10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDosarele TVA, greu de judecat

Dosarele TVA, greu de judecat

Majoritatea dosarelor „grele“ de returnări ilegale de TVA zac de mai mulţi ani pe rolul instanţelor, inculpaţii scăpând până acum de condamnări definitive

 Instanţele au reuşit să se pronunţe în câteva dosare privind returnările ilegale de TVA obţinute de oamenii de afaceri craioveni de la DGFP Dolj, însă până la hotărâri definitive şi recuperarea banilor este cale lungă. În plus, în alte dosare de acest fel, nici măcar prima instanţă nu a reuşit să dea o hotărâre.
Astfel, dosarul nr. 655/63/2006, în care Constantin Dîlgoci şi alte trei persoane sunt judecaţi pentru o returnare de TVA de 660.000 de lei, este pe rolul Curţii de Apel Craiova, care judecă apelul formulat de inculpaţi împotriva hotărârii Tribunalului Dolj. Instanţa i-a condamnat pe cei patru la câte zece ani de închisoare pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi spălare de bani. Judecarea apelului a fost suspendată aproape un an din cauza unei excepţii de neconstituţionalitate invocate de inculpaţi.
Alt dosar, cel cunoscut drept al „ziariştilor TVA“, privind o rambursare ilegală de TVA de 550.000 de lei, este tot pe rolul Curţii de Apel Craiova, în faza de apel. În martie 2009, după trei ani de judecată, Constantin Pătru şi Orlando Berneanu au fost condamnaţi de Tribunalul Dolj la câte cinci ani de închisoare, iar alţi trei inculpaţi – la câte patru ani. Dosarul este în prezent suspendat, fiind trimis la Curtea Constituţională pentru judecarea unei excepţii de neconstituţionalitate.
De asemenea, cele două dosare în care este judecat Genică Boerică pentru mai multe returnări ilegale de TVA se află pe rolul instanţelor din Bucureşti, în diverse faze de judecată.

Altele nu au trecut de prima instanţă

Dacă în unele dosare magistraţii au reuşit să dea o hotărâre, altele încă se judecă.
Cel în care Samir Sprânceană şi alţi zece inculpaţi sunt judecaţi pentru returnări ilegale de TVA în valoare de aproximativ 66 de milioane de lei este pe rolul Tribunalului Dolj din 4 august 2006. Până acum au fost judecate 40 de termene, următorul fiind fixat pentru 14 martie.
Dosarul fraţilor Mihăilescu, în care aceştia sunt judecaţi pentru returnări ilegale de TVA de circa 20 de milioane de lei, zace tot pe rolul Tribunalului Dolj încă din anul 2006. Pe 7 februarie a fost judecat al 54-lea termen, instanţa dispunând amânarea pentru 7 martie.
De asemenea, dosarul în care au fost trimişi în judecată mai mulţi angajaţi ai Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj pentru acordarea ilegală de returnări de TVA se află pe rolul Judecătoriei Craiova din iulie 2008. În acest caz, DNA a stabilit că inculpaţii au avizat rambursări de TVA către firme controlate de Genică Boerică, Ion Fotescu şi Samir Sprânceană. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII