13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalVisul lui Dan Puric

Visul lui Dan Puric

Teatrul Naţional „Marin Sorescu“ va găzdui luni, 31 ianuarie, de la ora 19.00, one man show-ul „Visul“ cu Dan Puric.
„În acest spectacol fără fir roşu sunt visele mele adunate de-a lungul timpului. Cu unele am călătorit în lume, iar cu altele, pur şi simplu, m-am rugat. Vi le ofer pe toate dumneavoastră, publicului spectator“, îşi invită Dan Puric publicul în lumea fascinantă a teatrului, în călătoria sa.
Un om, muzică, reflectoare, o scenă… Doar atât. Aceste elemente îi sunt suficiente marelui actor pentru a face o sală întreagă să-şi ţină respiraţia, timp de o oră jumătate, făcând ca fiecare om aflat în scaunul spectatorului să simtă acea încărcătură profundă pe care numai talentul său o poate aduce în cadrul unei reprezentaţii, fie că este vorba de one man show, ca „Visul“, sau de un spectacol de teatru cu un număr impresionant de actori în distribuţie, ca „Sinucigaşul“.

Pe tărâmul cuvântului făcut gest

„Piesa «Vis» îl va iniţia pe Măria sa spectatorul în limbajul trupului, al «cuvântului făcut gest». Este foarte interesantă revelarea unui alt mod de atenţie, pe care interpretarea lui Dan Puric o prilejuieşte. Limbajul gestic este adesea dublat, ecranat, «sublimat» de limbajul discursiv dianoetic suprapus vederii. În viziunea lui Dan Puric, gestul devine cuvântător, mai mult decât un simplu accent indicator şi întăritor al sensului salvat, al realităţii «spiritualizate» în intelect. Limbajul gestic descoperă mai nemijlocit decât cel discursiv taina «cuvântului făcut trup». Gestul este un alt fel de cuvânt care manifestă epifania persoanei, intenţia neacoperită, nesustrasă spontaneităţii, nesupusă reducţiei, nesistematizată, netranspusă în registrul «dialectic» al gândirii discursive. Curgerea logică desluşitoare a limbajului discursiv pierde, prin precizare, extraordinara diseminare, înmugurire a sensurilor din limbajul gestic“, nota criticul Răzvan Bălălău în paginile revistei Echinox din octombrie 2010.
Şi, totuşi, „Visul“ lui Dan Puric nu se adresează raţiunii, ci inimii, sufletului, sensibilităţii fiecăruia…
Cei care vor să-l însoţească pe Dan Puric în această călătorie inedită îşi mai pot achiziţiona bilete de la Agenţia Teatrului Naţional craiovean, preţul unuia fiind de 80 de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

8 COMENTARII