16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalCosturi duble la căldură

Costuri duble la căldură

În Craiova, facturile la căldură pentru prima lună de iarnă, decembrie 2010, s-au dublat faţă de luna anterioară. Cu toate acestea, nu au fost exagerate, deoarece craiovenii au stâns cureaua sau, mai bine zis, repartitorul, şi nici temperaturile nu au coborât cu mult sub 0 grade Celsius. „Facturile sunt duble. Un apartament cu trei camere are de plătit întreţinerea 420 de lei, din care numai căldura 334 de lei, deşi au repartitoare. Iar la trei camere cu centrală, factura este de 250 de lei. Oamenii spun că este mult, raportat la veniturile lor“, a explicat preşedintele Asociaţiei de proprietari nr. 5 din cartierul craiovean 1 Mai.
În schimb, un apartament similar, cu trei camere şi o suprafaţă utilă de 67,55 mp, din cartierul Calea Bucureşti, dar fără repartitoare are de achitat o factură la căldură în valoare de 267,43 lei. Este o valoare apropiată de cea înregistrată de un apartament cu centrală proprie. „Avem centrală şi pentru luna decembrie am plătit factura la gaze 251 de lei. Este contravaloarea unui consum de 200 mc de gaze pe lună într-un apartament cu trei camere. Iar confortul termic din locuinţă este acceptabil, peste 20 de grade Celsius“, spune proprietara unui apartament din cartierul George Enescu.
Diferenţe de consum apar şi la apartamentele cu două camere. Valoarea facturii la căldură oscilează după cum proprietarii au sau nu repartitoare de costuri. „La locuinţele cu două camere, factura la căldură pentru luna trecută este de 182 de lei, fără repartitor. La cele cu repartitoare oscilează după cum şi-a setat proprietarul repartitorul de costuri şi avem la unele facturi 223 de lei şi la altele 126 de lei“, a precizat Victor Stamin.

Nici la casă nu e ieftin

La prima vedere, cea mai costisitoare factură la căldură o plătesc craiovenii care locuiesc la casă şi deţin o centrală pe gaze sau lemne. Numai că trebuie ţinut cont şi de faptul că suprafaţa totală încălzită la o casă este mai mare. Un imobil cu trei camere din Bariera Vâlcii şi cu centrală pe gaze plăteşte pentru căldura din luna decembrie 260 de lei. Suma aproape se dublează în cazul unei case cu patru camere din cartierul Brestei, care are de achitat o factură de 460 de lei. Nu exagerează cu nimic proprietarul unui imobil cu cinci camere din cartierul craiovean Brazda lui Novac când spune că a plătit pentru consumul centralei pe gaze 900 de lei în luna decembrie.
Familia Ioniţă îşi încălzeşte locuinţa cu o centrală pe lemne. Pentru lemnele achiziţionate încă din vara anului trecut a plătit 2.400 de lei. „Casa este cu patru camere. Să punem la socoteală şi holul, bucătăria şi baia, că nu sunt ca la bloc, foarte mici, iar centrala o folosim cam patru luni. Ar veni cam 600 de lei lunar, cu o temperatură de peste 20 de grade Celsius. Poate fi şi mai puţin, după cum este şi vremea“, a spus proprietarul Eduard Ioniţă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

39 COMENTARII