20.5 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPrimarul din Fărcăşeşti, reţinut de DNA

Primarul din Fărcăşeşti, reţinut de DNA

Primarul comunei Fărcăşeşti, Gorj, a fost reţinut ieri de procurorii anticorupţie, care îl acuză de săvârşirea a două infracţiuni de luare de mită, ambele în formă continuată. Edilul mai este acuzat şi de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă s-a obţinut pentru sine sau altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, cu consecinţe deosebit de grave şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. Potrivit DNA Craiova, în perioada 2000-2008, Constantin Pârvulescu, în calitate de primar al comunei Fărcăşeşti, a atribuit preferenţial mai multe contracte de achiziţie publică firmelor administrate de două persoane care ulterior l-au denunţat la DNA. Atribuirea licitaţiilor a fost condiţionată de primirea unui procentaj de 20% din valoarea fiecărui contract de achiziţie publică ce urma să fie încheiat, precum şi de primirea unui procentaj de 20% din valoarea plăţilor restante pentru lucrări executate anterior, plăţi pe care Primăria Fărcăşeşti le avea de făcut în contul firmelor administrate de denunţători.

Foloase de 348.000 de euro

Foloasele pretinse şi primite de edilul Pârvulescu de la cei doi denunţători totalizează 1.500.000 de lei (echivalentul a 348.000 de euro) şi au fost sub formă de bani, bunuri şi servicii, în mod direct şi indirect – prin intermediul unor persoane cu care primarul se află în relaţii de rudenie. Bunurile au fost primite şi prin intermediul firmei PÎRCONSGIL SRL (în care primarul a fost asociat şi administrator până în anul 2003). Între foloasele care au ajuns la familia primarului se numără două apartamente, dintre care unul în Târgu Jiu şi celălalt în Bucureşti, un autoturism Dacia papuc, construirea şi utilarea unei brutării pentru firma PÎRVCONSGIL SRL. În schimbul foloaselor, Pârvulescu a facilitat atribuirea, în perioada 2003-2008, către firmele reprezentate de unul dintre denunţători, a 34 de contracte de executare lucrări în beneficiul Primăriei Fărcăşeşti. Valoarea totală a acestora este de aproximativ 5,3 milioane de lei (1,4 milioane de euro). Aceste contracte reprezintă peste 85% din numărul total al contractelor de achiziţie publică atribuite de Primăria Fărcăşeşti în perioada amintită.

A trecut bunurile pe numele unor interpuşi

Totodată, în calitate de primar al comunei Fărcăşeşti, Pârvulescu a aprobat plata sumei de 423.800 de lei în beneficiul unei firme a denunţătorului, fără ca furnizorul să fi livrat bunurile menţionate în factură. În beneficiul firmelor celui de-al doilea denunţător, edilul a facilitat atribuirea de contracte totalizând aproximativ 534.000 de lei (140.000 de euro). Cu scopul de a ascunde şi a disimula provenienţa bunurilor pretinse şi primite de la denunţători, edilul gorjean a trecut o parte din bunuri în proprietatea unor persoane interpuse, membri ai familiei sale. Procurorii anticorupţie au dispus ieri reţinerea primarului Constantin Pârvulescu pe o perioadă de 24 de ore, în aceeaşi zi fiind prezentat Tribunalului Dolj cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII