16.4 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalMinorii fug de acasă

Minorii fug de acasă

Nu mai puţin de 52 de minori din judeţul Dolj au fost daţi dispăruţi de familii anul acesta, în toate cazurile fiind vorba de plecări voluntare ale acestora de acasă. Mulţi dintre ei au fost găsiţi, însă 13 minori, dintre care unii dispăruţi de şase, opt sau chiar 13 ani, sunt căutaţi în continuare de poliţiştii de la Investigaţii Criminale.

Inspectoratul de Poliţie al Judeţului (IPJ) Dolj a comunicat că, în judeţul nostru, pe parcursul anului 2010, au fost semnalate ca dispărute 78 de persoane, dintre care 26 majore şi 52 minore.
În urma căutărilor poliţiştilor de la Serviciul de Investigaţii Criminale, anul acesta au fost găsite 84 dintre persoanele date dispărute, unele dintre cazuri fiind însă înregistrate în anul 2009. Dintre cei 84 de dispăruţi găsiţi anul acesta de poliţişti, 54 au fost minori.
Poliţiştii doljeni au precizat că în toate cele 52 de cazuri de dispariţii de minori înregistrate în 2010 a fost vorba de plecări voluntare de acasă.
Deşi mulţi dintre dispăruţii minori au fost găsiţi de oamenii legii, fotografiile a 13 copiii doljeni sunt postate încă pe paginile de internet ale IPJ Dolj şi Poliţiei Române. Aceşti minori, dispăruţi între 1997 şi 2010, au fost daţi în urmărire de poliţişti, unii dintre ei fiind localizaţi în străinătate.

Dispăruţi cu vârste între 13 şi 18 ani

Poliţiştii doljeni nu au reuşit să dea de urma unor persoane dispărute de acasă în urmă cu mai mulţi ani, în ciuda faptului că acestea au fost date în urmărire naţională. Astfel, Domnica Boroangă, născută în 1979, în comuna Cernăteşti, a fost dată dispărută de la domiciliu în anul 1997 şi nu a fost găsită nici până azi.
De asemenea, în baza de date a poliţiştilor de la Investigaţii Criminale figurează o altă tânără dispărută acum opt ani, atunci când era minoră. Este vorba de Ioana Pădureanu, din Băileşti, care a dispărut de la domiciliu pe 12 mai 2002, la vârsta de 13 ani. Poliţiştii au indicii că tânăra este în viaţă şi ar fi căsătorită cu un bărbat de etnie romă, cu care ar umbla cu căruţa prin ţară.
O altă tânără doljeancă, Aurelia Cornea, care în prezent are 21 de ani, a dispărut în 2004, când avea 15 ani, de la domiciliul părinţilor săi din comuna doljeană Unirea.
Oamenii legii au de rezolvat şi cazuri mai recente, din perioada 2007-2009. Printre minorii dispăruţi în ultimii ani se numără Costinel Dinculeană, născut în 1991, în Goieşti, care a plecat voluntar de acasă pe 15 septembrie 2007. Alt caz este cel al Corinei Bărbuică, din Craiova, născută în 1991, care a plecat de acasă în noiembrie 2008 şi nu s-a mai întors. De asemenea, Marius Traşcă, născut în 1994, în Craiova, şi Mirela Aldea, născută în acelaşi an, în Băileşti, ambii plecaţi voluntar de acasă, sunt căutaţi în prezent de poliţişti.
Altă tânără dispărută este Maria Muşat, născută în 1992, în Băileşti, care a plecat voluntar de acasă în aprilie 2008. Ea a fost localizată în localitatea Birmingham din Marea Britanie.

Dispariţii recente

Printre minorii dispăruţi anul trecut şi care nu au fost găsiţi încă de poliţiştii doljeni se numără Ionuţ Paşalega, născut în Craiova, în 1992, şi dat dispărut în ianuarie 2009, dar şi Maria Cristina Popa. Tânăra, născută în 1993, în Craiova, a plecat de acasă în ianuarie 2009 şi nu s-a mai întors. Mai plecase şi înainte, însă revine de fiecare dată.
Tot în 2009, în noiembrie, a fost anunţată dispariţia Cameliei Dima, de 17 ani, născută în Craiova şi cu domiciliul în comuna Terpeziţa. Poliţiştii doljeni au date că s-ar afla în Franţa, la Paris. Tânăra are 1,65 metri, 60 de kilograme, părul lung, vopsit blond, tenul măsliniu şi ochii albaştri. Are cicatrice pe antebraţe în urma unor arsuri.
În plus, poliţiştii au de soluţionat dispariţiile a doi minori de 17 ani, anunţate anul acesta. Este vorba de Florin Andrei Vilan, născut în Craiova, care a plecat de acasă pe 27 septembrie şi nu s-a mai întors. El are 1,65 metri înălţime, 60-65 kg, părul şaten şi conformaţie atletică. Cel de-al doilea este Mihăiţă Daniel Vintilă, tot din Craiova. Minorul a plecat de la domiciliul mamei sale pe 6 august şi nu s-a mai întors. Poliţiştii au informaţii că ar fi în Italia. Vintilă are 1,70 metri înălţime, părul şaten deschis, tuns scurt, faţa ovală şi ochii verzi. Are tatuat pe antebraţul stâng un mesaj religios.

Copiii fug din cauza problemelor familiale

Un studiu efectuat de Institutul pentru Cercetarea şi Prevenirea Criminalităţii din cadrul IGPR a arătat că majoritatea copiilor daţi dispăruţi fug de acasă din cauza problemelor familiale.
Analiza institutului arată că jumătate dintre copiii dispăruţi provin din familii sărace, iar restul fug de acasă din cauza abuzurilor fizice sau emoţionale la care sunt supuşi de părinţi. Grav este faptul că, atunci când sunt găsiţi, o treime dintre copiii fugari refuză să se întoarcă acasă, preferând să locuiască pe străzi, să fie instituţionalizaţi sau să se mute cu iubitul sau iubita.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII