10 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCu cât ar trebui scăzute taxele?

Cu cât ar trebui scăzute taxele?

Pentru 100 de euro daţi angajatului, angajatorul plăteşte încă 80 de euro taxe.
Ideal ar fi ca taxele să ajungă la 50 de euro.

România are o problemă majoră cu fiscalitatea excesivă pe forţa de muncă, iar contribuţiile la asigurările sociale de sănătate (CASS) ar trebui reduse semnificativ pentru a se dezgheţa piaţa forţei de muncă, a declarat Jan Glas, managing partner al firmei de consultanţă financiară TPA Horwath România. „România nu este o ţară competitivă pentru că are o fiscalitate excesivă, în special cea pe forţa de muncă. Singura taxă competitivă este impozitul pe profit de 16%, în rest nu ne putem mândri cu nimic. Când vin investitorii străini în România, singurul lucru care îi interesează este costul forţei de muncă, şi nu numărul de taxe şi valoarea acestora este problema. Dacă un investitor aude că pentru 100 de euro daţi angajatului, el plăteşte încă 80 de euro taxe, nu este prea încântat şi va căuta altă ţară unde să-şi deschidă afacerea. România şi mai ales economia au nevoie de o reducere a taxelor pe forţa de muncă“, a declarat, în cadrul unei conferinţe, Jan Glas.
În opinia consultantului financiar, în cazul în care s-ar reduce contribuţiile, angajatorul ar putea îndrepta o parte din banii rămaşi către salariul angajatului. „Este foarte probabil ca angajatorul, când va vedea că dă mai puţini bani statului, să fie tentat să-i mai mărească salariul angajatului, pentru că nu-l va mai costa la fel de mult ca până acum. Apoi, odată ce creşte salariul, automat şi angajatul va avea mai mulţi bani pentru consum, ceea ce va stimula şi economia. Practic, se va crea un cerc care va conduce în final la redresarea economiei româneşti“, a explicat Glas.
Vicepreşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), Florea Pârvu, este de părere că reducerea contribuţiilor ar trebui să fie una drastică. „Scăderea cu doar câteva procente nu va scoate nimic la lumină. Avem nevoie de o scădere cu peste 10-15%, pentru a se produce ceva benefic în piaţă. Am tot arătat guvernanţilor că peste 75% din salariul angajatului sunt taxele plătite la stat, angajatorul plăteşte toate dările, doar pe hârtie se împart. Chiar dacă în lege sunt taxe plătite de angajat şi taxe plătite de angajator, acestea sunt toate achitate de angajator, pentru că niciodată nu or să vină muncitorii cu bani de acasă pentru a-şi plăti taxele“, a declarat Florea Pârvu.

Promisiuni din partea guvernanţilor

Guvernul are în vedere reducerea contribuţiilor de asigurări sociale în a doua jumătate a anului în curs, dar acest lucru depinde de mersul economiei, a declarat luna trecută premierul Emil Boc.
La începutul anului, ministrul finanţelor publice, Gheorghe Ialomiţianu, menţiona, de asemenea, posibilitatea reducerii CASS începând cu al doilea semestru. Oficialul MFP a spus atunci că şi-ar dori ca situaţia financiară a României la mijlocul anului în curs să permită o reducere a contribuţiilor sociale, atât pentru angajator, cât şi pentru angajat.

Mai avem de muncă la Codul Fiscal

Consultanţii financiari din cadrul firmei TPA Horwath România susţin că actualul Cod Fiscal este mult prea greoi chiar şi pentru specialişti. „Avem un Cod Fiscal foarte greu de citit şi mai ales de înţeles, chiar şi pentru specialişti. Normele contravin legilor sau legile sunt prea greu făcute pentru a putea fi înţelese. Mai mult, ANAF are probleme mari cu rambursarea TVA. Dacă un contribuabil întârzie cu dările către stat, penalizările ajung chiar şi la 34% pe an, în timp ce statul nu plăteşte nimic dacă întârzie cu plata către agenţii economici. Există această inechitate între contribuabili şi stat. Avem nevoie de amenzi mai mari pentru ca acela care a fost amendat să simtă că a scos nişte bani din buzunar pentru infracţiunea comisă, iar apoi să se gândească de două ori dacă mai merită sau nu să fure statul“, au declarat consultanţii, care au adăugat că ultimele controale ale Gărzii Financiare dau un semnal bun investitorilor doar dacă vor fi continuate.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII