica Militaru la un an de închisoare cu suspendare şi plata către Asociaţia de Proprietari nr. 13 Valea Roşie a sumei de 232.929,78 lei.
Dosarul lui Carmen Coşoveanu, fosta administratoare a Asociaţiei de Proprietari nr. 1 Sabba Ştefănescu, acuzată că şi-a însuşit peste 500.000 de lei din bugetul asociaţiei, se află pe rolul Judecătoriei Craiova. La ultimul termen, instanţa a dispus instituirea sechestrului pe casa acesteia, pe o Dacie, un Oltcit şi un VW Bora.

Atestate retrase şi amenzi

Potrivit reprezentanţilor Primăriei Craiova, în 2010 au fost aplicate amenzi în valoare de 72.550 de lei pentru deficienţele constatate în activitatea financiar-contabilă a mai multor asociaţii, fiind retrase şapte atestate de administrator de imobil.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

19 COMENTARII