22 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjIcoane pentru o viaţă mai bună

Icoane pentru o viaţă mai bună

Alina Coconu, din Alimpeşti, Gorj are 26 de ani şi pictează icoane pe care le-a scos la vânzare pentru a-şi rotunji veniturile şi a avea grijă de copiii săi.
A descoperit că are talent artistic încă din copilărie, a urmat Liceul de Arte Plastice, dar pictează icoane de puţin timp. Într-o zi a lunii decembrie a anului trecut, Alina a zărit o bucată de lemn cu o formă ciudată, căreia a simţit că trebuia să-i dea un rost. Pe acel ciot a pictat prima icoană. Chipurile sfinţilor pictaţi de Alina Coconu par să vorbească de pe bucăţile de lemn pe care sunt înfăţişaţi.
Pictoriţa se simte mai aproape de divinitate de fiecare dată când pictează, deşi spune că nu este o persoană foarte bisericoasă:
„Credinţa este în sufletul fiecăruia şi cred că fiecare dintre noi ne-o manifestăm aşa cum credem de cuviinţă. Nu prea merg la biserică, dar cred în Dumnezeu“, a spus Alina. Tânăra, căsătorită de mai bine de opt ani, este absolventă a Facultăţii de Filologie din Bucureşti şi locuieşte cu familia în comuna Alimpeşti. Alina şi soţul său se cunosc din copilărie şi au împreună doi copii, de opt, respectiv patru ani.
Femeia nu a reuşit să îşi găsească un loc de muncă în învăţământ, iar acum pictează şi are grijă de micuţi: „Am participat la titularizare, dar nu au fost locuri pe limba română. Pentru a ne întreţine, soţul meu a plecat la muncă în Italia. Vine acasă de două ori pe an. Din banii strânşi, am reuşit de curând să ne cumpărăm o casă în comună“, a povestit tânăra mamă.

Un venit suplimentar

Alina a realizat zeci de icoane pe lemn, coajă de ou şi pe diverse alte obiecte de lemn sau ceramică. „Am organizat la Căminul Cultural din Alimpeşti o expoziţie cu vânzare şi am reuşit să dau zece bucăţi din cele 60 expuse. O să mai am o expoziţie. Iniţial, nu am vrut să le vând, le-am dăruit. Dacă mi-aş permite financiar să folosesc materiale de calitate superioară, icoanele ar ieşi mai frumoase“, a explicat pictoriţa.

Linişte interioară

Alina spune că pictura îi conferă o stare de linişte interioară, o ajută să se detaşeze de problemele cotidiene şi că se simte mai bine după ce duce la bun sfârşit o icoană. „Lucrez la mai multe icoane odată. Într-o zi pot să pictez şi trei sau patru lucrări, depinde de starea pe care o am. Pictez şi noaptea atunci când nu pot să adorm. Lucrez ore în şir, fără să-mi dau seama cât de repede trece timpul“, a spus artista. Alina a dus toate icoanele la biserica din localitate, unde au fost sfinţite.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU