10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalContinuă sprijinul pentru energia alternativă

Continuă sprijinul pentru energia alternativă

Doljenii care vor să folosească energie alternativă mai au la dispoziţie aproximativ 550.000 de lei prin Programul „Casa Verde“. Cei mai interesaţi de acest program au fost oltenii, care au solicitat 99% din suma alocată judeţului.

Persoanele interesate să-şi diminueze costul cu energia electrică pot să apeleze în continuare la Programul privind instalarea sistemelor de încălzire care utilizează energie regenerabilă, denumit Programul „Casa Verde“. Potrivit informaţiilor primite de la Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului (ARPM) Craiova, la nivel regional mai sunt aproximativ 1,2 milioane de lei. Cei mai mulţi bani disponibili sunt la nivelul judeţului Dolj (550.000 de lei), unde prin proiectele depuse s-a solicitat doar aproximativ 80% din suma alocată. „Pe 17 decembrie, la nivelul judeţului Dolj fuseseră depuse 325 de dosare (din care 36% aprobate), prin care au fost solicitate aproximativ 1,96 milioane de lei“, a declarat Robert Georgescu, consilier la compartimentul PRR din cadrul ARPM Craiova, care a explicat că interesul cel mai ridicat a fost pentru instalarea panourilor solare.

Oltenii au solicitat 99% din suma alocată judeţului

Comparativ cu restul judeţelor din Regiunea de Dezvoltare Sud-Vest Oltenia, chiar dacă numărul proiectelor creşte de la o zi la alta, doljenii, alături de gorjeni, sunt pe ultimul loc în ceea ce priveşte interesul manifestat pentru acest program. De partea cealaltă, cel mai mare interes a fost manifestat de locuitorii din Olt. Până la mijlocul acestei luni, aceştia depuseseră peste 440 de dosare (din care 35% aprobate), însumând 2,656 milioane de lei, adică aproape 99% din suma alocată. Aceştia sunt urmaţi de locuitorii din Vâlcea, care au depus 378 de dosare (din care 45% aprobate), a căror valoare reprezintă aproape 96% din suma alocată judeţului. Pe locul al treilea sunt locuitorii din Mehedinţi, care au depus 305 proiecte (din care 57% aprobate), a căror valoare reprezintă aproximativ 92% din suma alocată.

Condiţii de eligibilitate

Cei interesaţi pot solicita sprijin financiar prin acest program până la epuizarea fondurilor. Programul „Casa Verde“ se adresează exclusiv persoanelor fizice şi constă în acordarea unor sume fixe, de până la 8.000 de lei, pentru instalarea pompelor de căldură, şi până la 6.000 de lei pentru instalarea panourilor solare şi pentru instalaţiile de producere a energiei termice pe bază de peleţi, brichete, tocătură lemnoasă, precum şi orice fel de resturi şi deşeuri vegetale, agricole, forestiere, silvice.
Pentru a putea beneficia de acest sprijin, cei interesaţi trebuie să fie persoane fizice fără obligaţii restante la bugetul de stat şi bugete locale, conform legislaţiei naţionale în vigoare. În plus, în activitatea desfăşurată anterior începerii proiectului trebuie să nu fi încălcat dispoziţiile legale privind protecţia mediului şi să nu sponsorizeze activităţi cu efect negativ asupra mediului. Trebuie să fie proprietar/coproprietar al imobilului în care se implementează proiectul, iar imobilul respectiv nu trebuie să facă obiectul unui litigiu în curs de soluţionare la instanţele judecătoreşti, al vreunei revendicări potrivit unei legi speciale sau dreptului comun, al unei proceduri de expropriere pentru cauză de utilitate publică. Toţi cei care îndeplinesc aceste condiţii trebuie să depună dosare de finanţare nerambursabilă la agenţiile de mediu din judeţele unde domiciliază.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

9 COMENTARII