10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjFermieri cu diplomă

Fermieri cu diplomă

Camera Agricolă din cadrul Consiliului Judeţean Gorj a şcolarizat mii de persoane ca pomicultori, apicultori sau crescători de animale

Gorjenii cu sau fără pământ se înghesuie la cursurile organizate de Camera Agricolă care funcţionează în cadrul consiliului judeţean. Chiar dacă deţin sau nu exploataţii agricole, cetăţenii se înscriu în număr mare la cursurile ţinute de angajaţii Camerei Agricole. După două luni şi jumătate de studiu intensiv, cursanţii primesc diplome de fermier, recunoscute la nivel naţional şi internaţional. Unele dintre cele mai căutate specializări sunt cele de apicultor, crescător de animale, agricultor culturi vegetale sau pomicultor. De altfel, mai bine de jumătate din populaţia judeţului este stabilită în mediul rural şi se ocupă cu pomicultura, grădinăritul, viticultura sau creşterea animalelor. Alt motiv pentru care gorjenii vor diplomele prin care se atestă specializarea într-un anumit domeniu este şi avantajul de a putea accesa fonduri europene prin intermediul unor proiecte destinate tinerilor fermieri şi fermelor de subzistenţă.

Organizează cursuri şi în comune

Alin Petrică, directorul Camerei Agricole a Judeţului Gorj, a declarat că instituţia pe care o coordonează organizează cursurile şi în comune, în cazul în care există un anumit număr de solicitări dintr-o singură localitate sau din zone învecinate. „De când a început criza, în ultimii doi-trei ani am şcolarizat câteva sute de fermieri, iar în ultimii cinci ani am avut câteva mii. Numai anul trecut am şcolarizat şi am ajutat 500 de fermieri să îşi întocmească proiectele pentru a putea accesa fonduri la Măsurile 112 şi 141. Sunt însă foarte mulţi care vor să aibă o calificare în domeniul agriculturii şi vor să facă agricultură în condiţii competitive. Noi trebuie să avem minimum 15 persoane pentru a putea organiza un curs şi avem multe grupe simultan. De exemplu, în zilele următoare ne vom deplasa în comunele Prigoria şi Roşia de Amaradia pentru cursuri de apicultură şi crescători de animale. Lor le trebuie aceste calificări şi la Registrul Comerţului, dacă vor să se autorizeze ca persoane fizice sau întreprindere individuală“, a precizat Alin Petrică. Potrivit Agenţiei pentru Plăţi şi Intervenţii în Agricultură, în judeţul Gorj există peste 25.000 de proprietari de terenuri care beneficiază de subvenţii. De asemenea, există şi peste 500-600 de apicultori.

Condiţii de înscriere la cursuri 

Pentru a se putea înscrie la unul dintre cursurile organizate de Camera Agricolă, cei interesaţi au nevoie de o copie după diploma de studii (minimum opt clase) şi o copie după cartea de identitate. Cursul costă 370 de lei, sumă care poate fi achitată în două tranşe. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU