9.8 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalAn negru pentru unii carderi

An negru pentru unii carderi

http:http://www.youtube.com/watch?v=Wu08xN0em0Y

2010 a fost cât se poate de prost pentru grupările de carderi din Craiova, însă foarte bun pentru ofiţerii de la Crimă Organizată şi procurorii DIICOT. În 2010 au „căzut“ nume grele, cum ar fi Dragoş Tiugan, Ion Roşianu, Samir Sprânceană, Marius Voinea, zis Creţu, sau grupul din care făcea parte Laurenţiu Vlăduţ, fiul comisarului Victor Vlăduţ, adjunctul şefului Poliţiei Municipiului Calafat.

Potrivit reprezentanţilor Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Craiova, numărul infracţiunilor informatice, mai ales al celor privind cardurile bancare falsificate, a fost semnificativ mai mare în 2010 decât anul trecut.
Destructurarea grupărilor de carderi din Craiova a început destul de timid, cu arestarea lui Constantin Ştiucă, la începutul lunii ianuarie.  
Acesta a fost prins de poliţiştii de la Crimă Organizată imediat după ce primise un colet cu aparatură de clonat carduri.
Tot în ianuarie, oamenii legii au început cercetările în alt caz de fraude cu cărţi de credit, privindu-l pe Aurel Poenaru şi pe doi fii ai săi, Mihai Aurelian Poenaru şi Aurel Poenaru. Procurorii DIICOT au dispus faţă de cei trei începerea urmăririi penale pentru infracţiunile de acces fără drept la un sistem informatic şi deţinere de echipamente în vederea falsificării instrumentelor de plată electronică.
Pe 16 februarie, ofiţerii BCCO Craiova, sub supravegherea procurorilor DIICOT, au efectuat mai multe percheziţii în Craiova, în urma cărora au ridicat o gură de bancomat ascunsă într-un playstation, mulaje pentru guri de bancomat, schiţele unor dispozitive pentru skimming, o baghetă pentru mascarea camerei, două laptopuri şi şase hard-disk-uri. Poliţiştii au reţinut atunci trei persoane, însă a doua zi Tribunalul Dolj a dispus arestarea preventivă numai a lui Roman Cristian Nicola, de 28 de ani.
    
Roşianu şi Tiugan, ridicaţi în aprilie şi mai

După ce, la începutul lunii martie, oamenii legii au destructurat grupul de carderi format din Cornel Badea, Marinel Costăchioiu şi Laurenţiu Vasile, toţi din Craiova, pe 19 aprilie a început seria arestărilor numelor „grele“ din Craiova. Primul a fost Ion Roşianu, fratele lui Gigel Roşianu.  
Pe 19 aprilie, procurorii DIICOT au aflat că două persoane retrag sume mari de bani de la mai multe bancomate din centrul Craiovei. Oamenii legii au început supravegherea celor doi, observând că cel mai tânăr scotea diverse sume de bani de la bancomate cu carduri clonate. Operaţiunea era dirijată de alt individ, mai în vârstă, care a şi primit o parte din banii retraşi de la bancomate. Poliţiştii i-au ridicat pe cei doi, care au fost identificaţi ca fiind Florin-Ionuţ Ghiţă, de 22 de ani, şi Ion Roşianu, de 43 de ani, ambii din Craiova.
Asupra lui Ghiţă au fost găsite 50 de carduri contrafăcute, iar asupra lui Roşianu – un stick de memorie, pe care se aflau serii de cifre asemănătoare conturilor unor carduri bancare, precum şi codurile PIN pentru cele 50 de carduri găsite la Ghiţă.
Ulterior, procurorii au dispus reţinerea celor doi pentru 24 de ore, fiind acuzaţi de acces fără drept la un sistem informatic, falsificarea instrumentelor de plată electronică şi efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos.
După mai bine de o lună, pe 27 mai, poliţiştii de la Crimă Organizată, coordonaţi de procurorii DIICOT, au descins în 38 de imobile din Craiova şi Dolj, trei imobile din judeţul Olt şi şase locuinţe din Bucureşti, la mai multe persoane cercetate pentru săvârşirea de infracţiuni cu carduri de credit. În urma acţiunii de amploare, oamenii legii au ridicat mai multe persoane, printre care şi pe Dragoş Radu Tiugan, fiul doctorului craiovean Alexandru Tiugan, iar după audieri procurorii au făcut 13 propuneri de arestare preventivă. Procurorii au susţinut atunci în faţa judecătorilor că gruparea de carderi, prin activitatea desfăşurată pe teritoriul mai multor ţări europene, a adus un imens prejudiciu imaginii României. Tribunalul Dolj a dispus arestarea preventivă pentru 29 de zile a opt inculpaţi, iar Dragoş Tiugan, Dragoş Radu şi Doru Stan au scăpat mai uşor, fiind obligaţi să nu părăsească localitatea de domiciliu. Ulterior, la recursul declarat de procurori, Curtea de Apel Craiova a dispus arestarea preventivă şi a lui Dragoş Tiugan pentru 29 de zile.

