27.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPrimarii, aleşi din primul tur?

Primarii, aleşi din primul tur?

Mai mulţi parlamentari PDL şi PSD au depus în parlament o iniţiativă legislativă prin care se modifică Legea privind alegerile locale, în sensul instituirii unui singur tur de scrutin la alegerea primarilor, urmând să fie declarat ales cel care a obţinut cele mai multe voturi.
Propunerea legislativă este semnată de 38 de parlamentari PDL, 20 de parlamentari PSD, un parlamentar al PNL, plus aleşi din partea minorităţilor naţionale. În fruntea semnatarilor se numără Alexandru Pereş (senator PDL), Tudor Ciuhodaru (deputat proaspăt înscris în PC), Mircea Duşa (deputat PSD), Niculae Mircovici (deputat minorităţi), Brânduşa Novac (deputat PDL), Dumitru Pardău (deputat PDL), Vasile Popeangă (deputat PSD), Cornel Ştirbeţ (deputat PDL), Pavel Horj (deputat PNL).
Astfel, propunerea legislativă menţionează că „este declarat ales primar candidatul care a întrunit cel mai mare număr de voturi valabil exprimate în primul tur de scrutin“. „În caz de balotaj se va organiza un nou tur de scrutin la două săptămâni de la primul tur, la care vor participa doar candidaţii care se află în această situaţie“, mai precizează textul propus.
În expunerea de motive a iniţiativei legislative se precizează că prin ultimele modificări aduse Legii pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale înainte de scrutinul din 2008 s-a instituit un tratament diferit pentru alegerea preşedintelui de consiliu judeţean faţă de alegerea primarului. „Preşedintele consiliului judeţean este ales din primul tur de scrutin dintre candidaţii care au întrunit cel mai mare număr de voturi valabil exprimate, iar primarul este ales dacă a întrunit majoritatea voturilor valabil exprimate. Având în vedere actuala criză financiară, care afectează drastic bugetul de stat şi bugetele locale, şi pentru un tratament egal, propunem prin actul normativ iniţiat ca alegerea primarilor să se efectueze identic cu cea a preşedinţilor de consilii judeţene într-un singur tur de scrutin dacă nu există balotaj“, se precizează în motivarea propunerii legislative, pentru care se solicită procedură de urgenţă.
Prima cameră sesizată este Senatul, în timp ce decizia finală în acest caz va fi luată de Camera Deputaţilor. Iniţiativa a fost înregistrată la Senat la mijlocul lunii noiembrie 2010.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII