22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalŞase luni cu suspendare pentru un şantajist

Şase luni cu suspendare pentru un şantajist

Un craiovean care a şantajat doi tineri şi a obţinut de la ei, prin ameninţări, diverse sume de bani, a fost condamnat de Judecătoria Craiova la şase luni de închisoare cu suspendare. Procurorii au făcut însă apel împotriva hotărârii judecătorilor, care urmează să se judece la Tribunalul Dolj.

La sfârşitul lunii aprilie 2009, tatăl unui băiat de 13 ani s-a prezentat la Secţia 5 Poliţie, unde a sesizat faptul că, în ultimele luni, fiul său a fost şantajat în repetate rânduri de un tânăr, care, prin ameninţări, l-a determinat să îi dea diferite sume de bani în valută. Fiind ameninţat constant de şantajist, copilul nu a spus nimănui despre ce i se întâmplă. Abia la sfârşitul lunii aprilie, atunci când şantajistul l-a sunat şi i-a cerut alţi 50 de euro, băiatul şi-a făcut curaj şi i-a spus tatălui său. După sesizarea făcută de tatăl copilului, poliţiştii au discutat cu un procuror şi, sub coordonarea acestuia, ofiţerii de la Investigaţii Criminale au organizat prinderea în flagrant a celui care îl şantaja pe minor. Aşa cum se înţeleseseră la telefon, copilul s-a întâlnit cu şantajistul în parcarea hipermarketului Billa, iar după primirea banilor, poliţiştii l-au şi reţinut. Acesta a fost identificat ca fiind Marius-Ionuţ Barbu Văcaru, de 20 de ani, din Craiova.
La controlul corporal, asupra lui Văcaru au fost găsiţi cei 50 de euro pe care îi primise de la minor, dar şi un cuţit cu care îşi ameninţase victima. În faţa poliţiştilor, tânărul a recunoscut că îl şantaja de mai mult timp pe minor, de la el obţinând în total 500 de euro.
În urma cercetărilor, poliţiştii doljeni au identificat a doua victimă a lui Văcaru, un tânăr de 19 ani, din Craiova, de la care acesta obţinuse prin ameninţări suma totală de 1.000 de lei.
În baza informaţiilor strânse în acest caz, oamenii legii au dispus începerea urmăririi penale pentru comiterea infracţiuni de şantaj în formă continuată, Văcaru fiind reţinut pe bază de ordonanţă pentru 24 de ore. Ulterior, tânărul a fost prezentat Judecătoriei Craiova cu propunere de arestare preventivă, însă judecătorii au respins cererea procurorilor.

Condamnat la minimul prevăzut de lege

În martie 2010, la aproape un an de la prinderea în flagrant a lui Marius-Ionuţ Barbu Văcaru, procurorii l-au trimis pe acesta în judecată pentru comiterea infracţiunii de şantaj.
Judecătoria Craiova l-a găsit vinovat şi condamnat pe Văcaru în octombrie.
Deşi s-au aplicat şi prevederile articolului din Codul penal privind infracţiunea continuată, tânărul a fost condamnat pentru şantaj la şase luni de închisoare. Judecătorii au dispus suspendarea condiţionată a executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de doi ani şi şase luni. De asemenea, instanţa a admis acţiunea civilă formulată de părinţii minorului şi de tânărul care fuseseră şantajaţi de Văcaru. Inculpatul a fost obligat să plătească părţilor civile banii obţinuţi prin şantaj şi ameninţări – 2.140 de lei reprezentând contravaloarea sumei de 500 de euro la cursul de la data pronunţării hotărârii şi cei 1.000 de lei obţinuţi de la tânărul de 19 ani.
Judecătorii au dispus confiscarea de la inculpat a unui cuţit cu lama rabatabilă, armă folosită pentru ameninţarea victimelor.
Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova au făcut însă apel împotriva sentinţei dată de Judecătoria Craiova, apel care se va judeca la Tribunalul Dolj.
Dosarul a fost înregistrat pe rolul instanţei pe 21 ianuarie, iar primul termen a fost stabilit pentru 15 februarie.

Pedeapsa

Potrivit Codului penal, constrângerea unei persoane prin violenţă sau ameninţare, să dea, să facă, să nu facă sau să sufere ceva, dacă fapta este comisă spre a dobândi în mod injust un folos, se pedepseşte cu închisoarea de la şase luni la cinci ani. Infracţiunea este continuată când o persoană săvârşeşte la diferite intervale de timp aceiaşi infracţiune. Infracţiunea continuată se sancţionează cu pedeapsa pentru infracţiunea săvârşită, la care se poate adăuga un spor de până la cinci ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

12 COMENTARII