Samir Sprânceană, arestat în iunie

Seria arestărilor a continuat cu Samir Sprânceană, care a fost reţinut de poliţişti pe 1 iunie împreună cu Ovidiu Doran şi Bogdan Niţulescu, când încercau să iasă din România pe la Punctul de Trecere a Frontierei Cenad – Timiş.
În acelaşi timp, în Craiova aveau loc mai multe percheziţii domiciliare. A doua zi, cei trei, împreună cu Claudiu Bălan, au fost prezentaţi Tribunalului Dolj cu propunere de arestare preventivă, însă judecătorii au emis mandate pentru nouă zile numai pentru Samir şi Doran. Ulterior, Curtea de Apel Craiova a admis recursul formulat de procurori şi a dispus arestarea preventivă pentru toţi cei patru învinuiţi.
Potrivit procurorilor DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova, cercetările în acest caz au început în februarie, când s-a stabilit faptul că în Bănie îşi desfăşura activitatea un grup infracţional organizat care se ocupa cu montarea pe bancomate din Germania, Franţa şi Italia de dispozitive skimmer pentru a copia date de carduri bancare. Cu datele astfel obţinute erau clonate cardurile originale, iar banii obţinuţi prin retrageri frauduloase erau folosiţi de membrii grupării ca să-şi cumpere locuinţe şi maşini de lux în ţară. Liderul grupului a fost identificat ca fiind Samir Sprânceană, care acţiona împreună cu Marius Tudoran (arestat în străinătate pentru infracţiuni similare), dar şi cu sprijinul lui Doran. Aparatura de skimming folosită de membrii grupului fusese achiziţionată de la doi bucureşteni.
Membrii grupării coordonate de Samir Sprânceană sunt cercetaţi pentru comiterea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui astfel de grup şi deţinere de echipamente în vederea falsificării instrumentelor de plată electronică. Sprânceană este încă în arest, ultima cerere de eliberare provizorie sub control judiciar formulată de acesta fiind respinsă atât de Tribunalul Dolj, cât şi la recursul care s-a judecat pe 23 decembrie la Curtea de Apel Craiova.

A urmat grupul lui „Creţu“

Pe 14 iunie, poliţiştii din cadrul BCCO Craiova şi procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova au desfăşurat o acţiune simultană în Craiova şi Bucureşti pentru a ridica membrii grupului de carderi condus de Marius Voinea, poreclit Creţu.
Potrivit procurorilor DIICOT, în perioada februarie-iunie 2010, membrii grupului infracţional s-au ocupat cu confecţionarea şi distribuirea de aparatură de skimming, dar şi de folosirea acesteia pentru obţinerea datelor cardurilor bancare, atât în ţară, cât şi în Italia, de unde au retras fraudulos numerar. După mai multe luni de supraveghere, poliţiştii şi procurorii craioveni au obţinut o informaţie despre trei membri ai grupului – Dorin Măceşeanu, zis Chelie, Ninel Bârzăneanu, zis Ambreiaj, şi un bucureştean – care urma să plece în Italia pentru a monta aparatură pe bancomate. Cei trei au fost ridicaţi de pe Aeroportul Băneasa, înainte să se îmbarce în avionul către Italia, în bagajele lor fiind găsite dispozitive electronice pentru copierea datelor cardurilor bancare şi părţi componente ale unor astfel de dispozitive.
În aceeaşi zi, oamenii legii făceau mai multe percheziţii în Bucureşti şi Craiova, fiind vizaţi Marius Voinea, zis Creţu, considerat liderul grupului, şi Florin Staicu. După aceea, procurorii au solicitat Tribunalului Dolj emiterea de mandate de arestare preventivă pentru Chelie, Ambreiaj şi Staicu, iar pentru Voinea, care nu fusese găsit, în lipsă.
După o lună, pe 17 august, poliţiştii doljeni au destructurat alt grup de carderi care acţiona în Italia. Totul a început cu ridicarea din Gara Craiova a unui tânăr de 28 de ani, din Galaţi, în al cărui bagaj au fost descoperite dispozitive de tip skimming şi părţi componente ale unor astfel de dispozitive. S-a stabilit că dispozitivele găsite în bagajul gălăţeanului urma să fie transportate în Italia, acolo unde se afla alt membru al grupului infracţional organizat – Laurenţiu Vlăduţ, de 30 de ani, din Craiova, fiul comisarului Victor Vlăduţ, adjunctul şefului Poliţiei Municipiului Calafat. Printre persoanele audiate de procurorii DIICOT s-a numărat şi soţia lui Laurenţiu, Flori Vlăduţ, de 35 de ani.
În sarcina membrilor grupării a fost reţinută săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, acces fără drept la un sistem informatic, falsificarea instrumentelor de plată electronică, deţinerea de echipamente hardware şi software în vederea falsificării instrumentelor de plată electronică şi efectuarea de operaţiuni financiare frauduloase.

Carderi şi în Franţa

În octombrie, ca urmare a unei cereri de asistenţă judiciară internaţională formulată de autorităţile franceze, procurorii DIICOT – Structura Centrală au dispus efectuarea a 17 percheziţii domiciliare în Dolj, Olt, Bacău, Prahova, Bistriţa-Năsăud, Maramureş şi Cluj, în vederea destructurării unui grup infracţional organizat care a comis fraude cu carduri bancare pe teritoriul Franţei. Oamenii legii au făcut o percheziţie în Craiova şi şapte în Slatina, patru persoane fiind reţinute pentru fraude informatice cu carduri.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

14 COMENTARII