11.4 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalIle Paşcalău, extrădat din Venezuela

Ile Paşcalău, extrădat din Venezuela

Controversatul aface-rist craiovean a fost arestat în Venezuela, de unde va fi extrădat în România, ca să-şi ispăşească pedepsele cu închisoarea pentru proxenetism şi înşelăciune prin obţinerea unor restituiri ilegale de TVA.

La şapte ani după ce a fugit din ţară ca să scape de puşcărie, fostul patron al localului de strip-tease Cafe de Paris, craioveanul Ile Tudor Paşcalău (foto), se întoarce în România. Nu de bunăvoie, ci în cătuşe. El a fost arestat săptămâna trecută, în zona Nueva Esparta din Venezuela, sub acuzaţia de trafic de droguri, după cum a anunţat miercuri ministrul venezuelean de interne şi justiţie, Tareck El Aissami, pe Twitter. Va fi însă extrădat în România, în baza mandatului internaţional de arestare emis pe numele său.
Imediat după arestare, pe 4 ianuarie 2011, Biroul Interpol din Venezuela a încunoştiinţat Biroul Naţional Interpol din ţara noastră despre prinderea lui Paşcalău, iar autoritatea de la Bucureşti a informat despre această arestare şi poliţia doljeană. Ile Tudor Paşcalău, de 53 de ani, figurează atât pe site-ul Interpol, cât şi pe cel al Poliţiei Române cu mandat de arestare pentru fals, fraudă şi spălare de bani emis de Tribunalul Dolj.

TVA pentru o afacere fictivă
 
Pe 26 decembrie 2006, procurorii DIICOT Dolj l-au trimis în judecată pe Paşcalău, sub acuzaţiile de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi spălare de bani, în urma obţinerii unei returnări ilegale de TVA de circa 370.000 de lei de la Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj.
Povestea returnării de TVA îşi are începutul în ianuarie 2004, când Paşcalău şi-a transformat în patroană o angajată fidelă. Printr-un act adiţional la contractul de societate al SC MOHAIR CONF SRL Craiova, el i-a cedat Florentinei Dumitra nu doar administrarea, ci şi părţile lui sociale. Imediat după ce a dispărut din actele firmei, a „copt“ o afacere fictivă care să-i aducă o consistentă returnare ilegală de TVA. A obţinut de la avocatul Dan Vulcan, administratorul SC TREASURE SOLUTION SRL din Sibiu, firmă aflată în lichidare, o factură care atesta achiziţionarea de către SC MOHAIR CONF SRL Craiova a unui număr imens de calculatoare şi a unor softuri ultraperformante, în valoare totală de aproape două milioane de lei, de la firma sibiană. Pe baza acestei facturi, SC MOHAIR CONF SRL Craiova a solicitat de la DGFP Dolj o returnare de TVA de 3,7 miliarde de lei.

Control de ochii lumii

În acel moment a intrat în scenă inspectoarea Georgeta Seftulescu (actualmente Prepeliţă), desemnată să verifice admisibilitatea cererii de returnare a TVA. Aşa-zisul control a fost efectuat de Seftulescu, sub îndrumarea directă a lui Ile Paşcalău, deşi acesta nu mai avea, formal, nici o legătură cu afacerea. Semnătura inspectoarei a pus în mişcare un întreg angrenaj fiscal, ce a făcut ca DGFP Dolj să aprobe şi să returneze în contul firmei solicitante suma de 370.000 de lei, cu titlul de TVA de rambursat.
Lui Ile Paşcalău nu i-a rămas decât să retragă suma, pe 17 februarie 2004, din contul firmei, pe baza unui fals contract de împrumut. Cu banii în buzunar, patronul craiovean a părăsit ţara în ziua următoare prin punctul de trecere a frontierei Calafat.  Pentru returnarea ilegală de TVA, el a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Craiova, pe 29 octombrie 2007, la zece ani de închisoare.
Ile Paşcalău mai avea la activ o condamnare la şapte ani de închisoare, pentru proxenetism şi corupţie sexuală, pronunţată în 2003 de Judecătoria Sibiu.

Complicii, încă judecaţi

Dacă dosarul lui Ile Paşcalău s-a finalizat mai repede, cel în care sunt judecaţi complicii săi, Georgeta Seftulescu şi Dan Vulcan, nu s-a încheiat încă. În octombrie 2006, Tribunalul Dolj i-a găsit vinovaţi pe cei doi, sancţionându-i cu câte zece ani de închisoare. Pe 19 aprilie 2010, Curtea de Apel Craiova le-a redus celor doi pedepsele la câte un an şi şase luni de închisoare cu suspendare. Verdictul final este aşteptat însă pe 21 ianuarie 2011, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

12 COMENTARII