8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPatronul Cavi nu recunoaşte acuzaţiile

Patronul Cavi nu recunoaşte acuzaţiile

În afara procesului aflat pe rolul Tribunalului Dolj, în care este judecat pentru o evaziune fiscală de aproape 2,8 milioane de lei, Viorel Călin este cercetat de procurori şi în alte patru dosare penale, inclusiv pentru ţepe date firmelor de leasing sau înşelăciuni cu cecuri fără acoperire.

Ieri a început la Tribunalul Dolj judecarea dosarului penal pe a cărui copertă stă scris numele lui Viorel Călin, de 51 de ani, din Craiova, patronul şi administratorul SC Cavi Imexco SRL. Cel care, cu doi ani în urmă, candida din partea PNL pentru Senatul României, sub deviza „Dacă voi mă vreţi, eu pot“, a fost acum trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova pentru o evaziune de aproape 2,8 milioane de lei, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi nevirarea contribuţiilor cu reţinere la sursă, fapte pentru care riscă până la zece ani de închisoare.

Falsuri şi evaziune fiscală

După cum rezultă din dosar, evaziunea ar fi fost săvârşită de patronul Cavi Imexco SRL cu ocazia derulării a trei contracte. Unul îl reprezintă amenajarea parcării de la Işalniţa a Complexului Energetic Craiova, iar celelalte două, de proporţii, au fost încheiate cu primăria din Bănie, vizând modernizarea Gării Craiova şi reamenajarea Pieţei Gării, lucrări pentru care municipalitatea a achitat 3,8 milioane de lei.
Potrivit anchetatorilor, Călin a făcut tot posibilul să-şi diminueze impozitul pe care trebuia să-l plătească la buget. Metoda a fost cea clasică – aceea a creşterii cheltuielilor, dar la scară mult mai mare. Spre exemplu, a încheiat contracte fictive cu diverse persoane fizice, care, chipurile, i-ar fi efectuat o parte din lucrările la cele trei obiective menţionate mai sus. Tot pe cheltuieli au fost băgate achiziţiile mai multor autovehicule şi utilaje pentru construcţii, unele dintre ele fictive, iar altele la preţuri mult umflate.
„S-a reţinut că, în perioada 2005-2009, numitul Călin Viorel, administrator al SC Cavi Imexco SRL, a evidenţiat în actele contabile ale societăţii cheltuieli care nu aveau la bază operaţiuni reale şi a omis evidenţierea unor venituri realizate, cu consecinţa sustragerii de la plata către bugetul de stat a sumei de 2.794.493 de lei, reprezentând impozit pe profit şi TVA“, a precizat procurorul Ionel Grigorie, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova.
Anchetatorii au mai stabilit şi că, în perioada 2008-2009, acelaşi administrator şi patron al Cavi a reţinut şi nu a virat, cu intenţie, în termenul legal, impozite şi contribuţii percepute angajaţilor prin stopaj la sursă. De asemenea, în scopul diminuării obligaţiilor fiscale, a înregistrat în evidenţa contabilă a SC Cavi Imexco SRL mai multe contracte fictive încheiate cu persoane fizice, pe care le-a semnat în calitate de beneficiar.

Cercetat în alte patru dosare

Procurorii au consemnat în rechizitoriu că inculpatul n-a vrut să dea nici o declaraţie despre acuzaţiile care i se aduc şi nici n-a făcut vreun demers pentru recuperarea prejudiciului produs la bugetul de stat. Dimpotrivă, Călin ar fi încercat să influenţeze patru dintre martorii acuzării, sperând să-i determine să-şi schimbe declaraţiile.
Ieri, patronul de la Cavi Imexco ar fi putut să obţină reducerea cu o treime a pedepsei dacă, în faţa judecătorilor, ar fi recunoscut acuzaţiile care-i sunt aduse. N-a făcut-o însă, aşa că procesul merge mai departe.
Pe Viorel Călin îl pasc şi alte procese, pentru că mai este cercetat şi în alte dosare penale. Într-unul, aflat în lucru la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj, acuzaţiile vizează săvârşirea infracţiunii de înşelăciune. Concret, Viorel Călin ar fi înşelat nouă societăţi comerciale, de la care a achiziţionat diverse mărfuri, pentru care ar fi plătit cu 11 file cec şi un bilet la ordin, deşi nu avea disponibil în cont, ba chiar se afla şi în interdicţie bancară.
Alte trei dosare sunt în cercetări la Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova. Printre acuzaţii se numără încălcarea art. 272 din Legea nr. 31/1990 privind societăţile comerciale, în sensul folosirii în interes propriu a resurselor financiare ale firmei, încălcarea art. 4 din Legea nr. 241/2005 privind combaterea evaziunii fiscale, în sensul refuzului nejustificat şi repetat de a prezenta organelor fiscale documentele solicitate în vederea efectuării unor verificări cu privire la plata TVA, dar şi o infracţiune de înşelăciune în legătură cu executarea unor contracte de leasing, speţă în care este acuzat că ar fi „uitat“ să plătească ratele la leasing şi a refuzat să restituie bunurile, prejudiciul produs firmei de leasing ridicându-se la 252.357 de lei.

În arest doar o zi

Pentru enorma evaziune fiscală de care este acuzat, Viorel Călin a stat în spatele gratiilor doar 24 de ore – durata mandatului de reţinere emis de procurori. Judecătorii – atât de la Tribunalul Dolj, cât şi de la Curtea de Apel Craiova – au respins propunerile procurorilor privind arestarea preventivă a inculpatului, considerând că acesta nu prezintă pericol social.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII