14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalCine împarte Craiova?

Cine împarte Craiova?

Craiova şi vecinii ei nu au ajuns la nici o înţelegere în cadrul negocierilor pentru hotărârea limitelor administrativ-teritoriale. În această situaţie, comisia de mediere condusă de prefectul de Dolj, Eugen Georgescu, va face propriile propuneri de trasare a graniţelor.

Vecinii Craiovei ţin cu dinţii de limitele teritoriale definite prin Legea nr. 2 din 1968, cunoscută ca a fostelor CAP-uri, astfel că nu a fost semnat până la această oră nici un protocol între Primăria Craiova şi comunele de la marginea oraşului prin care să fie stabilite de comun acord graniţele. Motivul este simplu: atragerea taxelor şi impozitelor datorate de contribuabilii care deţin imobile şi bunuri impozabile la nivel local pe terenurile în litigiu. Craiova nu renunţă nici ea la cele circa 1.500 de hectare în care a investit drumuri, reţele şi clădiri, dar care apar conform legislaţiei comuniste în ograda altora. Negocierile au fost demarate anul trecut la solicitarea Ministerului Administraţiei şi Internelor, în cadrul procedurii de modificare a Legii nr. 2 din 1968 privind delimitarea administrativ-teritorială a României. Termenul de depunere a proceselor-verbale a fost 15 decembrie 2010, decalat apoi la 20 ianuarie 2011. Cum divergenţele între autorităţile publice locale continuă, comisia de mediere organizată la nivel de prefectură va face propriile propuneri de modificare a legii. „Primarii au avut suficient timp la dispoziţie, însă constat că nimeni nu renunţă. Legea trebuie schimbată cu sau fără acordul dumnealor sau între ei, aşa că noi, prin comisia de mediere, vom înregistra poziţia fiecărei părţi, dar vom formula şi punctul nostru de vedere, pe care-l vom trimite la minister, urmând ca acolo să se decidă“, a spus prefectul de Dolj, Eugen Georgescu, preşedintele comisiei de mediere din care fac parte specialişti ai prefecturii, ai primăriilor implicate şi ai OCPI Dolj.

Pentru dezvoltare

Gazeta de Sud a prezentat deja cam toate situaţiile importante în care autorităţile au intrat în litigii fie la comisie, fie în instanţă: Cârcea, pentru zona Ford, inclusiv fabrica de automobile, Malu Mare, pentru Selgros şi zona Vamă, Podari, pentru bulevardul Râului şi câteva cvartale din Craiova. Cum va tranşa guvernul situaţia prin lege? „Asta nu putem şti. Dar noi vom ţine cont şi de realitatea administrativă, şi de cea economică, de tendinţa de dezvoltare, astfel încât delimitarea să fie în folosul fiecărei localităţi“, a spus prefectul Eugen Georgescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII