16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPermanenţă în centrele de medicină primară

Permanenţă în centrele de medicină primară

Ministerul Sănătăţii a reintrodus obligativitatea pentru medicii de familie de a asigura permanenţa în centrele de permanenţă pentru medicină primară, astfel încât serviciile medicale de urgenţă să fie degrevate de o parte din sarcini.
„Medicii de familie vor fi obligaţi să facă permanenţă în aceste centre, acolo unde se vor înfiinţa cu acordul autorităţilor publice şi prin dispoziţia direcţiilor de sănătate publică“, a anunţat Cseke Attila, ministru al sănătăţii, după şedinţa de guvern de miercuri. Prin această dispoziţie, ministerul de resort intenţionează să faciliteze accesul oamenilor la serviciile de medicină primară şi să uşureze sarcinile serviciilor de urgenţă şi ale spitalelor de urgenţă care sunt obligate să preia noaptea şi cazurile care nu sunt deosebit de severe încât să necesite un tratament urgent.
Cseke Attila a precizat că obligativitatea asigurării permanenţei exista încă din 2004, dar a fost eliminată în 2008. Decizia de acum trei ani a dus la reducerea considerabilă a numărului de centre de permanenţă, de la 288 la 84, existând 17 judeţe total neacoperite din acest punct de vedere. „Aceste centre sunt finanţate anual de către Ministerul Sănătăţii, însă în 2010, din 21 de milioane de lei alocaţi au fost cheltuiţi doar 13,8 milioane. Situaţia trebuie schimbată în folosul pacientului pentru ca acesta să poată apela la un medic de familie la orice oră“, a motivat Cseke.
Ministrul a precizat că permanenţa va fi retribuită în mod similar gărzilor din spitale, cu sume între 100 şi 600 de lei, în funcţie de gradul profesional al medicului respectiv. De asemenea, ministerul vrea să pună la dispoziţia acestor centre 110 vehicule special utilate pentru ca medicii să se poată deplasa la domiciliul pacienţilor, dacă acest lucru se impune.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII