16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDigul de la Morunglav, Olt: un nou început

Digul de la Morunglav, Olt: un nou început

Absenţa unui segment de dig, două sute de metri, nu mai mult, care, odată construit, ar împiedica Olteţul să devasteze în sezonul ploios proprietăţile din lunca râului, este, atunci când natura vrea, marea problemă a comunei oltene Morunglav.
Eforturile primăriei din localitate, considerabile şi productive la un moment dat, au ca rezultat o lucrare începută bine, dar întreruptă brusc prin 2008, îşi amintesc localnicii, din lipsă de fonduri.
„Ultima inundaţie? Anul trecut, pe timpul ăsta, au venit apele până lângă drum“, povesteşte Marin Duca, posesor al unei grădini aflate în zona periculoasă, dar încă nelovită de apele umflate ale Olteţului. „Nu m-au inundat niciodată, sunt aşezat prea sus, dar terenul meu îl erodează apa şi se surpă încontinuu, metru cu metru. Dacă digul nu este finalizat, până la urmă o să pierd tot ce am“, se plânge omul. O sută de metri în aval, o curte cu un grajd mare, cu iz de nou şi împrejmuită înspre stradă cu gard metalic. În capătul celălalt, însă… „e râpă. Se prăbuşeşte mereu pământul, câte un metru, doi, odată. Mai ţinem animale aici, că altceva nu putem să facem. Am pierdut până acum zeci de metri de teren din ce cumpărasem“, oftează Cornelia Manolache, completată furios de un vecin, Gheorghe Mâtâcă, apărut ca din senin în grupul acum destul de mare de oameni nemulţumiţi nu doar de situaţie, ci mai ales de aparenta lipsă de interes a primăriei pentru o chestiune care îi doare atât de rău. „Vedeţi terenurile astea de sub noi? Când vine apa mare, totul e inundat. Tot, până aproape aici, unde stai matale acuma. Şi oamenii cultivă mereu, în fiecare an, câte ceva în grădinile astea. Ştiu că o să fie inundaţi, dar tot cultivă, pentru că aşa sunt învăţaţi. Trebuia terminat digul, nu lăsat de izbelişte. Au fost două firme care au lucrat la dig. Au plecat amândouă. Şi eu am pierdut pământ, mi-l mănâncă apa“, explică Gheorghe Mâtâcă.

Un dig prea îndepărtat

Lucrările au început în 2007, cu un buget consistent, 30 de miliarde de lei vechi, alocat pe situaţii de urgenţă, după câteva zile de inundaţie, prin hotărâre guvernamentală.
Prin dispoziţia prefecturii, îşi aminteşte Nicolae Barbu, primarul pesedist de la Morunglav, firma care urma să construiască digul, cu un termen de execuţie rezonabil, de trei luni, era Hidroconstrucţia Slatina.
Treaba a început în decembrie 2007. S-au consumat 17 miliarde şi s-a sfârşit anul. Primăria Morunglav i-a returnat statului, în ianuarie 2008, restul de 13 miliarde. Staţi liniştiţi, îi veţi primi înapoi în cel mai scurt timp, s-a spus atunci dinspre guvern. Banii însă n-au mai venit. Chiar şi aşa, neplătită, Hidroconstrucţia a continuat ceea ce începuse, până când, prin februarie 2008, un telefon primit de la Bucureşti a pus capăt brusc tuturor activităţilor sale de pe malul Olteţului.
Nu vă îngrijoraţi, s-a auzit din nou, câteva luni mai târziu, vocea guvernamentală, vom face un proiect mai mare de amenajare a zonei, de 53 de miliarde, care o să vă rezolve toate problemele!
Nu ştie nimeni, nici astăzi, cum s-a întâmplat ca tocmai cei aproximativ două sute de metri de dig rămas neridicat de Hidroconstrucţia să scape atenţiei specialiştilor care au întocmit schiţele lucrărilor încadrate în cele 53 de miliarde. Cert este un singur lucru: când s-a observat eroarea, nu se mai putea face nimic. Ba da, decreta ministrul mediului, Borbely, la Slatina, în februarie 2010. Un nou proiect, realizat de Apele Române Vâlcea şi dedicat exclusiv porţiunii de dig nefinalizate.
„Aşteptăm acum ca Apele Române de la Vâlcea să termine proiectul cerut de domnul Borbely. Dar când va fi gata, ce fonduri vom primi, nu pot eu să spun. Noi, primăria, aşteptăm acum cu speranţa că vom termina odată şi-odată acel dig“, conchide Nicolae Barbu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS