20.5 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljStimulente pentru şomerii care se angajează departe de casă

Stimulente pentru şomerii care se angajează departe de casă

Şomerii care îşi schimbă domiciliul pentru a se angaja pot beneficia de sprijin financiar suplimentar de la stat. În prezent, chiar dacă rata şomajului a cunoscut în cursul acestui an o diminuare semnificativă comparativ cu ianuarie 2010, numărul şomerilor din Dolj se ridică în continuare la câteva zeci de mii.

Începând cu 1 ianuarie 2011, şomerii care refuză un loc de muncă potrivit pregătirii sau nivelului studiilor lor, indiferent de distanţa la care se află acesta faţă de localitatea de domiciliu, vor pierde indemnizaţia de şomaj. În compensare, potrivit Legii nr. 76/2002 cu completările şi modificările ulterioare, persoanele care în perioada în care beneficiază de indemnizaţie de şomaj şi îşi găsesc de lucru într-o localitate situată la o distanţă mai mare de 50 km de localitatea în care îşi au domiciliul stabil beneficiază de o primă de încadrare acordată din bugetul asigurărilor pentru somaj. Aceasta este neimpozabilă şi este egală cu de două ori valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data acordării, adică 1.000 de lei, având în vedere faptul că, în prezent, indicatorul este de 500 de lei. Conform Legii nr. 118/2010, această valoare este însă diminuată cu 15%, astfel că valoarea primei de încadrare pe care o pot primi beneficiarii se ridică la 850 de lei.

Un şomer poate primi 3.825 de lei

Aceştia nu sunt însă singurii bani pe care-i pot primi şomerii care-şi găsesc de lucru departe de casă. Persoanele care în perioada în care beneficiază de indemnizaţie de şomaj se încadrează, potrivit legii, în altă localitate şi, ca urmare a acestui fapt, îşi schimbă domiciliul primesc o primă de instalare, acordată din bugetul asigurărilor pentru somaj, egală cu de şapte ori valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data instalării, adică 3.500 de lei. Având în vedere diminuarea de 15%, care se aplică şi în acest caz, valoarea primei de instalare ajunge la 2.975 de lei.
Dacă beneficiază atât de prima de încadrare, cât şi de cea de instalare, un şomer care se mută în altă localitate pentru a se angaja poate primi 3.825 de lei. Totuşi, beneficiarii acestui sprijin financiar au obligaţia de a rămâne la locul respectiv de muncă pentru o perioadă de minimum 12 luni. În caz contrar, persoanele respective au obligaţia de a restitui aceste sume.

Completarea veniturilor salariale ale angajaţilor

Şi şomerii care-şi găsesc de lucru în perioada în care beneficiază de indemnizaţia de şomaj sunt susţinuţi de stat. Potrivit Legii privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, persoanele, cărora li s-a stabilit dreptul la indemnizaţia de şomaj potrivit legii, dacă se angajează pentru program normal de lucru şi, ca urmare a angajării, le încetează plata indemnizaţiei de şomaj, beneficiază de sprijin financiar acordată din bugetul asigurărilor pentru şomaj. Acest sprijin se acordă lunar, din momentul angajării până la sfârşitul perioadei pentru care erau îndreptăţite să primească indemnizaţia de şomaj, şi are o valoare reprezentând 30% din cuantumul indemnizaţiei de şomaj, stabilită şi, după caz, reactualizată conform legii.  

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII